Zürich hangulatos ünnepek

Amikor Zürich ünnepel, gyakran hallani durrogásokat, bár a zürichiek semmit sem szeretnek jobban, mint a nyugalmat, amit néha megkapnak. A felesleges energiákat, a pénzt is égetni kell olykor, ebben itt komoly tapasztalatok gyűltek össze az elmúlt évtizedekben.

■             Fasnacht Kosztümös vándorzenészek töltik meg az utcákat és lebujokat, és addig zenélnek, amíg már ők maguk sem bírják hallgatni. Február-március.

■             Sechsclautcn (Hatórai emberek). 18 órakor 3000 zürichi céhtárs vár arra, hogy a Böögg (egy kartonpapírból és petárdából összeállított hóember) elveszítse fejét az Operaház melletti Sechseläutenplatzon, hogy aztán a céhelőírásoknak megfelelően addig tivornyázzanak, míg velük is ugyanez történik. Április harmadik hétfője.

■             Seenachtfest. Minden harmadik évben úgy megtöltik a gyalogosok és a söröspultok a belvárost, hogy a tó fölötti gigantikus tűzijátékon kívül a legtöbben nem látnak mást, mint az előttük álló fejét vagy a macskaköveket. Július elején.

■             Nemzeti ünnep. Az örömtűzzel és tűzijátékkal kezdődő látványosság megköveteli a nemzeti himnusz sorainak ismeretét: „Trittst im Morgenrot daher / seh ich dich im Strahlenmeer / Dich, du Hocherhabener, Herrlicher”, továbbénekelni a legtöbb svájci sem tudja. ~Augusztus 1.

■             Schuelsylväschter. Isten legyen irgalmas annak, aki iskola közelében lakik: ott ugyanis egész éjszaka durrogatnak. petárdáznak az úgynevezett iskolai szilveszter alatt. A másnapi látvány: karikás szemű gyerekek és a szomszédok szétrobbantott postaládái. December közepén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük