Tromso szálláshelyek

Ha valaki a híres-neves Északi fényre (Aurora Borealis) kíváncsi, mely időről-időre felcsillámlik a norvégiai városka tiszta egén, halála előtt mindenképp el kell látogatnia Tromsóba. (Az Északi fény csillagvizsgálót 1927-ben alapították.). Az északi sarktól mindössze 2000 km-re fekvő ország, Norvégia az éjféli napsütés hazája, ahol a nyári nappalok végtelenül hosszúak, csakúgy, mint a téli éjszakák.

ITT van szinte minden szálláshely, érdemes előre foglalni a szebb és az olcsóbb helyekre a városban és közelében itt

Tromso varázslatos hegyek és a tengerpart között fekszik, területe eredetileg a Tromsoya szigetre korlátozódott, de az az idők során a szárazföld felé terjeszkedett és átnyúlt a szomszédos Kvaloya Szigetre is.

Noha Tromso területe a jégkorszak óta lakott, kulturális fejlettségének köszönhetően, katedrálisával, püspökségével, botanikus kertjével, planetáriumával a 19. században kezdett kiemelkedni és „az északiak Párizsaként” ismertté válni. Tromso volt a kiindulópontja az úttörő sarkkutatóknak is, Amudsennek, Nansennek.

A szigeten épült város máig megőrizte eredeti báját, melynek leghívebb példái a Trondheim északi részén fekvő faházak lehetnek. Azóta modern házból is rengeteg épült, melyre szüksége is van a II. világháborút követően, melyet minden jelentősebb kár nélkül úszott meg, rohamos fejlődésnek indult városnak. A modern épületek legfeltűnőbb példájaként a legtöbbet fényképezett, lassan Tromso védjegyévé váló, homlokzatában piramisra emlékeztető Északi katedrálist lehetne említeni. Építését 1965-ben fejezték be. Nagyjából a repülőteret is ekkor nyitották meg a tromsói egyetemmel együtt. A régi és az új kontrasztjára az 1861-re datálható Lutheránus katedrális irányíthatja leginkább figyelmünket, mely Norvégia egyik legfontosabb fatemploma. A Norvég Sarkvizsgáló Intézetet 1998-ban helyezték vissza Tromsóba Oslóból.

ITT van szinte minden hotel, panzió és olcsó szállásy, érdemes előre foglalni a szebb, népszerű helyekre a városban és közelében itt
Időjárása, előrejelzés:  http://www.wunderground.com/global/stations/01025.html

Webkamera: http://weather.cs.uit.no/

Zoomolható térkép a városról és környékéről, északi élet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük