Verona nevezetességei, látnivalói lista és tippek

Mit érdemes tudni Veronába indulás előtt?

Aréna, színház, bazilika, kertek és parkok, dóm, folyóparti sétány, gótikus épületek és szép terek, amiket mindenképpen nézzünk meg, és fotókat készítsünk!

Szállás keresésről ITT: garantáltan jó árak, hasznos tippek magyarul, olcsó apartman és luxus szálloda a blog bejegyzésben.

Veronáról bővebben magyarul:

A fémiparon kívül, ami elsősorban a hulladékvas feldolgozását jelenti, jelentős az élelmiszer és bútoripara is. Míg a középkorban számottevő kereskedő város volt, napjainkban fontos közúti és vasúti csomópont.

Története, nevezetességei és látnivalók:
Verona, vagy Veronia és környéke eredetileg az Euganei törzs területe volt. A Pó völgyének meghódítása után lett a rómaiaké Kr. e. 300 körül. Kolóniává Kr. e. 89-ben vált, előjogokra Kr. e. 59-ben tett szert. A város felemelkedését kitűnő fekvése eredményezte, kereskedelmi utak csomópontjában helyezkedik el. Később a gótok foglalták el, majd a lombardok kezébe került. A Lombard Királyságot végül Nagy Károly döntötte meg. Ezek után Verona a királyi központ szerepét töltötte be, s kormányzása örökletesen a Count Milo-család kezébe került. Később a városi polgári családok növekvő jóléte, gazdagsága túlszárnyalta a grófok számításait, így 1100-ban már az önkormányzat önállóan irányította Veronát. I. Lajos magyar király első nápolyi hadjárata során 1347-ben érintette Veronát is, ahol a város ura, Mastino della Scala nagyon szívélyesen fogadta: 300 lovagjának kíséretében egészen Vicenza városáig lovagolt ki elé. Ekkortájt érkezett Veronába a pápa megbízásából a híres költő, Petrarca is, hogy lebeszélje Mastino-t a magyar királlyal való szövetségről. Így elképzelhető, hogy a magyar király és a nagy költő személyesen is találkozhattak. Mindazonáltal Petrarca útja a célját tekintve sikertelen volt. Mastino fia II. Cangrande kegyetlen zsarnok volt, aki mindentől félt, és ezért brandenburgi zsoldosokkal vette körbe magát, de testvére, Consignorio így is meggyilkolta. Consignorio aztán kastélyokkal, hidakkal, vízvezetékekkel látta el a várost, és megalapította az állami vagyont is. Őt másik testvére ölte meg. Verona 1405-ben Velence hatalmába került, 1797-ben Napóleon seregei foglalták el, de Húsvéthétfőn a lakosság fellázadt a franciák ellen, és elzavarta őket. Ekkor szűnt meg a Velencei Köztársaság is. A Campoformioi béke megkötésével Verona osztrák kézre került. Csak 1866-ban, a Hathetes Háború során lehetett Velencével együtt az Olasz Királyság részévé. 2000 óta Veronát az UNESCO is a világörökségek listáján jegyzi.

Verona jelenleg 23 negyedből (quartieri) áll, ebből 13 jelentős, 4 a történelmi központot képezi, Verona velencei-osztrák falán belül helyezkedik el, a másik 9 pedig a modern városrészeket alkotja.

Verona legismertebb nevezetessége az Aréna. Az ókori amphiteátrumot Kr. u. 30-ban építették. Különlegességét az adja, hogy ez a harmadik legnagyobb ilyen jellegű épület Olaszországban, méreteit tekintve mindössze a római Colosseum, és a Capuai aréna előzi meg. 139 méter hosszú, 110 méter széles, és 44 soros márvány ülései révén 25000 néző befogadására alkalmas. Nyári estéken mind a mai napig színházi előadásoknak ad otthont. Az egyben maradt belső körgyűrű 2002-ben például Verdi művektől volt hangos.

A város híres római kori emlékei közé tartozik még a Színház, a Teatro Romano is, melyet a Kr. e. első században építettek. Az idő múlásával kihasználatlan maradt, később lakóházakat építettek rá. A XVIII. században egy gazdag veronai nemes, Andrea Monga vásárolta meg az összes ráépített házat, lebontatta őket, így sikeresen megmentve a ma már műemléknek számító épületet.

Az Arco dei Gavi eredetileg a városba vezető főutat, a Corso Cavourt fogta közre.  Az épületet a gazdag római Gavii család építette az I. században, arról nevezetes, hogy az építő neve, Lucius Vitruvius Cordoneé, bár ritkán fordult elő, bele van vésve az építménybe. A francia csapatok 1805-ben elpusztították ugyan, 1932-ben renoválták.

Nem messze emelkednek a Porta dei Borsari árkádjai, a III. századi római városfal maradványai. A rajta lévő felirat Kr. u. 245-öt jelöl, a várost pedig Colonia Verona Augustaként említi. A kapu alatt húzódó útszakasz ma is az eredeti, a Rómából kiinduló Via Sacra.

Az egykori városkapuhoz tartozó Porta dei Leoni romjai ma egy középkori épület falát képezik. Az eredeti kapu a Kr. előtti I. században épült.

Verona városa nemcsak ókori, középkori emlékekben is bővelkedik. Ott van mindjárt a San Zeno Maggiore-bazilika (Basilika di San Zeno Maggiore) a veronai építészet egyik legkiemelkedőbb alkotása, melynek ragyogó homlokzata uralkodik a téren. IV. századi Szent Zeno oltára a 12. században készült. 72 méter magas harangtoronnyal rendelkezik, melyre még Dante is utal az Isteni Színjátékban. Hatalmas rózsaablakait a szerencse kerekének motívuma díszíti. Mind a 18 ajtóalja gazdagon ékített bibliai témájú reliefeket vonultat fel, belső bronzajtaja összesen 48-at tartalmaz, köztük további képeket Szent Zeno életéből. A templom beltere két részre tagolódik, falait a XII. és XIV. századból származó freskók díszítik. A boltozatos altemplomban több szent, Szent Zeno sírhelye is megtalálható, aki Verona patrónusa és első püspöke volt.

Az eredetileg Domonkos rendi templomnak épült Sant’Anastasiában XV. századi freskókat találhatunk, melyek Szent Péter életének nevezetes eseményeit elevenítik fel, s egyben a gótikus bejárat ornamentikáját adják. A Santa Maria Antica szintén méreteivel tűnik ki, óriási templom, hajdanán a Scaligerik plébániatemploma volt. A 7. században épült, ugyancsak gazdagon díszített belső tér jellemzi.

Nemcsak Rómeó és Júlia, Veronában a kultúra szerelmesei is meglelhetik számításaikat. Míg a Veronai Természettörténeti Múzeum több értékes gyűjteményt mutat be, a Castelvecchio Múzeumban szobrok, és festmények kollekciója várja, hogy felfedezzék őket. Utóbbi egy 1354-1356-ban épült kastélyban tekinthető meg.

És ha már a szerelmeseknél tartottunk, érdemes egy kellemes sétát tennünk a történelméről és művészetéről híres, rafinált szépségű belvárosban is. A tornyos Scalinger házak láttán, melyek a Piazza dei Signori környékén emelkednek, biztos mindenki romantikus hangulatba kerül. A legelszántabbak talán még szerenádra is vetemednek a Shakespeare óta a „Szerelmesek Városának” is nevezett Veronában, ha felkeresik Júlia erkélyét.

A város széleskörű választékot kínál a sportkedvelőknek is. A veronaiak ugyan a foci megszállottai, de uszodát is találunk a városban. Ahogy szórakozóhelyekben sincs hiány, legyen az egy mozi, vagy egy színvonalas kávéház, vendéglő.

Az ősi város és a modern városközpont az Adige folyó kanyarulatánál, a Garda-tó közelében fekszik. Fekvése miatt 1956-ig területén gyakoriak voltak az áradások, a Mori-Torbole csatorna megépítésével azonban ezt a természeti katasztrófát mára kiküszöbölték. Részletesen angolul: www.lonelyplanet.com/italy/the-veneto/verona/sights.

Ez a város luxus apartmanok romantikus hangulatával és ételeivel együtt nem csak elcsábít, hanem tényleg elkábít. www.juliet-dream.com/photogallery.cfm?lang=en.

Képek, fotógalériák tömegét találjuk az interneten, Verona várja a kedves magyar vendégeket egész évben.

Címszavakban egy összesítő:
Kerületek, városrészek: Borgo Milano – Stadio, Borgo Trento, Borgo Venezia – San Michele, Citta Antica, Cittadella – Porta Nuova és Fiera.

Bevásárlónegyedek: centro commerciale le Corti Venete, Centro Commerciale Verona Uno

Konferencia-központ: Verona Fairgrounds

Egyéb látványosság: Picoverde acquapark (fürdő), Natura Viva Zoosafari (állatkert), Nicolis Múzeum. Műemlékek: Giulietta’s háza, San Zeno templom, Basilica SS. Apostoli. Nevezetességek: Castello di Montorio, Arche Scaligere, Verona Bus station

Népszerű környéke az Erbe tér

Pályaudvarok: Stazione Verona Porta Nuova, Stazione Verona Porta Vescovo

Stadion: Stadio Marcantonio Bentegodi

Verona

Egy hozzászólás a(z) “Verona nevezetességei, látnivalói lista és tippek” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.