Troodos-hegység – Ciprus

Cipruson egy nagy régió, a Troodos hegység területe, melyen kilenc olyan kolostort is találunk, melyet az UNESCO a világörökségek listáján jegyez a bennük fellelhető bizánci korszakból származó festmények miatt. A világörökség részeként nyilvántartott kolostorokon kívül, persze számtalan további található e régió területén, többek közt a Kykkos kolostor a leghíresebb és leggazdagabb Cipruson. Ilyen látnivalók, nevezetességek miatt utaznak a legtöbben Ciprusra, a tengerpart és a hotelek másodlagos szerepet játszanak.

A Szűz Máriának szentelt kolostort 1100-ban alapították, itt őrzik a Szent Lukácsnak tulajdonított ikonok egyikét. Az ezüstfüsttel borított, teknősbéka-páncélból és gyöngykagylóhéjból készült ereklyetartóban őrzött ikon, az ikonosztáz előtt található. Ciprus első elnöke, III. Makarios érsek is itt töltötte tanulóéveit. Augusztus 15-én és Szeptember 8-án vallásos vásárokat tartanak Kykkosban.

A hegység jelentős része a közel tízezer hektár kiterjedésű Tróodosz Nemzeti Parkhoz tartozik. A gazdag növény- illetve állatvilág mellett a területen geológiai szempontból érdekes képződmények is találhatók. A nemzeti park területén körülbelül 50 kilométernyi tanösvény is van.
A hegység a téli időszakban fontos télisport célpont, a tél elmúltával pedig rengeteg kirándulóhelyet kínál. A tavasz egy rövid szakaszában a még üzemelő sípályákról egy óra alatt elérhető a már élvezhető hőmérsékletű tenger.

A Troodos régió déli oldalán fekszik a Krasochoria körzet, melynek jelentése „borközségek”. Ezekben a falvakban máig őrzik a hagyományt, a szőlőművelés és a borkészítés még mindig a lakosság fő foglalkozása. Ez az a terület, ahol a híres száraz vörösborok készülnek. A térség falvai Omodos, Arsos, Pachna, Koilani és Vasa.

Zoomolható térkép, a sziget és hegység a Google szolgáltatásával:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük