Verdon szurdok

Szurdok hossza: 20 km
Kőzetek kora: 140 millió év
Szurdok kialakulásának ideje: 25 millió éve
PROVANCE-ALPOK-COTE D’AZUR, FRANCIAORSZÁG

Akár egy vékony fehér szalag, úgy tör át a Verdon-folyó egy félelmetes mélységű, 20 kilométer hosszú szoroson. Ez a kontinens legnagyobb szakadéka és Európa Grand Canyon-jaként tartják számon. Széles határvonalat jelöl ki két francia megye, Felső-Provance Alpok és Var között az ország délkeleti sarkában. A falakat alkotó mészkő 140 millió évvel ezelőtt ülepedett le a Thetys-tenger sekély vizében, mely fal helyenként csupán 6 méter, máshol azonban eléri az 1500 méteres magasságot. A Verdon az Alpok olvadékvizeiből táplálkozik. Ahogy mélyen bevágódik Felső-Provance mészkőplatójába, irdatlan méretű hasadékot képez a tájban.

Verdon

A folyamat 25 millió évvel ezelőtt kezdődött, miután az Alpok hegyei már kialakultak és a víz a föld alatti barlangok járataiban utat vágott magának. A barlangrendszer tetőzete egyszer csak beomlott, és fölötte egy hasadék alakult ki.

Jó ideig csak a helybéli favágók ismerték ezt a természeti látnivalót, míg Edouard Alfréd Martel 1901-es expedíciója fel nem tárta a nagyközönség számára. A két peremet kísérő útról manapság bárki le tud ereszkedni a szurdok mélyébe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük