Strasbourg látnivalók, leírás és videó

Strasbourg látnivalói útikalauz bevezető

Egy mesés hely a határvonal (folyók) mellett, kiemelkedően gazdag városi életszínvonal, megelevenedő történelem. Állandó édes csábítás, zene és illúzió, ahogy a nyugati turizmusban ezt megszokhattuk.

Strasbourg Franciaország

Az utak városként is nevezett Strasbourggal átellenben, a jobb parton a német Kehl található. A két várost és a két országot a Matics-Horváth Barátság-hídja köti össze. Strasbourgban székel az Európai Parlament, az Európa Tanács és az Emberi Jogok Európai Bírósága is. Történelmi városmagja, a Grand Ile, 1998 óta az UNESCO Világörökség részét képezi.

Történelme, érdekességek és adatok:

Területén elsőként a kelták telepedtek meg az ókorban. A római időkben a város Felső-germánia provincia katonai erődítményeként funkcionált, tőle északra húzódott a limes. A 4. században vált püspöki székhellyé. Az 5. század folyamán előbb az alemánnok, majd a hunok, végül a frankok foglalták el. A város uralkodója, Klodvig 496-ban vette fel a keresztséget, ekkor a települést is felújították. A város katedrálisát a 9. században építették fel. A 13. században már fontos kereskedelmi központ volt, a 15. században pedig nyomdai központ, Gutenberg János is a városban élt. A strasbourgi székesegyház északi tornyát, mely 1874-ig a világ legmagasabb épülete volt, 1439-ben emelték. A reformáció után a százéves háború következett, ekkor a város előbb a Német-Római Birodalom, majd 1638-tól Franciaország részét képezte. Claude Joseph Rouget de Lisle órásmester a városban szerezte a francia himnuszt, a Marseillaiset. 1770-ben Johann Wolfgang Goethe is itt tanult. Strasbourg 1871-ben Németországhoz került, a franciák csak 1918-ban szerezték vissza. A város igazi fejlődése a 19. századra datálható, ekkor épült meg vasúthálózata is. A második világháború idején a város ismét a németeké lett, csak utána kerülhetett vissza a Francia Köztársaságba.

Strasbourg látnivalói, nevezetességek:

Kezdhetnénk-e mással a strasbourgi városnézést, ha nem a világörökség részét képező történelmi belvárossal, melyet igyekeztek is eredeti állapotában megőrizni. Központjában a hatalmas, gótikus stílusú, homokkőből épült Notre-Dame Katedrális magasodik, magát a múltat kötve össze a jelennel. A monumentális épületnek már csillagórája is lenyűgöző. A katedrális tőszomszédságában egy múzeumot is találunk, ahol többek közt középkori és reneszánsz műtárgyakat őriznek, szobrokat, és festményeket.

Természetesen a katedrálison túl is tucatnyi középkori templomot találunk a városban, az impozáns Église Szent Tamás elsősorban Silbermann orgonájáról nevezetes, melyen egykor olyan legendás nagyságok játszottak, mint Wolfgang Amadeus Mozart vagy Albert Schweitzer.

A Petite France negyed fekete-fehérben játszó, gerendás házai és csatornái is a régmúltba repítenek minket, a középkori, favázas agyagépületek között nem ritkák a 9. századból származó házacskák sem. Maradandó élményt nyújt, hogy az ódon, gótikus hangulatú óváros utcáit járva a vízparton sétálgathatunk. Mi több sétahajón is felfedezhetjük a város csatornarendszerét, mely behálózza egész Strasbourgot. A belváros szűk kis utcáiból kisebb terek nyílnak hangulatos éttermeket rejtve. A töröktől a marokkóiig, szinte mindenféle ízeket megkóstolhatunk ezekben a vendéglátóegységekben.

Strasbourg óvárosának kontrasztját a város észak-keleti része adja monumentális üvegkomplexumaival. Az Európa Parlament s az intézményrendszerek modern épületei a lépten-nyomon felbukkanó posztmodern szobrok társaságában igazán érdekes látványt nyújtanak.

Strasbourg parkokkal teli városrészein és a Rajna parton is kellemes sétákat tehetünk, de a hangulatos hidak mellett érdemes felkeresni a Vauban gátat is, ahonnét szemkápráztató panoráma nyílik a városra. Jó hír a családosoknak, a híres Orangérie parkban még egy kis állatkertet is találunk.

Útikalauz videó, színes ízelítő 2013 feliratokkal, ínycsiklandó szép pillanatok, jó időjárás mellett:

A városban járva Strasbourg archeológiai múzeumát sem szabad kihagyni, mely a helyben feltárt római és kelta emlékekre fókuszál, de a Modern és kortárs művészetek múzeuma, valamint a 18. századi, francia barokk és klasszicista stílusban épült Rohan palota három múzeuma is szép számmal tartogatnak meglepetéseket. Utóbbiakban elsősorban 18. századi bútorokat és vázákat tekinthetünk meg.

A városnézésbe fáradt turistákat a nemzetközi éttermek mellett, jellegzetes elzászi kisvendéglők, winstubok és sörözők tucatjai várják.

Ősszel komoly zenei, nyáron jazz fesztivál várja a városba érkezőket, de a strasbourgiaknak van filmfesztiválja is, mely a tudományos-fantasztikus, a horror és a fantasy tárgyköréből válogat.

Hotel, panzió, turista szállás és apartman keresés ajánló: Strasbourg belvárosa és közeli településekre tippek ITT.

Belvárosi városnézés: központban nevezetesség és program ajánló 1. rész ITT.

Hivatalos turisztikai portál 5 nyelven, francia, angol, német, olasz spanyol: www.otstrasbourg.fr, szabadidős programok, hírek, fotók, események, eseménynaptár, rendezvények, éttermek és vendéglátás, kirándulások, zene és sport, minden, ami érdekes lehet.

1
Szólj hozzá!

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Emődi Gabriella Recent comment authors
  Subscribe  
Visszajelzés
Emődi Gabriella
Vendég
Emődi Gabriella

Mit szólnál Strassburghoz három-négy-öt napra?