Thesszaloniki környéke kirándulások, túrák

Thesszaloniki környékén

Görögország második legnagyobb települése számtalan látnivalót rejt, elhomályosítva a közeli nevezetességeket. Fedezzük most fel a „fehér város” 50 kilométeres környékét!

Az Axios Delta Nemzeti Park ( Δελτα Λουδια Ποταμου) 10 kilométerre fekszik Thesszalonikitől. 2009-ben létrehozott, egyik legnagyobb védett vizes élőhelyek Európában. A sokszínű ökoszisztéma értékét jól mutatja, hogy a Natura 2000 hálózatához tartozik, valamint a Ramsari Egyezmény védelme alatt áll. A sós mocsarak, iszapsíkságok, nádasok, parti erdők és számos egyéb élőhely több száz fajnak ad otthont. Mivel Európa egyik fő madárvonulási útvonalán fekszik, a populációt az átvonuló fajok teszik gazdagabbá. Olyan ritkaságok fordulnak elő, mint például a flamingó, a kócsag, az ugartyúk, a bíbic vagy a rétisas. Itt él az európai ürge legfontosabb kolóniája, és kis szerencsével megfigyelheted az európai vidrát, a mocsári teknőst vagy a delta vadlovait. Utóbbiak a farmok gépesítésének idején elhagyott igáslovak leszármazottai. Bár a parkban minden út járható kerékpárral, bizonyos szakaszokon (például a tengerparti töltésen vagy a világítótorony mellett) a madarak nyugalma érdekében nem ajánlott biciklizni. A terület védett státusza nem zár ki minden gazdasági tevékenységet: a kagylófarmok termékeit az egész országban fogyasztják. Árnyalja továbbá az idilli képet, hogy mindenütt intenzív mezőgazdasági táblák veszik körül, ahol mindent kifacsarnak a területekből, és biztosan használnak nem egészséges vegyszereket/módszereket is.Nemzeti Park műholdkép

A hegyoldalban épült Ossa Macedónia (Όσσα) egyik legfestőibb települése, Thesszalonikitől mintegy 40 kilométerre észak-keleti irányban. A folklórról a régi általános iskolában berendezett múzeum, továbbá az új életre keltett egykori cipészbolt mesél. A régi műhelyben járva nem nehéz elképzelni azokat az időket, amikor a lábbeli még igényes kézművestermék volt és nem tucatáru egy gyártósoron. Az iskolai kiállítás a mindennapi élet jellegzetes használati tárgyait és egykori mesterséges eszközeit mutatja be. A falu bioszőlő-ültetvénye az Észak-görögországi borutak része, az akadálymentesített borászathoz szabadtéri tematikus múzeum tartozik. A másik sikergyümölcs a cseresznye, amelynek tiszteletére minden júniusban fesztivált rendeznek. Taxiarchs és Agia Kyrana 19. századi templomok fő kincse a fából faragott ikonosztáz.

A pihenni vágyók népszerű célpontja a Thermi-gát és a mesterséges Triadi-tó. Az évek során a természet üdítő összhangba került az emberkéz munkájával: a halak, teknősök és madarak szépen belakták a tavat, amelyet sziklák és fenyves ölel körbe. A békés hangulatot piknikasztalok mellől, illetve a dombtetőre épült faétteremből élvezheted. Hasonlóan gyönyörű tájat kínál a vízesésekkel és csendes erdei ösvényekkel tarkított evosmosi Platanakia Park. A Chortiatis-hegyet remek kirándulóútvonalak hálózzák be: az egyik leghíresebb a jégkészítők útja. Egykor ugyanis a helyiek a hideg éjszakákon nyert jeget eladták a tehetős városlakóknak. A csúcsról lélegzetelállító panoráma nyílik a városra és a Thermi-öbölre. Érdekesség, hogy mintegy 700 éve a hegyre épült Chortaïtes kolostor látta el a környéket édesvízzel: a vízvezeték maradványai mindmáig láthatók.

A thermi mézfarmon mindent megtanulhatsz, amit a méhekről, a méz készítéséről és terápiás hatásairól tudni érdemes. Bemelegítésképpen túravezetővel járd be a méhturisztika ösvényt, és figyeld meg a szorgos kis rovarokat az e célra kialakított kaptárokban. Kipróbálhatsz különleges ízű mézeket, kézműves kozmetikumokat, végül hagyd, hogy a lágy zümmögés és a kaptár kellemes illata ellazítson az ország első Méh Házában.

Ha fürdőzni szeretnél, a türkizkék vizű Peria vagy Epanomi homokos strandja tökéletes megoldás! Utóbbi sajátos eleme egy hajóroncs: először megpillantani olyan érzés, mintha egy film díszletei közé csöppentél volna. 1970 telén süllyedt el, és azóta sokszínű ökoszisztéma alakult ki rajta. A domboldalak remek mikroklímával rendelkeznek a szőlőtermeléshez: térjetek be a Ktima Gerovassiliou családi borászatba! Szintén megéri megkóstolni a tsipuoro néven ismert röviditalt.

Izgalmas családi programot ígér a Human Body Museum Oreokastróban. Az 50 méter hosszú és 6 méter magas létesítmény emberi testet formáz: a látogatók ezen végigjárva kaphatnak információkat szervezetünk működéséről.

A tengerpart a vízisportok széles választékát nyújtja: vitorlázhatsz, kajak- és kenutúrákon vehetsz részt, valamint kipróbálhatod a windsurf-öt és az egyre népszerűbb SUP-ot! Ha a finom ételeket nemcsak kóstolni szereted, hanem megismerkednél az elkészítésükkel és a hozzájuk kapcsolódó szokásokkal, jelentkezz egy tematikus piactúrára vagy főzőtanfolyamra.

Kapcsolódó linkek/források:
– Ossa kultúra és fesztivál: ossasyllogos.wixsite.com/ossa?lang=en.
– Nemzeti park angol leírás/útikalauz: axiosdelta.gr/en/national-park/, biodiverzitás, ökoszisztéma, védett terület, képek.Folyótorkolat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük