Stavanger szállások: nevezetesség és látnivalók

Stavanger

Norvégia negyedik legnépesebb városa, Rogaland megye központja. Több nemzetközi cég székhelye, például a Statoil, amiért a várost az olaj fővárosa néven emlegetik. Stavangerben több konzervgyár működik. 2008-ban Liverpool mellett Stavanger töltötte be Európa kulturális fővárosának címét.

A piros linken keresztül megkapjuk a szabad és foglalható szálláshelyek listáját: Hotelek kisebb és nagyobb házak fotókkal és leírásokkal ITT. Hallgasson ránk, és válassza, ami tetszik Önnek! Véleményeket olvashatunk a leírások mellett. Garantáltan a legolcsóbb árak a felsorolt szállásokon.

A stavangeri vendég-fórum vélemények alapján népszerű szállodák, kedvelt hotelek Stavangerben:
• Victoria Hotel ****, Best Western Havly Hotel ***, First Hotel Alstor***, Rica Forum Hotel **** (200 méterre a Rogaland Art Múzeumtól)

A 2-3-4 csillagos szállodák, panziók és az apartman kategória online akciós árakkal. A teljes szállás lista a norvég turisztikai oldalakon tartalmazza a magánszállásokat, konyhás apartmanokat, kiadó lakásokat, diákszállás (hostel, kollégium és munkásszállás) kategóriát.

Városok, közeli, környékbeli települések távolsága légvonalban, Stavanger környéke:
Tananger 8.1 km 1, Randaberg 8.3 km 1, Vestre Amoy 8.4 km 1, Sola 11.7 km 3, Sandnes 12.8 km 7, Østhusvik 15.3 km 1, Jørpeland 19.4 km 1, Ålgård 23.2 km 1, Bryne 26.2 km 2, Dirdal 30.9 km 1, Hjelmeland 39.7 km 1 és Kopervik 43.1 km 2.

Repülőtér távolságok: saját repülőtere a Sola (SVG) 11.1 km, közeli még a Karmoy (HAU) 51.7 km.

Stavangerszálloda

Stavanger városának szinte minden hotel ajánlatának rendezett rendszere: Last minute akciók, kedvezmények. Kedvező szálloda szálláshely árak változó ajánlatok. Az adott linkeken keresztül magyarul lehet foglalni vagy segít az utazási irodában valaki személyesen. Apartman, luxus és wellness szállások együtt versenyeznek Önért. Letesztelve:

Nevezetességei, látnivalói és történelem:
A város történelme a fellendülés és a recesszió időszakainak folytonos váltakozását mutatja. Püspökségét 1122- 1125 között hozták létre. Ebben az időben kezdte el építetni a dómot az első püspök Reinald fra Winchester. Az 1100-1300-as években a város egyházi központtá nőtt és fontos dél-nyugati piaci várossá érett. 1425. augusztus 16-án Stavanger vásárjogot kapott, azonban fejlődését ez sem lendítette fel, csak a 16. században kezdett a haladás útjára lépni. Ebben az 1536-ban végigsöprő reformáció közrejátszott, mely következtében a város elveszítette korábbi vallási szerepét, a 17. században püspökségét áthelyezték. Az igazi lendületet fejlődésében mégiscsak a 19. század hozta meg, melyet a város heringhalászatának köszönhetett. Hosszú ideig legfontosabb iparágai között a hajózás, a hajógyártás, a halfeldolgozás és konzervipar szerepelt.  1969-ben olajat találtak az Északi-tengeren, mely a város újabb virágzásához vezetett. Hosszú tanakodás után Stavangert választották az Északi-tenger norvég ágazatában az olajipar központjának, melyet a város gyors növekedése követett.

Stavanger látványosságai közül érdemes felkeresnünk Óvárosát, mely a városközponttól közvetlen jobbra fekszik, s 17-19. századi faszerkezetes házairól nevezetes. Itt találjuk Stavanger dómját, a Szent Svithun Dómot, melyet 1100 és 1150 között építették az angol püspök Reinald óhajára anglo-normann stílusban, majd a 13. század végén új, gótikus stílusú kórust toldottak hozzá. A templom ugyancsak ekkor kapta boltíves tetejét. A katedrális az egyetlen norvég székesegyház, mely 1400 óta szinte változatlanul őrzi eredeti alakját.

Maga a városközpont kicsi, de épp ezért hangulatos, szűk utcácskák és nyitott terek védik a gépkocsi forgalomtól. A szabadtéri zöldségpiac, egyike azon keveseknek Norvégiában, ahol egész évben közvetlen a helyi gazdáktól vásárolhatjuk meg termékeiket.

Kellemes túrákat tehetünk Lysefjordenben. A turisták kedvelt célpontjai a fjord fölött fél kilométerrel függő szikla, a Prekestolen és a Kjeragbolten, mely 1000 méterrel van fölötte a fjordnak. Utóbbit a bázisugrók gyakran fölkeresik.

Stavanger múzeumainak sorából kiemelkedik az óvárosban található Stavanger Múzeum, mely a régi Stavanger mindennapjaiba vezet be, amikor még a város Norvégia hering fővárosa volt. A város régészeti múzeuma, egyike a Norvégiában található öt régészeti múzeumnak. A Norvég Kőolaj Múzeumot viszont már a kikötőben kell keresnünk. A múzeum arra a tényre reflektál, hogy Stavanger Norvégia olaj fővárosa 1966 óta, mióta az olajfúrási tevékenységek megindultak az Északi-tengeren.

Síelés, téli sportok:
Nem messze a várostól számos alpesi központot találunk, mely a téli szezonban mágnesként vonzza a síelni és snowboardozni vágyókat. Stavanger déli partja mentén néhány nagy, homokos strand fekszik, melyek közül a Sola a legkönnyebben elérhető a városból.

Minden év májusában megrendezik a MaiJazz jazz-fesztivált, Stavanger nemzetközi Jazz fesztiválját. Augusztusban pedig a Nemzetközi kamara Fesztiválra kerül sor. 1997 és 2004 között a város kikötője a Cutty Sark hajóverseny résztvevőit fogadta.

A városban a foci, a jégkorong és a kézilabda népszerű, Stavanger helyi válogatottjai a norvég elit ligában játszanak.

Norvégia az az ország, mely híres a rock zene és a metál szeretetéről. Számos gótikus metál zenekar innen indult hódító körútjára, a black metál bandák közül többek közt az Ashmadia. De Stavanger a filmesek körében igen népszerű, számos norvég filmnek szolgált forgatási helyszínül. Ha másért nem, természeti szépségei miatt érdemes felkeresnünk a várost.

Stavanger városának hotelei az online foglalási rendszeren magyarul:

Szállodák keresése, foglalása: Kisebb és nagyobb szálláshelyek árai, látogatói vélemények és leírás. Önnek a kedvére! Gyors online ügyintézés.

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps muholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minoségben:

Időjárás és előrejelzés:  www.wunderground.com/global/stations/01415.html.

Ez volt a stavangeri hotelek és egyéb olcsóbb szálláshelyek a gazdag északi ipari városban blog fórum bejegyzés, hideg vidék és őszinte mosoly a szállodában, apartmanban a történelmi norvég városban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük