Velence környéki látnivalók

Velence környékén látnivaló

A „lagúnák városa” közelében számos további sziget is található. A legismertebb Murano, amely a 13. század végétől fogva volt az üvegművesek otthona. A műhelytitkok védelme érdekében sokáig nem hagyhatták el a Velencei Köztársaságot – a mesterfogások kifecsegőire pedig halálbüntetés várt. A Museo del Vetro (Üvegmúzeum) legértékesebb kincse egy kék üvegből készült és zománccal díszített esküvői kehely a 15. századból. Burano a világ legszínesebb városainak egyike. Egy legenda szerint az élénkre festett házak segítették a halászokat, hogy hazataláljanak a ködben. A másik fő nevezetesség a csipke: látogassatok el a manapság múzeumként működő csipkekészítő iskolába! A többi sziget szintén tartogat meglepetéseket: Torcella alig pár lakosa híven őrzi a helyi legendákat és a folklórt. Szeretsz kísértethistóriákon borzongani? Az elhagyatott Poveglia bővelkedik bennük. Előbb karanténállomás, majd börtön és elmegyógyintézet működött itt – és néhány száz évvel ezelőtt a „pszichiátria” módszerei meglehetősen kegyetlenek voltak. A helyiek „Holtak szigeteként” emlegetik – és jelenleg tilos látogatni.

Ha inkább strandolnál, a Lido di Veneziát ajánljuk. Ez a népszerű üdülőhely egy 12 kilométer hosszú sziget Velencével szemben, itt élt a „Halál Velencében” című regény főhőse. A napfürdőzés mellett érdemes megnézni a San Nicoló al Lido kolostort, ahol egykor a dózsék a külföldi vendégeket fogadták. A tengerpartok szerelmeseinek ajánljuk továbbá a 8 kilométernyi aranyló homokkal borított Bibionét vagy a csaknem kétszer olyan hosszú Lido di Jesolót.

A Dolomit-hegység kiváló célpont a kirándulóknak és sportolóknak; 8-9 órás utazással érhető el. Természeti kincseinek és hagyományőrző falvainak köszönhetően a Világörökség része. Itt található Olaszország egyik legnépszerűbb síparadicsoma, a Cortina d’Ampezzo.

Velencéből könnyen elérhető néhány másik, Veneto-tartománybeli város: Verona, Viacenza és Padova remek „egynapos” túracélpontok. Bár tudjuk, hogy „Júlia erkélye” sosem látta a legendás szerelmeseket, a hely varázsa működik: a látogatók könnyen Shakespeare korába képzelhetik magukat. Veronában érdemes továbbá megtekinteni a római kor emlékeit, többek közt az amfiteátrumot és egy diadalívet. A caldierói termálforrás az ókor óta kedvelt turistacélpont, akkoriban a szépség fürdőjének nevezték. Viacenzában megcsodálhatjuk a tartomány leghíresebb építészének, Andrea Palladiónak néhány remekét. Padovában található Európa egyik legrégebbi egyeteme, valamint legősibb botanikus kertje, amelyet 1545-ben alapítottak.

A Maserben található Villa Barbaróba érkezőket rózsák és fűzfák fogadják. Az épületet 1550 körül Andrea Palladio tervezte, a díszítést pedig Paolo Veronose festő és Alessandro Vittoria szobrász végezte. Olyan sikeresen, hogy a festett ablakok és oszlopok olykor valódi építészeti megoldásoknak tűnnek, és világossá teszik a teret. A villához borászat is tartozik, borkóstolási lehetőséggel.

Az Olaszország északkeleti részében található Friuli híd a mediterrán vidék és Közép-Európa között. A történelemrajongók élvezni fogják reneszánsz és gótikus palotáit, a kora középkorból származó langobard emlékek pedig a Világörökség részei. Ne hagyjátok ki a gasztronómiai kalandokat sem: a helység bora és sonkája világhírű, utóbbi a közkedvelt pármaival vetélkedik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük