Valladolid látnivalói és szállás keresés tipp magyarul

Valladolid

Ugrás a keresett témához gyorsan: Szállás | Látnivalók | Környéke

Ismert spanyol város, az azonos nevű tartomány, valamint Kasztília és León autonóm közösség fővárosa. Történelmi város a Pisuerga folyó és a borairól híres Ribera del Duero régióban. 1601 és 1606 között Spanyolország fővárosa volt. Azonos nevű híres várost Mexikóban is találunk.

Szállás (üdülés) ajánlatok keresése / összehasonlítása gyorsan, egyénileg: Valladolidi szállások lista itt. Ingyenes foglalás és garantáltan jó árak fórum szerű vendég véleményekkel. Figyeljen, és válassza ki gyorsan, ami tetszik Önnek! Spanyol szálláshely ajánló Valladolidban, időjárás, utazást segítő térkép és a történelmi leírások rövid összefoglalója magyarul. 2020-tól folyamatosan több mint száz szálláshely foglalható így.

Kiemelten kedvelt, keresett például:
– 2018-tól foglalható privát apartman San Quirce lista itt. apartamento, 50 m²-es, 4 felnőtt részére, plusz egy gyermeknek pótágy lehetőség.
– Régi 4****-os szálloda kiváló elhelyezkedéssel a Hotel Colón Plaza lista itt, 21-25-30 m²-es szobák és lakosztályok (Boutique Lasa), reggeli és vacsora lehetőség.


– Apartment Rúa Oscura, kiváló kiadó lakás, 70 m²-es, két hálószoba+nappali, egészen hat főig megfelelő.

Nagyon sok szép 4 csillagos hotel jó akciós áron érhető el! A többiek véleményét olvashatja. Jó lemondási és fizetési feltételek. Szobafoglalás, szálláshelyfoglalás gyorsan, díj és előleg mentesen. Szálloda lista, olcsó apartman és hostal (diákszállás) kategória a fenti vagy az oldalsó szálláskereső alkalmazással.

Városok, a környéke szállás ajánlói: La Cistérniga 4.6 km 4, Laguna de Duero 7.4 km 1, Arroyo de la Encomienda 7.8 km 4, Cabezón de Pisuerga 11.0 km 1, Simancas 11.1 km 1, Villanubla 11.2 km 1, Tudela de Duero 13.3 km 2, Geria 14.5 km 1, Cubillas de Santa Marta 22.0 km 1, Valoria la Buena 22.6 km 1, Santibáñez de Valcorba 24.0 km 1 és San Pelayo 26.6 km 1.

Repülőtere távolsága a központtól légvonalban: Valladolid (VLL) 12.9 km. Ryanair és más járatokkal és fillérekért elérhető átszállással. Barcelona 1 óra 20 perces út. Az ide utazók gyakran érintik Madrid és Léon városait is (autóval, vonattal, busszal vagy repülővel utazva egyaránt).

Óriási nagy, 197 km²-es teljes közigazgatási területén az állandó lakossága 2018-ban 298866 fő volt, volt korábban több, 1991-ben például 330700 fő körül mozgott.Valladolid Spanyolország

Nevezetességei, látnivalók

Valladolid az autonóm közösség gazdasági motorja, olyan jelentős autóipari cégek képviseltetik magukat a városban, mint az IVECO, a Renault vagy a Michelin. A gépkocsigyártás mellett, iparából az élelmiszeripar és az újonnan települt alumíniumkohászat emelkedik ki.

A város kulturális élete élénk, és 1346-ban alapított egyeteme révén, oktatási központ.

Valladolidot a 10. században foglalták el a mórok, igaz, akkor még csak kis falunak számított, amit Pedró Ansúrez gróf fejlesztett fel a 11. században. 1469-ben Kasztíliai Izabella királynő és Aragóniai Ferdinánd tartotta esküvőjét a városban, mely a 15. századra a kasztíliai királyok fő tartózkodási helye lett, majd 1561-ig a Spanyol Királyság fővárosa, mely funkciót aztán Madrid töltött be. 1506-ban itt halt meg Kolumbusz Kristóf, háza ma emlékmúzeumnak ad otthont. 1601 és 1606 között a város ismét spanyol főváros volt. Erre az időszakra esett, amikor Cervantes megjelentette a Don Quijote első kiadását. A város számos építészeti műemléke ekkor született, többek között a befejezetlenül maradt székesegyház, amit az a Juan de Herrera tervezett, aki a híres El Escorialt,  a Santa Maria la Antigua templom, a Fő tér (a madridi és a jövőbeni főterek sablonja), a Nemzeti Szobor Múzeum, továbbá a Szent Pál-templom, amely Spanyolország legnagyobb polikróm faszobor gyűjteményével büszkélkedhet. Valamint ekkor létesült a Valladolidi Egyetem Állam-és Jogtudományi Kara, mely homlokzatán Narciso Tomei kevés időt túlélő alkotásainak egyikét viseli.

A Castilla-León negyed központja máig megőrizte óváros hangulatát, főúri házak és vallási épületek képezik örökségét. Közöttük találjuk a befejezetlen katedrálist, Herrera 16. századi alkotását. Voltaképp a művész halála okozta a munkálatok félbemaradását, a templom egészen 1668-ig meg sem nyithatta kapuit. A homlokzat munkálatait évekkel később, 1730-ban Churriguera mester fejezte be. A templombelső nagy kápolnája már önmagában lenyűgöző látványt nyújt. A székesegyházhoz kapcsolódó Egyházmegyei Múzeumban, olyan kincseket őriznek, mint Juan d’Arc ezüst szentségtartója.

A Szent Benedek (San Benito) hatalmas gótikus templomát, 1500-1515 között építették, szokatlan tornya a látogatóknak szemet szúr.  A San Pablo templomot viszont már homlokzata emeli ki a valladolidi egyházépületek sorából, melyet híres gótikus szobrok ékítenek. Az El Salvador templomnak 17. századból származó, festői téglatornya tesz hozzá a város jelenlegi arculatához. Akárcsak a gótikus stílusban emelt, ősi Szent Mária templom, melynek a 12. században épült piramis alakú, románkori tornya jellegzetes. A Szent Anna kolostorban Goya festményeit csodálhatjuk meg.

Az óváros szívében találjuk a 16. századi főteret, a Plaza Mayort, melyet Ansúrez gróf szobra díszít. Egyik oldalán a Városháza áll, épületét a század elején óratoronnyal koronázták meg, a közeli utcákban pedig a Pimentel palota magasodik, mely ma a tartományi tanács egyik legfontosabb székhelye. Az épületek sorából kiemelkedik még a 16. századi Királyi Palota, itt született II. Fülöp spanyol király, és Fabio Nelli bankár háza. A klasszicista stílus bélyegét viselő épület 1576-ban épült, ma a Valladolid Múzeumnak ad otthont, mely falai közt bútor-, szobor-, festmény- és kerámiagyűjteményt őriznek.

Az egyetem, melynek barokk homlokzatát különböző tudományos szimbólumok díszítik, és a Santa Cruz Főiskola, mely az egyetemhez hasonlóan értékes könyvtárral dicsekedhet, azonkívül a spanyol reneszánsz egyik ekletáns példája, sokat elárul a kultúra fontosságáráról Valladolidban.

A város megőrizte azokat a házait, ahol egykor meghatározó történelmi személyiségek éltek, ilyen Cervantes otthona, ahol a Don Quijote szerzője1603 és 1606 között élt családjával. Az író ebben a házban végezte a mestermű utolsó simításait. A házi múzeum meglátogatása lehetővé teszi, hogy tárgyaikon és korhű bútoraikon át ismerjük meg a 17. századi, nemesi család életmódját. Érdemes Kolumbusz Kristóf egykori lakhelyét felkeresni, ahol a híres hajós utolsó éveit töltötte. A kastélymúzeumban Amerika felfedezésével kapcsolatos dokumentumok kiállításra kerültek. A 19. századi Valladolid emlékét az a ház őrzi, melyben a tartományi főváros egyik legkiemelkedőbb karaktere, José Zorrilla, született. A ház, amely ma nyitva áll a nyilvánosság előtt, a romantikus író személyes tárgyait, bútorait és iratait gyűjtötte egybe.

Mivel a város, az elmúlt évtizedekben jelentős fejlődésen esett keresztül, Valladolid széles skáláját kínálja a szabadidős és kulturális tevékenységeknek. Mozik, színházak várják az érdeklődőket, de múzeumokból sincs hiány. Közülük a legjelentősebb a város Nemzeti Szobor Múzeuma. Csodálatos flamand-gótikus épülete, már kívülről lenyűgöző hatást gyakorol a turistákra, nem hiába a tartományi főváros egyik legfontosabb épülete. Tárlatán többek közt Alonso Berruguete és Gregorio Fernández színes plasztikáit tekinthetjük meg. Ugyancsak kiemelkedő jelentőségű a Kortárs Művészetek Múzeuma, melyet a Herreriano udvarban találunk, több mint 800 festményt és szobrot őriz a 20. századból.

Látnivalók, további nevezetességei:
Ami a helyiek étkezési szokásait illeti, annak ellenére, hogy Valladolid szárazföldi tartomány, elég gyakran fogyasztanak halat, elsősorban vörös keszeget és szürke tőkehalat, melyet a Kantábriai-tengerről hoznak.  A legfőbb ételkülönlegessége Valladolidnak mégsem valami tengeri herkentyű, hanem a lechazo nevezetű lassú tűzön, kemencében sütött bébibárány, ami anyatejen kívül még semmi mást nem fogyasztott, némi salátával tálalva. A Villalón de Camposból származó juhsajtot, és a híres pata de mulót (öszvérlábat) általában frissen, különösebb érlelés nélkül szolgálják fel, de hogy felvegyék a versenyt Spanyolország legjobb juhsajtjaival, különböző fűszerekkel ízesíthetik. Valladolid természetesen bortermelő vidék. A ruedai fehérborok és a Ribera del Duero-i vörösborok minőségüknek köszönhetik ismertségüket.

A helyi ünnepek sorából a húsvét hét emelkedik ki, errefelé ez az egyik leglátványosabb és legmeghittebb ünnep. A felvonulásokat vallási áhítat, művészet és zene színezi, így emlékeznek méltóképp Jézus Krisztus halálára. Az emberek jellegzetes köpenyt öltenek és a dobok ütemére keringenek a vallásos szobrok körül.

A város szinte minden héten helyt ad valamilyen jelentősebb kulturális eseménynek, nemzetközi filmhétnek, vagy neves fotókiállításnak. De gondozott parkokat, kellemes sétányokat, hangulatos tereket és gazdag sétálóutcákat találunk errefelé bőven, így biztos nem fogunk unatkozni. Ráadásul a legtöbb szórakozóhelyen még belépőt sem kell fizetni. Adatok, földrajz, történelem, részletes helytörténet, kultúra és gazdaság spanyolul: es.wikipedia.org/wiki/Valladolid.

Időjárása, aktuális hőmérséklet és előrejelzések, szél és csapadék értékek, napfelkelte és naplemente ideje, páratartalom: en.eltiempo.es/valladolid.html. Időjárás a spanyol városra angolul: www.wunderground.com/global/stations/08141.html.

A környék zoomolható térképe, útvonalak keresése, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben az interneten.

Klíma és éghajlati adatok, korábban mért értékek, statisztikák 1973-tól napjainkig: www.tutiempo.net/en/Climate/VALLADOLID/81410.htm.

Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive napi és csomag ajánlatok. Last minute és előfoglalás, szállás árak összegyűjtése másodpercek alatt: Valladolid szállások minden ajánlata itt. Hotel szoba, olcsó B&B magánszállás kiadó szoba, lakások, konyhás apartman, kis szálloda, vendégház és diákszállás (hostel) kereshetően. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálláskereső online rendszerekből. A szép luxus lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden. Gyakran nagy baráti társaságok, csoportok részére ugyanez az online hotelkereső kínál szobákat jó feltételekkel az egész világból, nem kizárólag Spanyolországból / Európából.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.