Todi: város a magasban

Todi: város a magasban

Spoletótól nyugatra találják Todi hegyi városkát. A Piazza Garibaldiról nyíló kilátás szépségét az alanti kertek illata is fokozza. A közelben tért el a nagyszabású Piazza Vittorio Emanuele, más néven Piazza del Popolo.

A téren a Duomóval szemközt a Palazzo dei Priori 13. századi épülete foglal helyet. Tőle jobbra egy lépcsősor tetején magasodik a 14. századi Palazzo del Capitano, itt rendezkedett be az újonnan helyreállított Pinacoteca és a régészeti múzeum és a 13. századi Palazzo del Popolo. Az előbbi gótikus palota hármasablakok beugróival, az utóbbi, lombard stílusú épület festői oszloperdőn nyugszik.

A tér elején áll a dóm, amelyet a 12. század hajnalán kezdtek építeni. A 100 évvel később épült gótikus campanile elüt a dóm kecses román stílusától. A dóm hátsó falát Ferraú da Faenza freskója díszíti. Jobboldalt található Giannicola di Paolo 16. századi Madonna-képe. A belső teret a vidék legszebb festett üvegablakainak derengő fénye világítja be.

Ha körbemennek a dombon, eltalálnak San Fortunato templomába, melynek építése 1292-ben kezdődött, s több szakaszban folytatódott az ezt követő két évszázad építészeti forradalmai során. Ne felejtsék el megcsodálni a főbejárat kapubélletének bizarr szörnyeit és emberalakjait. A belső tér könnyed és világos, a tojáshéjszín kő mellett szépen mutat a faragott kórusrekesztő és az oszlopokon nyugvó félelmetes ambó mélyfeketéje. A kriptában alussza örök álmát Jacopone ferences barát, a Stabat Mater strófáinak szerzője.

Vágjanak át a festői Parco della Roccán, s a hegyről leereszkedve egy zöldellő kiszögellésen találják a Tempio di Santa Maria della Consolazionét. A 16. századi építményt a római Szent Péter-bazilikával való hasonlósága miatt sokáig Bramante művének hitték, mára azonban bebizonyosodott, hogy Cola di Capsorala tervezte. Az oltár kissé díszesebb a kelleténél, a belső tér azonban levegős és könnyed.

Assisi és… ITT. további útleírás. Szálláshelyek. hotelek Todi-ban és környékén ITT.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük