Assisi és a Spoletói-völgy, Olaszország

Nincs a világon egyetlen hely, amely a csöndes Assisihez fogható. Noha ma elárasztják a turisták, és 1997-ben földrengés rongálta meg, továbbra is Szent Ferenc lélekkel átitatott, felemelő szülővárosa maradt. Mostanra sok múzeumát és műemlékét állványzat támogatja meg, a bazilika mégis újra megnyitotta kapuit az ezredfordulóra, noha a restaurálás munkálatai még évekig elhúzódnak. Értő kezek hozzák helyre Cimabue és Giotto freskóit, s az épület vázát is megszilárdítják. A távoli város umbriai párában lebegő látványa, s a bazilika nemesen egyszerű formái a Monté Subiaso magasba törő csúcsával a háttérben elfeledtetik a jövevénnyel a világ bajait.

A város utcái kissé tán túlságosan is képeslapra kívánkoznak: virágzuhatag ömlik alá a kőkerítésekről, a sikátorok kiskertjeiben minden talpalatnyi helyet kihasználnak az itt lakók, s a levegőt rózsa és égő fa illata tölti be. A Szent Ferenc-bazilikát meg mintha egyenesen a napnyugta fényorgiájához tervezték volna. Homlokzatán meglátszik, hogy katonai építész munkája, amely a nagy szenthez hasonlóan a szegénységben rejlő szépséget hirdeti. A két templomhajó egymás fölött helyezkedik el, s a látogató a Basilica Inferiore, az altemplom barlangrendszerébe lép be először. E rejtelmes labirintust számos kéz festette ki.

Vannak itt középkori életörömtől sugárzó alkotások, mint például Simone Martini falfestményei, ahol még a lovak is mosolyognak, és komor, didaktikus művek, melyek a szüzesség, szegénység és engedelmesség szerzetesi erényeit népszerűsítik. Ugyanilyen zord Szent Ferenc kriptája. Egészen más hangulatot áraszt a kereszthajóban Cimabue valósághű portréja egy elálló fülű barátról.

A templomban sikerült restaurálni Giotto híres freskóciklusát Szent Ferenc életéről, amely az 1997-es földrengés során rongálódott meg. Sajnos a falfestmények többé soha nem lesznek olyanok, mint valaha voltak, mert a restaurálás minden hitelessége ellenére is töredékes. E ciklusával – legérettebb művével – Giotto megújította az olasz freskóművészetet (a művészet- történészek szerint legalább három másik művész is beledolgozott a ciklusba, köztük Pietro Cavallini). A reneszánsz alkotói meg is becsülték a nagy elődöt, aki előkészítette a realizmus térhódítását az európai festészetben.

Ha időrendben kívánják megtekinteni Assisi többi nevezetességét, kezdjék a valaha a Piazza del Commune helyén álló római fórumnál. Ennek föld feletti maradványa a Tempio di Minerva (Minerva temploma), amelynek belső terét elég balkezesen újították fel. A város északkeleti szeglete, az Anfiteatro Romano (római amfiteátrum), ahol az ókorban tengeri csatákat vittek színre, mai alakjában is megőrizte eredeti ovális elrendezését.

A város fölött komoran magasodó Rocca Maggtore többször újraépített erődje rendíthetetlenül őrzi Assisit valaha egy toronygyűrű részét képezte. A Duomót (a 12. századi épületet San Rufinónak szentelték), melyet leginkább román homlokzati faragványai tesznek emlékezetessé, 1571-ben átépítették.

Az újonnan helyreállított Chiesa Santa Chiara rózsaszínű és fehér külső terének támfalai határozottan nőiesek kifejezett hajlataikkal és könnyed erőteljességükkel. A kápolna 12. századi keresztje állítólag beszélt Szent Ferenchez.

Ha meg akarnak tapasztalni valamit abból a lélekkel és hittel átitatott magányból, ami Szent Ferencet és Szent Klárát körülvette, keressenek fel néhány templomot Assisi határában. A San Daminiano közel 2 kilométerre a várostól délre található; ebben a kolostorban élte le élete java részét Szent Klára. A zárda a maga egyszerűségében máig a vallási elmélyedés levegőjét árasztja. Vidékiesebb Szent Ferenc kedvenc remetelaka, az Eremo delle Carceri. A békés épületcsoport 3 kilométerre a várostól keletre simul a Monté Subasio erdő borította oldalához.

Assisi egy hajdani tó szélén ül; a Vale di Spoleto vizét a 16. században csapolták le. A tó keleti partján több karakteres város sorakozik még, pl. Spello, amelynek felújított freskóit Pinturicchio, az umbriai iskola egyik legnagyobb képviselője festette. Spoleto a valamikori tó legdélibb pontján foglal helyet. A kozmopolita levegőt árasztó városban rendezik meg nyaranta a Festival dei Due Mondit (két világrész – azaz Európa és Amerika – ünnepségsorozatát). A rendezvények az avantgárd jegyében zajlanak. A fesztivál a várost tarkító szobrokkal hagyta ott bélyegét Spoletón, meg azzal a szép számú kiállítóteremmel, amelyek kétes értékű alkotásokat árulnak.

Spoleto látképét a Rocca Albornoz uralja. Jelenleg nemzeti múzeum és képtár működik falai között. Ez a pápai erődítmény lett Lucrezia Borgia otthona, majd a közelmúltban a Vörös Brigádok terroristái raboskodtak itt. Rövidesen kultúrközpontként és művészeti galériaként nyitja meg kapuit – keressék fel, ha módjukban áll. A közelben a lenyűgöző Ponté delle Torri (tornyok hídja) íveli át a kastély és a szemközti domb közt tátongó szakadékot. A szerkezet vízvezetékként épült meg a 13. században, s a ma embere száraz lábbal kelhet át a mostanra száraz csatornán.

Spoleto legkiemelkedőbb nevezetessége a 12. századi Duomo. A középkori oszlopsor fölött rózsaablak magasodik. A székesegyház padozatának bonyolult középkori mintázata heringszálkát és örvényeket formáz. A jobb oldali kápolnát Pinturicchio festette ki. Az apszisban Filippo Lippi utolsó alkotása tündöklik: szép Madonnájának megkoronázása.

A Piazza del Duomóra vezető lépcső északi végében áll a Chiesa Sant’Eufemia ékszerhez hasonló 12. századi épülete, amelynek szűzies tisztasága furcsa kontrasztot alkot a székesegyház nagyszabású pompájával.

A természetkedvelő turisták kiindulópontként használhatják Spoletót Kelet-Umbria hegyvidékének felfedezéséhez, ahol a kanyargó hegyi utak felviszik a vándort az Appenninekhez tartozó Monti Sibillini hófödte ormaira.

Triponzón keresztül aztán elhajthatnak a földrengés sújtotta Norciába Szent Benedek szülővárosába, a szarvasgomba-termesztés és szalámigyártás központjába. Az utak innen még magasabbra kapaszkodnak fel a Piant Grande festői szépségű fennsíkjára, amely nyáron vadvirágoktól és ritka alpesi növényektől tarkállik. Visszafelé tekintsék meg San Pietro in Valle kolostorát szép lombard faragványaival és 12. századi falfestményeivel.

Olaszországi kempingek, olcsó szállások ajánlója ITT.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük