Waterford, látnivalók és szállások Írországban

Waterford

Írül: Port Láirge, Délkelet-Írország nagyvárosa, Waterford megye közigazgatási központja. Munster tartományában, a Suir-folyó hosszú, fjordszerű torkolatában fekszik. Waterford kikötője több mint ezer éve egyike Írország fontosabb kikötőinek.

Kattints a következő szállás listázó piros linkre, gyors és díjmentes foglalási lehetőség: Waterford és környéke hotel szállások, szép szobák és akciós árak keresése és foglalása ITT. Waterford-ban, Írországban a szálláshelyek keresése és foglalása ilyen egyszerű egyénileg.

Közeli települések, a térség városai, környéke szállás ajánlói, települések távolsága: Kilmeaden 9.0 km 1, Arthurstown 10.8 km 1, Tramore 11.3 km 7, New Ross 19.5 km 1, Ballynabola 22.5 km 1, Carrick-on-Suir 22.8 km 1, Carrigbyrne 25.4 km 1, Thomastown 29.9 km 2, Graiguenamanagh 33.2 km 1, Bennettsbridge 37.4 km 1, Seven Houses Cross Roads 37.7 km 1 és Killurin 39.2 km 1. Kiemelt települések továbbá: Waterford, Dungarvan, Tramore, Dunmore East, Ardmore, Ballymacarbry, Lismore, Cappoquin, Bunmahon, Ballymacart Bridge, Kilmeaden, Woodstown.

Repülőtér, repülőtere távolsága a központtól, a belvárostól légvonalban: Waterford (WAT) 3.6 km.

Látnivalói, nevezetességek és történelem:

A 19. században a hajóépítés volt a meghatározó ipar a városban. A Neptunusz Hajógyár tulajdonosai, a Malcomson család építette és üzemeltette, a legnagyobb vasgőzösök flottáját a világon az 1850-es évek közepétől az 1860-as évek végéig. Mára Waterford neve összeforrott a világhírű waterfordi kristállyal, melyet 1783 óta gyártanak. Hajdanán a Franciaországból menekülő hugenották hozták magukkal üvegkészítő mesterségüket és vetették meg a híres kristály gyártásának alapjait a városban.

Írország legrégebbi városát Krisztus után 914-ben a vikingek alapították, majd 1170-ben a normannok kezére került. 1171-ben Waterfordot Dublinnal egyetemben királyi várossá nyilvánították, majd Dublint kinevezték Írország fővárosának is. A középkorban Waterford Írország második legnagyobb városának számított Dublin után. A reformáció után a város katolikus maradt, 1642-49 között független katolikus kormánya volt, aminek végül Cromwell vetett véget, aki angol fennhatósága alá vetette Waterfordot. A 18. században a város felvirágzott, ez volt az óriási jólét időszaka. Ekkoriban működtek Waterfordban a legjobb építészek is. A 19. században a nagy iparágak vetették meg lábuk a városban, többek közt az üveg-, és a hajógyártás. Az ír polgárháború idején, 1922. júliusában, Waterford volt a helyszíne az Ír Szabadállam és az Ír Köztársasági csapatok harcainak.

Waterford Óváros különböző kulturális negyedekből áll. A legrégebbi az, amit viking háromszögként emlegetnek. A város ezen részét, mely valóban háromszög alakot zár be a Reginald-torony csúcsával, eredeti tizedik századi erődítmények veszik körül. Bár valamikor virágzó viking város volt, az évek során a város központja nyugatra tolódott, így ez most egy nyugodt, csendes térség, melyet szűk utcácskák, középkori épületek és polgári terek uralnak. Az utóbbi időben számos étterem nyitott a High Streeten és a Henrietta Streeten, bájos karaktert kölcsönözve e területnek. Waterford leglenyűgözőbb építészeti csodáit kétségkívül a viking háromszögben találjuk.

A 15. században a várost kibővítették, épületeket emeltek a falon túl, a nyugati oldalon. Mára elmondható, hogy Írország területén Waterford őrizte meg leginkább városfalait, Derry kivételével, melynek viszont jóval később építették falait.

A rakpart, melyet Mark Girouard történész egyszer „Európa legnemesebb rakpartjának nevezett”, egy mérföld hosszú, a Grattan rakparttól az Adelphi rakpartig nyúlik, bár utóbbi immár lakóterületnek számít. A rakpart még mindig jelentős fókuszpont Waterford számára, mind gazdaságilag, mind társadalmilag, sőt Waterford ezzel az arcával fordul azok felé, akik észak felől érkeznek a városba. A Reginald-torony mellett a William Vincent Wallace Plaza magasodik, hatalmas, de ugyanakkor kellemes építmény, mely az ezredforduló környékén épült, hogy megemlékezzen a nevét viselő, waterfordi születésű zeneszerzőről.

Az 1003-ban épített Reginald-toronyot a vikingek emelték, majd az akkori városfalba illeszkedő szerkezetet a normannok bővítették ki három méter széles falakkal. A toronyban jelenleg a Városi és Tengerészeti Múzeum működik. Máig Waterford legnevezetesebb látványossága, úgy vélik ez Írország első épülete, amiben kötőanyagként habarcsot használtak

A sétálóutcákat a John Roberts téren találjuk, mely ma Waterford kereskedelmi központja is. A teret a város híres építészéről nevezték el. Gyakran Vörös térnek hívják, köszönhetően a vörös burkolatnak, mellyel akkor vonták be, mikor először sétálóutcává tették. A Roberts tértől néhány percre az Arundel teret találjuk, mely a város bevásárlóközpontjának ad otthont.

A városfalakon túl, nyugaton fekvő Ballybrickent Waterford ír falujaként tartják számon, melyre a település típusából következtetnek. A Ballybricken-hegy körül terül el, régen nagy, nyitott piactér volt. Mára civil parkká alakították.

A Mall egy finom grúz átjáró, melyet a Wide Streeti Bizottság építetett, hogy kiterjessze a várost dél felé. Itt találjuk a város legszebb grúz épületeit. Waterford legnagyobb és legszebb parkja, az Emberek Parkja a szomszédban fekszik.

Waterford Kincsek Múzeuma, Granaryban, a Kereskedők rakpartján található, ez a város legelső múzeuma, gyűjteménye több mint 1000 évet ölel fel a város történelméből.

Waterford Városi Képtára 2001 óta Greyfriarsben áll. Ez ad állandó otthont a Városi Művészeti Gyűjteménynek, több mint 200 festményt őriznek itt, olyan ír és nemzetközi művészektől, mint Jack B. Yeats, Paul Henry, Charles Lamb, vagy Louis Le Brocquy. Érdemes felkeresni továbbá a Waterford Kristály Üzemet is.
A Királyi Színház 1876-ban épült, a Városháza újjáépített részeként. Ez egy U-alakú, viktoriánus színház, 600 férőhellyel.

A Spraoi a waterfordi székhelyű színházi társulat utcája. Nyaranta ők rendezik a neves, tömegeket vonzó Spraoi fesztivált is, de társulatuk rendszeresen részt vesz a waterfordi és a dublini Szent Patrik napi díszszemléken is.

1959. óta ugyancsak évente megrendezésre kerül a Waterford Nemzetközi Operett Fesztivál, melynek a Királyi Színház ad otthont.

Nevezetes továbbá a város Hajó Fesztiválja is. A verseny a Suir folyón zajlik, közel egy hetes. A következő összecsapásra 2011-ben kerül majd sor.

A szórakozni vágyó turistákat ezenfelül két mozi várja, egy 5 és egy 8 vetítővászonnal felszerelt, illetve számos könyvtárt találunk, melyeket a városi tanács működtet.

A sportolni vágyó látogatóknak jó hír, hogy az elmúlt 15 évben két gördeszka parkot létesítettek Waterfordban, valamint, hogy a városban működik evezős klub is, melyet 1878-ban alapítottak.

Hotel szállások, szobafoglalás, szálláshelyfoglalás magyarul. Apartman, panzió vagy hotel minden kategória egy helyen.

Időjárás előrejelzés, jelenlegi hőmérsékletek: weather.ie.msn.com/local.aspx?wealocations=wc:EIXX0047&q=Waterford.

Zoomolható térkép:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük