A Délvidék

A Délvidék

Cagliarit, a sziget nyüzsgő fővárosát úgy érdemes felkeresni, ha elkerülik a lármás kikötőt, és egyenesen felkapaszkodnak a Castellóba, a tulajdonképpeni óvárosba, ahol meredek, borongós hangulatú utcák húzódnak a 13. századi falak és tornyok alatt. A székesegyház különböző építészeti stílusok elegye, s római amfiteátrumnál érdekesebb a Museo Archeologico Nazionale, amely híres nyúlánk bronzszobrairól és a nuráge-kultúra fogadalmi hajóiról.

Ha egy órát hajtanak észak felé, a termékeny Campidano-síkság peremén elhaladva elérnek a sziget legizgalmasabb nuráge-mezőjéhez, a Su Nuraxihoz Barumininél. A kolosszális erődrendszer az i. e. 13-16. században létesült, s szépen formált, méhsejt alakú helyiségekből áll. Az alacsony falrendszer alkotta útvesztő alapját egykori falu alkotja. A Cagliaritól a parti út hatalmas homokstrandok mellett visz el a sziget délkeleti sarkában. Villasimius és a körülötte kinövő jellegtelen üdülőtelepről, a Costa Rei főként kempingekből és apartmanházakból áll.

A Cagliaritól délre elterülő szelíd, fenyőerdő övezte partszakasz az itt-ott elszórt takaros szállodákkal és üdülőházakkal már érdekesebb. Nora pun és római település volt valaha, s ma ez Szardínia legizgalmasabb ókori romvárosa a lakóházak jól körülírt nyomaival, mozaikokkal, egy templommal és egy kis színházzal. Érdemes ellátogatniuk a vízparton egy hosszú kanyarulatot követő kis félszigetre is. Nora legtöbb leletét a közeli Pula régészeti múzeuma őrzi. Néhány kilométerrel délre a Forte Village, egy szép parkban működő, kitűnő, családi üdülőkomplexum, ahol a kiszolgáló személyzet olyan figyelmes, hogy virágszirmokat helyeznek a vendégszobák mosdótálaiba. A közelben jó strand is van, a környék legszebb strandját azonban Chiában találják magas homokbuckák között. Ha továbbhajtanak a Costa del Sudra, csipkés hegyfokokat és azúr öblöket elhagyva Sant’Antíocóba érnek. A szigetet ősi töltés köti össze a szárazfölddel. Az azonos nevű városkában keresztény katakombák húzódnak meg legnagyobb temploma alatt.

Komphajók közlekednek San Pietro szigetére, amelyet a nyaranta megrendezett véres mattanza tett hírhedtté: ennek során tömegesen mészárolják le a tonhalrajokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük