A Rhône, Svájc és Franciaország

Hossza: 812 km
Vízhozama: 62 948 liter/sec (átlag Arles-nél)
SVÁJC-FRANCIAORSZÁG

Mielőtt megkezdi végtelennek tűnő, 812 km hosszú útját a Földközi-tenger felé, a Rhône gleccserjégből eredő kicsinyke hegyi patakként rohan le a svájci Saint-Gothard-hegység oldalán. Mire beleömlik a Genfi-tóba, már szépen fejlett folyóvá duzzad. Innen továbbfolyik Franciaország felé, és mikor eléri Lyon városát és felveszi a Saóne-t hatalmas méretű, hajózható vízi úttá válik. Az első görög kolónia, Massalia (Marseille) Kr. e. 600 körüli megalapítása és az első vasút 19. századi megépítése közt a folyó szinte kizárólagos szerepet játszott a nagyléptékű észak-déli kereskedelem lebonyolításában. A folyóvízi szállítás napjainkban feltámadni látszik, hatalmas uszályok viszik a szénhidrogén alapú nyersanyagokat.

A folyó Arles-nál kettéágazik, és deltájában, közvetlenül mielőtt elérné a Földközi-tengert kialakította a Camargue hatalmas mocsárvidékét. Nyáron a Rhône a legszelídebb arcát mutatja, alsó szakaszát autópályák, gyárak, nukleáris és vízierőművek kísérik. Télen azonban gyakorta kiárad. A Camargue 1993-ban és 1994-ben két alkalommal is víz alá került, míg 2003-ban Avignon egy részét és számos más települést borított el az ár. Bár az árvizek is gondot jelentenek, a legtöbb tennivalót mégis az alsó szakasz megtisztítása jelenti, mivel a part menti ipartelepek komoly szennyezések forrásai.

Manapság a védett területek, például az Ile de Beurre Condrieu közelében, vagy tőle délre Sablons mellett az Ile de la Platiére, nyújtanak menedéket a vidrának, a hódnak és a nutriának. Nem messze Lyontól a Pilat Park technikai szempontból a legjobban felszerelt, ahol automata videokamerák segítségével lehet bepillantást nyerni az állatvilág életébe anélkül, hogy megzavarnánk őket. A Rhône-on átívelő számtalan híd közül legismertebb a romba dőlt Pont Saint-Benezet, a ‘Táncot járnak Avignonban’ kezdetű dal hídja, amely a folyó erejének kézzelfogható tanúbizonysága. Mikor a híd építését 1190-ben befejezték, hossza körülbelül 900 méter volt, és 22 ívvel rendelkezett. Az egymást követő árvizek négy kivételével az összest elmosták.

A Rhône folyó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük