Weimar látnivalói és szállás top tipp

Weimar

A szép, és mindemellett sok érdekességet tartogató történelmi városokat kedveli, egyszerűen nem hagyhatja ki a türingiai Weimar városának meglátogatását. A város a német történelem és kultúra központja, így rengeteg turistát vonz évről évre.

A 19. században Weimarnak csupán tizedennyi lakója volt, de szellemi ragyogása hasonlított az ókori Rómáéhoz vagy Görögországéhoz. Goethe és Schiller itt éltek, itt dolgoztak, akárcsak Johann Sebastian Bach, Liszt Ferenc itt töltötte be az udvari színház karmesteri tisztjét az 1840-es évek elején, később a filozófus Nietzsche is ide költözött. A 20. század elején Walter Gropius ebben a városban alapította meg a Bauhaust és a Weimari Köztársaság bukása után Hitler itt tartotta meg a náci pártok első nemzetközi kongresszusát.

Hihetetlen, összesen 27 múzeum várja látogatóit a városban, nehéz eldönteni, hol kezdjük. A leghíresebb múzeumok egyike a Goethe Nemzeti Múzeum. Több épületből tevődik össze. Egyik része maga Goethe háza, ahol élt és alkotott, itt főként a 18. század közepére jellemző életkörülményeket mutatják be és természetesen a költő néhány művét. A barokk stílusban, eredeti bútorokkal berendezett ház leglátványosabb eleme az íróasztal, amely mellett Goethe állt, igen állt, hiszen állva írta műveit. A múzeum másik része a Schiller-ház, ahol a szerző és drámaíró életének utolsó három évét töltötte, halálos ágya, mellette az íróasztallal, ahol a Tell Vilmos című munkája is született, az épület második emeletén látható.

Megtekinthető Schiller lakóháza is. Az 1777-ben épített házat Schiller 1802-ben vásárolta meg, majd haláláig itt élt. Az épület egyik részében 1988-ban nyílt múzeum, amely az elmúlt évben több mint százezer látogatót fogadott. Az eredetileg az író emlékének szentelt múzeumban egy ideje időszaki kiállításokat is rendeznek, így például a Cranach Weimarban című tárlat várja az érdeklődőket. A kiállítás a ifjabb és idősebb Cranach életét és munkáját mutatja be legfontosabb alkotásaikon keresztül.

Egy másik itt élt híresség, Liszt Ferenc házába is el lehet látogatni. A kétszáz éve született zeneszerző utolsó weimari lakhelye múzeumként működik az Ilm folyó mentén fekvő parkban.

Vérbeli német irányzat a Bauhaus, amely a 20. század legjelentősebb építészeti stílusává nőtte ki magát. A Bauhaus Múzeum több mint 300 kiállítási tárggyal betekintést enged az Állami Bauhaus intézményének munkájába, amelynek darabjai a mai napig semmit sem vesztettek időtlen és egyszerű szépségükből.

A klasszikus Weimar legfontosabb emlékművei közé tartozik természetesen a híres Anna Amália Hercegnő Könyvtár, amely a 2004-es pusztító tűz utáni helyreállítás óta ismét új fényében tündököl. Jóllehet, 50 000 könyv végérvényesen elveszett, a könyvtár még így is a német és európai műveltség és olvasottság fontos bizonyítéka. Itt található például Luther Márton bibliája, valamint a világ leggazdagabb Faust-gyűjteménye.

A település igazi kastély-város, hármat is megcsodálhattunk. A legismertebb talán a Belvedere. A városon kivül van az 1724. épített Belvedere gyönyörű parkkal, a kies Tiefurt szintén szép angolparkkal, amelyben több emlékszobor látható és végül távolabb Ettersburg kastély. Mind gyönyörű, érdemes megnézni mindet.

A hercegi kriptában a nagyok előtt tiszteleghetünk, itt nyugszik ugyanis Goethe és Schiller.

Weimar szinte összes látnivalója egymáshoz közel található, gyalogosan egyiktől a másikig gyorsan el lehet jutni a városnézés során. Bár a városközpontot a II. világháború bombatámadásai szinte porig rombolták, ma már gyönyörűen restaurált házak, rendben tartott parkok és számos kulturális műemlék fogadja a látogatókat.

Hihetetlen, hogy a kultúrától ennyire virágzó várostól nem messze fekszik a buchenwaldi koncentrációs tábor, ahol a náci uralom ideje alatt 250000 embert tartottak fogva, és több mint 50000 gyilkosságot követtek el. Az ettersbergi hegyekben lévő, busszal is megközelíthető egykori koncentrációs táborban különböző kiállításokat, emlékhelyeket és a borzalmak helyszínét nézhetjük meg, valamennyi épület és helyiség nyitva áll a nyilvánosság előtt.

Szálláshelyek ITT kereshetők, ajánló hotel, apartman, egyetemi kollégium és akár kemping kategóriából is.

Képgaléria, élménybeszámoló fórum ízelítő:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.