Venezuela – utazás és szállás keresés

Dél-Amerika legészakabbra fekvő országát, mely neve a cölöpökre épített indián falvakra utalva kis Velencét jelent, az Egyenlítőhöz közel, az Atlanti-óceán mentén találjuk.

A fenti szállás kereső a világ legnagyobb részét lefedi. Angolul kell tudnunk a település nevét, utána már Forintos árakat, és könnyek érthető információkat kapunk, vendég véleményekkel, képekkel. A védett nyaralóhelyek, szigetek ajánlatait megtalálja az utazási irodai katalógusokban is. Nyaralás egyénileg, nászúton vagy családdal, mindenhez van megfelelő szálloda vagy apartman. Szuper programok, félpanziós ellátás vagy all-inclusive utak is kereshetőek.

Szálláshelyek az olcsótól a szuper 5 csillagos luxus, premium magasságokig (árak kereső és összehasonlító): Venezuela hotelek itt.

A trópusi klímájú ország természetes határát tulajdon tengerpartja, a Karib-tenger képezi. Délen Brazíliával, keleten a Guyanai Köztársasággal, nyugaton pedig Kolumbiával határos. Míg az ország északi részét az Andok vonulatai adják, a délit a Guyanai-felföld 2000 méteres hegyei képezik. Fővárosa Caracas. Itt található a Föld legmagasabb vízesése is, a 979 méteres Angyal-vízesés. Venezuela 127 repülőtérrel büszkélkedhet, melyek közül a caracasi nemzetközi repülőtér a legjelentősebb. Ami az ország gazdaságát illeti, annak meghatározója a nehézipar, a kőolaj-feldolgozás, valamint a gépgyártás. A kőolaj elsőszámú forrása az ország északi részén található Maracaibói-medence. A mezőgazdaság ágazati közül a kakaó-, dohány-, kávé-, banán- és cukornádtermesztés, a szarvasmarha- és kecsketenyésztés emelkedik ki.

Az ország területét 15 ezer éve lakják. Venezuela spanyol gyarmatosítására, mely során keleti részét Új-Andalúziához csatolták, a 16. század folyamán került sor, ekkor pusztították ki bennszülött lakosságát is. Az ország fennmaradó része a 18. század folyamán Új-Granada alkirályságának részévé vált. Venezuela 1811. júliusában vált függetlenné, ám az első köztársaság, köszönhetően a caracasi földrengésnek is, hamarosan megbukott. Az ország a híres Carabobo-i csatának köszönhetően nyerte el önrendelkezését 1821-ben. Az új venezuelai köztársaságot, mely immáron függetlenné vált Nagy Kolumbiától is, 1830-ban kiáltották ki. Gazdasági fellendülését Venezuela az első világháború folyamán területén feltárt kőolajmezőknek köszönhette. A „petroldollár” éveinek nevezett 1970-80 közötti időszak a venezuelai gazdaságot is a csőd szélére sodorta. A kormány nemcsak a valutát értékelte le, az életszínvonal is jócskán visszaesett. Az elnyomorodás időszakát puccsok fémjelezték, melyekben az 1998-ban megválasztott elnök, Hugo Chávez is főszerepet vállalt magára. 2007-ben Chávez az egypártrendszer bevezetését is megkísérelte. Venezuelát jelenleg 9 adminisztratív régió alkotja, mely 23 szövetségi államot, egy szövetségi területet és egy szövetségi kerületet foglal magába. Bár Venezuela hivatalos nyelve a spanyol, területén 31 különböző, őshonos indiánnyelvet is beszélnek.

Miért és mikor érdemes Venezuelába látogatni? Az áprilistól októberig húzódó esős évszak kivételével bármikor jó lehet. Az ország felfedezésre váró, érintetlen szigetei és csodás tengerpartjai mellett többek közt azért, mert itt találjuk a világ legmagasabb vízesését, melynek esése 16-szorosa a Niagaráénak. Vagy említhetnénk éppenséggel a Meridában található siklóvasútat, a telefericót, mely a világ leghosszabb ilyen jellegű járműve. Los Roques nevét sokan ismerik, szintén igen híres és látványos szigetvilág.

Az aktív pihenésre vágyóknak Venezuela valóságos paradicsomot jelent, ahol a napfürdőzés mellett barlangászásra, túrázásra és hegymászásra is lehetőségük nyílhat a turistáknak. Természetesen a búvárok, a horgászok, a jet-ski, vagy a szörf szerelmesei is meglelik számításaikat Venezuelában. Jó hír, hogy a helyi ügynökségek igény esetén külön horgásztúrákat is szerveznek az érdeklődőknek.

A legszebb strandokat, a kókuszpálmákkal övezett, finomhomokos Playa el Agut és a Karib-tenger övezte Playa Puerto Cruzt, ahol nem mellesleg a legszebb szállodákat is találjuk, az ország legnagyobb szigetén, a Margarita-szigeten kell keresnünk. A strandok mellett a helyi nemzeti parkot is érdemes megnézni.

Amire nem árt felkészülni indulás előtt, az az ország déli részét érintő maláriaveszély és a kötelező sárgaláz elleni oltás, melyet tíz nappal az utazás előtt célszerű beadatni. A vezetékes vízből, ha lehet, ne fogyasszunk és próbáljuk kerülni az utcai árusok ínycsiklandó portékáit is. Ez esetben biztos nem lesz okunk panaszra, legföljebb az öt órás időeltolódást találjuk majd kellemetlennek, míg meg nem szokjuk.

Régi promo video (angol): www.youtube.com/watch?v=abXB97zZe-U . ill. a rövidebb új verzíó jobb felbontásban.

Zoomolható GoogleMaps műholdkép, Venezuela térképe:
[geo_mashup_map]

Élménybeszámolók 5 csillagos hotelekről: www.tripadvisor.com/Hotels-g316066-zfc5-Caracas_Central_Venezuela-Hotels.html.

Egy hozzászólás a(z) “Venezuela – utazás és szállás keresés” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.