Aarhus látnivalói és szálláshelyek

Aarhus Dánia

Ha szűkös időintervallumban szeretnének meglátogatni egy „igazi” dán várost, Aarhus a megfelelő hely Dániában. Érdekes, hisz inkább mondanám idilli kisvárosnak, pedig Dánia második legnagyobb városa. Ennek ellenére igen hamar körbejárható. A kikötőváros nevezetességekkel, szép épületekkel, sok nívós étteremmel és bolttal várja vendégeit.

A város a Jütland-sziget keleti részén fekszik. A térség jelentős kulturális központja. Körülbelül 260 ezer lakosa van, történelme pedig egészen a vikingek koráig vezethető vissza.

Gyönyörű épület a Marselisborg-kastély, amely a dán királyi család nyári rezidenciájaként szolgál. A századfordulón épült kastély letisztult, elegáns stílusú, hófehér épület. A hozzá tartozó park szintén figyelemreméltó, 130 ezer négyzetméteren terül el. A park látogatható, a palotába azonban nem lehet bemenni.

A középkori székesegyház, amelyet a 13. század elején kezdtek építeni, az egyik legrégebbi épület a városban. Végleges formáját a 16. századra nyerte el, de alapvetően román stílusa megmaradt. A katedrális a legnagyobb dán templom, érdemes megtekinteni. Nagyon szép, jellegzetes dán piros téglából készült, ez a legmagasabb és leghosszabb ilyen jellegű épület Dániában.

Az arhusi Miasszonyunk Kolostort, melyet dominikánus szerzetesek építettek, először 1246-ban említik írásos emlékek, de valószínűleg már 1227-ben megalapították. Az altemplomban az ország legrégibb kőkriptája található.

Rengeteg múzeum közül választhat a látogató, és mind nagyon érdekes, nehéz a választás. 2004-ben nyitotta meg kapuit Aarhus központjában az Aros képtár, mely 17.700 négyzetméteren, tíz szinten mutatja be a több, mint 1100 festményből, 400 szoborból, 200 művészi videófelvételből, valamint 7000-nél is több rajzból, grafikából és fotóból álló gyűjteményét.

Az Arhus Művészetek Háza a város központjában áll. A természetes fénnyel megvilágított kiállítótermek kortárs művészeti alkotásokat mutatnak be a képzőművészet szinte minden ágából. A Dán Plakátmúzeum egy egyedülálló kultúrtörténeti múzeum, melynek kiállítótermei az Arhusi Művészetek Háza egyik szárnyában találhatóak. Maga az épület is figyelemreméltó, nagyon szép modern alkotás. Érdekessége a szivárványos kerengő az épület tetején, ahonnan a kilátás is remek a városra.

A Moesgard kastély az Aarhustól délre fekvő erdőben található. A kastély ad otthont a Moesgard Múzeumnak, ahol archeológiai és etnográfiai gyűjtemények láthatók.

Aarhus kikötője Észak-Európa legnagyobbjai közé tartozik, nem is lehet azt mondani, hogy megnéztük a kikötőt, csak megnéztük a kikötő egy részét. A Yacht Kikötő-t és környéke egyben lakóövezet is, és ahol jelenleg is jelentős beruházások zajlanak. Érdekes látványt nyújt az egykori konténer terminál helyén épülő Isbjerget (Jéghegy) lakótömb, amelynek háromszög alakú formavilága a sarkvidéki jéghegyeket idézi.

A számomra legmegragadóbb nevezetesség a Den Gamle By, azaz az Óváros, amely tulajdonképpen egy hatalmas skanzen. Az 1909-ben megnyitott skanzen a világ első várostörténettel és kultúrával foglakozó szabadtéri múzeuma, ahol 75, az ország különböző részein lebontott házat építettek fel újra és restauráltak a hozzájuk tartozó melléképületekkel, műhelyekkel, udvarokkal, boltokkal együtt. A skanzent később többször bővítették, az 1970-es éveket bemutató épületeket jelenleg is építik, de az igazán látványos és izgalmas része az 1800-as és 1920-as éveket idéző utcák és terek. Sok utca mesébe illő, mézeskalács-szerű házakkal szegélyezett, semmiképp nem érdemes kihagyni ezt az egyedülálló múzeumot.

Érdekes épület a Városháza, érdemes megtekinteni, bár elüt a megkapó építészettől. Érdekessége, hogy 60 m-es tornya az eredeti terveken nem is szerepelt, csak a lakosok nyomására tervezték és építették meg. A tornyon található óra átmérője 7 m. Az épület előtt álló, disznócsoportot ábrázoló szobor a városi legenda szerint azért készült, hogy a politikusokat emlékeztesse, mennyiben hasonlítanak az ábrázoltakhoz.

A városban nagyon sok minőségi étterem, kávézó és remek boltok találhatók, érdemes körülnézni. Az árak azonban elég magasak, így vigyázva gyűjtögessék a szuveníreket.

Szálláshelyeket a legegyszerűbben online találhatunk, hotelek, ágyak és apartmanok ITT, utazás és szállás blog-fórum ajánló keresés tippek.

Képgaléria, utazás, és élménybeszámoló blog-fórum ízelítő fotók:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.