Torinó történelmi leírása 2. rész

A várost több európai országban Turin-nak hívják. Ez Olaszország negyedik legnagyobb városa Róma, Milánó és Nápoly után. A várost a Pó folyó szeli át. A lakosság kb. 900 ezer fő.

Egykor Savoyai Hercegség része volt, és 1563-ban a fővárosa is lett.  1861 és 1864 között az egyesült olasz állam fővárosa is volt, később a Firenze lett a főváros, és ezután 1871-től Róma a főváros. A város ezek után iparosodott, gyorsan egy iparváros lett. A felélékült város több fejlesztésen esett át, hogy kezelni tudják a forgalmat. A városközpont jól átlátható úthálózattal rendelkezik. A fő utca a Via Roma, itt drága üzleteket és kávéházakat találni. Innen könnyű néhány híres teret elérni mint pl. a Piazza San Carlo-t és a Piazza Castello-t a lenyűgöző királyi palotákkal. Mindössze néhány régi épület maradt meg a városban (paloták és templomok), az 1700-as években a város alaposan át lett építve.

A Savoyai királyi család rezidenciája 1997 óta a világörökség része (UNESCO). Híres épületei továbbá a Palazzo Raeale (Királyi Palota) barokk és rokokó épület nagy fegyvergyűjteménnyel. Palazzo Madama (a legnevezetesebb épület), a katedrális (Renaissance Cathedral – Duomo), a egyik legszebb templom pedig a Santuario della Consolata, aminek az altemplomában egy ősi Madonna szobor is látható. Torinó meglátogatása nem lenne komplett a Palazzo Carignano-ban található nemzeti múzeum nélkül.

Többet itt írunk szállásfoglalás ügyben: Torino hotelekról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük