Trieszt történelmi értékek, épületek és kikötő

Trieszt, Friuli külhoni „hódítói” közül a legnagyobb hírnévre talán James Joyce tett szert, aki 1905 márciusában érkezett meg Triesztbe, és 10 évig élt itt. A helybeliek vélhetőleg görbe szemmel néztek rá, mivel folyton adósságokban úszott, sokat részegeskedett, s a színházban még hangoskodott is.

A mai várost az elegancia levegője lengi be. Trieszt valaha Velence vetélytársa volt az Adriai-tenger birtoklásáért folytatott küzdelemben, később itt volt az Osztrák-Magyar Monarchia tengeri kijárata, ma azonban Trieszt már csak hátország nélküli kikötőváros. A Citta Nuován hosszú, egyenes sétányok szegélyezik a Canal Grandét, ahol valaha terjedelmes hajók horgonyoztak. A csatornától délnyugatra találják a Piazza de’Unitá d’Itáliát – állítólag ez az ország legnagyobb tere. A piazza felső végében álló 19. századi, díszes Municipio (városháza) osztrák hatást mutat. A piazza alsó végében, a sínek mentén húzódik a hosszú rakpart. Itt áll az Aquario Marino, amely az Adriai-tenger élővilágát mutatja be.

Az óváros nevezetességei

A Municipio mögött a Cittá Vecchia szűk sikátorai kanyarognak. A Teatro Romano (zárva) melletti lépcső fokai meredeken vezetnek fel a 16. századi Duomó di San Giustóhoz. A 14. században az itt álló két 5. századi bazilikát egyetlen négyhajós istenházában egyesítették. A város védőszentjéről ugyancsak San Giustónak nevezett domb tetején 15. századi velencei kastély tornyosul, a Castello, ahonnan pompás kilátás nyílik a városra és a kikötőre. A kastély-épületben berendezett Museo di Castello di San Giusto korabeli fegyverekkel, valamint kisebb művészeti gyűjteménnyel rendelkezik. A dombtetőről aláereszkedve tekintsék meg a Civico Museo di Storia ed Artét, amely a tartomány – Friuli-Venezia Giulia – lakóitól és hódítóitól származó emlékeket mutatja be. A domboldalban álló 12. századi Basilica di San Silvestróba is érdemes bekukkantaniuk.

Trieszttől több kilométerre nyugatra, egy tengerparti város, Barcola közelében, buja zöld parkban áll a mesébe illő Castello di Miramare. A kastély, amely középkori várat utánoz, 1856 és 1860 között épült, ez volt Maximilian főherceg nyári rezidenciája. Kis múzeumot szenteltek a balsors sújtotta főhercegnek; aki később Mexikó királya lett, s a forradalmi kivégzőosztag lövedékeitől lelte halálát. Járjanak egyet a tengerig lenyúló olasz díszparkban.

A rómaiak adriai-tengeri flottájuk északi szárnyát Aquileiában állomásoztatták, amely jelenleg több kilométerre a szárazföld belsejében található. Itt megtekinthetik a valaha hatalmas, i. sz. 1. századi kikötő romjait. A legszebb a bazilika, melynek építése i. sz. 313-ben vette kezdetét, s amely mozgalmas, jó állapotban megmaradt padlómozaikokkal büszkélkedhet.

Trieszt épületek és belvárosi tengerpart

Udine egyéni varázsú város a közelben.

Látnivalók cikke, korábbi írás.

1
Szólj hozzá!

avatar
0 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
Visszajelzés