Strasbourg látnivalók, leírás és videó

Strasbourg látnivalói útikalauz bevezető

Egy mesés hely a határvonal (folyók) mellett, kiemelkedően gazdag városi életszínvonal, megelevenedő történelem. Állandó édes csábítás, zene és illúzió, ahogy a nyugati turizmusban ezt megszokhattuk.

Strasbourg Franciaország

Az utak városként is nevezett Strasbourggal átellenben, a jobb parton a német Kehl található. A két várost és a két országot a Matics-Horváth Barátság-hídja köti össze. Strasbourgban székel az Európai Parlament, az Európa Tanács és az Emberi Jogok Európai Bírósága is. Történelmi városmagja, a Grand Ile, 1998 óta az UNESCO Világörökség részét képezi.

Történelme, érdekességek és adatok:

Területén elsőként a kelták telepedtek meg az ókorban. A római időkben a város Felső-germánia provincia katonai erődítményeként funkcionált, tőle északra húzódott a limes. A 4. században vált püspöki székhellyé. Az 5. század folyamán előbb az alemánnok, majd a hunok, végül a frankok foglalták el. A város uralkodója, Klodvig 496-ban vette fel a keresztséget, ekkor a települést is felújították. A város katedrálisát a 9. században építették fel. A 13. században már fontos kereskedelmi központ volt, a 15. században pedig nyomdai központ, Gutenberg János is a városban élt. A strasbourgi székesegyház északi tornyát, mely 1874-ig a világ legmagasabb épülete volt, 1439-ben emelték. A reformáció után a százéves háború következett, ekkor a város előbb a Német-Római Birodalom, majd 1638-tól Franciaország részét képezte. Claude Joseph Rouget de Lisle órásmester a városban szerezte a francia himnuszt, a Marseillaiset. 1770-ben Johann Wolfgang Goethe is itt tanult. Strasbourg 1871-ben Németországhoz került, a franciák csak 1918-ban szerezték vissza. A város igazi fejlődése a 19. századra datálható, ekkor épült meg vasúthálózata is. A második világháború idején a város ismét a németeké lett, csak utána kerülhetett vissza a Francia Köztársaságba.

Strasbourg látnivalói, nevezetességek:

Kezdhetnénk-e mással a strasbourgi városnézést, ha nem a világörökség részét képező történelmi belvárossal, melyet igyekeztek is eredeti állapotában megőrizni. Központjában a hatalmas, gótikus stílusú, homokkőből épült Notre-Dame Katedrális magasodik, magát a múltat kötve össze a jelennel. A monumentális épületnek már csillagórája is lenyűgöző. A katedrális tőszomszédságában egy múzeumot is találunk, ahol többek közt középkori és reneszánsz műtárgyakat őriznek, szobrokat, és festményeket.

Természetesen a katedrálison túl is tucatnyi középkori templomot találunk a városban, az impozáns Église Szent Tamás elsősorban Silbermann orgonájáról nevezetes, melyen egykor olyan legendás nagyságok játszottak, mint Wolfgang Amadeus Mozart vagy Albert Schweitzer.

A Petite France negyed fekete-fehérben játszó, gerendás házai és csatornái is a régmúltba repítenek minket, a középkori, favázas agyagépületek között nem ritkák a 9. századból származó házacskák sem. Maradandó élményt nyújt, hogy az ódon, gótikus hangulatú óváros utcáit járva a vízparton sétálgathatunk. Mi több sétahajón is felfedezhetjük a város csatornarendszerét, mely behálózza egész Strasbourgot. A belváros szűk kis utcáiból kisebb terek nyílnak hangulatos éttermeket rejtve. A töröktől a marokkóiig, szinte mindenféle ízeket megkóstolhatunk ezekben a vendéglátóegységekben.

Strasbourg óvárosának kontrasztját a város észak-keleti része adja monumentális üvegkomplexumaival. Az Európa Parlament s az intézményrendszerek modern épületei a lépten-nyomon felbukkanó posztmodern szobrok társaságában igazán érdekes látványt nyújtanak.

Strasbourg parkokkal teli városrészein és a Rajna parton is kellemes sétákat tehetünk, de a hangulatos hidak mellett érdemes felkeresni a Vauban gátat is, ahonnét szemkápráztató panoráma nyílik a városra. Jó hír a családosoknak, a híres Orangérie parkban még egy kis állatkertet is találunk.

Útikalauz videó, színes ízelítő 2013 feliratokkal, ínycsiklandó szép pillanatok, jó időjárás mellett:

A városban járva Strasbourg archeológiai múzeumát sem szabad kihagyni, mely a helyben feltárt római és kelta emlékekre fókuszál, de a Modern és kortárs művészetek múzeuma, valamint a 18. századi, francia barokk és klasszicista stílusban épült Rohan palota három múzeuma is szép számmal tartogatnak meglepetéseket. Utóbbiakban elsősorban 18. századi bútorokat és vázákat tekinthetünk meg.

A városnézésbe fáradt turistákat a nemzetközi éttermek mellett, jellegzetes elzászi kisvendéglők, winstubok és sörözők tucatjai várják.

Ősszel komoly zenei, nyáron jazz fesztivál várja a városba érkezőket, de a strasbourgiaknak van filmfesztiválja is, mely a tudományos-fantasztikus, a horror és a fantasy tárgyköréből válogat.

Hotel, panzió, turista szállás és apartman keresés ajánló: Strasbourg belvárosa és közeli településekre tippek ITT.

Belvárosi városnézés: központban nevezetesség és program ajánló 1. rész ITT.

Hivatalos turisztikai portál 5 nyelven, francia, angol, német, olasz spanyol: www.otstrasbourg.fr, szabadidős programok, hírek, fotók, események, eseménynaptár, rendezvények, éttermek és vendéglátás, kirándulások, zene és sport, minden, ami érdekes lehet.

Egy hozzászólás a(z) “Strasbourg látnivalók, leírás és videó” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.