Sion szálláshelyek: utazás és látnivaló ajánló

Sion

Németül: Sitten, a svájci kanton, Valais székhelye. Fő látványosságai középkori ikervárai: a Valére Bazilika és a Tourbillon vár. Sionban az ipar harmadik szektora jelentős, köszönhetően a kantoni közigazgatási szervek jelenlétének, a városban székelő parlamentnek és a kantoni bíróságnak. Emellett a turizmus emelkedik ki, köszönhetően Sion történelmi kastélyainak és múzeumainak, a közelben kiváló sípályák, síelés lehetőségeknek.

Sion hotelek és panziók internetes online foglalás, akciós szállás árak: Sion szállás kereső azonnali árakkal, garantáltan a legolcsóbb, ingyenes foglalással – KATTINTSON IDE!. Vendég vélemény fórum, értékelések és képek együtt több nyelven.  “Kastély” szálló itt és a közelben, és egyéb extrák luxus nászutakhoz is megfelelő szálloda.

Szállásfoglalás, szállodák magyar nyelven is: Sion környéke szállások is garantáltan kedvező online hotel árak ITT.

Városok, települések távolsága a közelben, környéke szállás ajánlóval online: Chandolin 3.0 km 2,  Conthey 3.8 km 1, Veysonnaz 4.4 km 14, Uvrier 5.1 km 1, Saint-Léonard 5.5 km 1, Les Collons 6.4 km 1, Nendaz 6.8 km 14, Saclentse 6.9 km 1, Anzere 7.8 km 7, Grône 7.9 km 1, Mase 8.5 km 1 és Lens 9.5 km 1. Továbbá: Savièse, Vex, Vernamiège, Grimisuat, Agettes, Arbaz és Nax.

Kezdjük a szálláshelykeresést most! 1-2-3-4-5 csillagos hotel kategóriák mindegyike. Vendégháztól, diákszállástól, hostel a csúcs-luxus lakosztályokig.

Martigny után mintegy 80 km-re találjuk az autópályán haladva. Rendezett, francai stílust mutató város. Régóta katolikus püspöki székhely. Nagy terén a központban van az idegenforgalmi hivatal, turisztikai információs központ.

Repülőterek távolsága a belváros szívétől, a központtól: Belp (BRN) 76.6 km és Cointrin (GVA) 96.1 km – Genf.  Helyen speciális kis gép vagy helikopter le tud szállni.

Szállás nevek, népszerűek: az olcsóbb a Youth Hostel Sion (ifjúsági, turista szálló), Ibis Sion Est **, Hotel Castel. Drága, a színvonalaház képest is a Hôtel Elite 4 **** vagy 3***+ (pár év alatt plusz két csillagot szerzett a 2015-ös felújításával, 35 szobás, családias).

Síparadicsom: sionvalais.com – webkamerák, élménybeszámolók stb.

A város Svájc harmadik legnagyobb bortermelő vidéke, bár az értékes mezőgazdasági területek és szőlőskertek vesztettek jelentőségükből az urbanizáció nyomásának engedve. Civil és katonai célokra egyaránt használt reptere, völgybéli fekvéséből fakadóan, jelentékenyen hozzájárul a zajártalom kialakulásához. Labdarúgó csapata az FC Sion, akik a Svájci Super Ligában játszanak.

Története, történelme:
Területét már a neolitikumban lakták, igazi fejlődésnek mégiscsak a kelták idején indult. A város latin nevét, a Sedunumot is innét kapta, melyet a területén lakó kelta törzsek nevéből eredeztetnek. I. e. az I. században a környező területekkel együtt római fennhatóság alá került. A városháza latin felirata, a Civitas Sedunorum Patrono is a rómaiak egykori jelenlétére utal. Sion római katolikus egyházmegyéje a legöregebb Svájcban és az Alpok északi részén.

Látnivalói, nevezetességei:
Maison Supersaxo (1500 körül épült ház, a tartományi főkapitányé volt), St. Théodule templom, Tour de Sorcières (Boszorkánytorony), Miasszonyunk Székesegyház. Rue du Grand-Pont (főutca) – hetente piac van itt, a városháza (1665) – Hôtel du Ville. A várak utcája (Rue des Chateaux), régészeti múzeum, püspöki vár (Tourbillon), Valéria vár. A világ legrégebbi működő orgonája is itt található, helyileg a román-gótikus stílusú bazilikában.

A Valére vár (Château de Valère) érdekesebb és tökéletesebb, inkább nyújtja a befejezettség látszatát, mint társa. A kirándulást nem sajnálva, érdemes felkeresni. Utunk először az 1310-re datálható Mindenszentek Kápolna mellett fog elhaladni, melyet ma sajnos zárva tartanak, kárpótlásul viszont megcsodálhatjuk a vártemplom római alapítású, hatalmas falait. A 13. századból származó várkastély egyes elemei korábbi eredetre utalnak, feltehetően a római templom romjainak helyére épült. Megmászva rozoga lépcsőit a templom belterébe jutunk, ahol a legnevezetesebb jellegzetesség a hátsó falon magasodik. Ez a világ legidősebb, máig működő orgonája, 1390-ből származik. Jelenleg is használják, július és augusztus között minden szombaton játszanak rajta a Nemzetközi Antik Zenei Fesztivál keretében.

A hegy túl felén magasodó Tourbillon 1294-ből eredeztethető, 1788-ban leégett, ma, leszámítva a külső falakat, kevés maradt épen az eredetiből. Napjainkban nyitva áll a turisták előtt, fentről fejedelmi kilátást nyújt a völgyre és az egész városra. Márciustól novemberig látogatható.

Sionban a sportolni vágyók is meglelik számításaikat, Verbier kifejezetten a sízőknek köszönheti, hogy egyáltalán a térképen van. Kevés hely kínál a világon ilyen széles lehetőségeket ilyen félelmetes látvánnyal hátterében, mint a hegyhát. 1910 előtt a fennsík, ahol Verbier található, üres nyári legelő volt, az első hotel 1934-ben nyitott területén, de 1950-re még mindig egy helyes kis község látszatát keltette. Semmi többet. A sízés 1960-ban vált közkedveltté, melynek eredményeként Verbier ma fokozatosan terjeszkedik, a báj nélküli lakóháztömbök mellett modern épületek magasodnak. Nem különösebben elbűvölő, vagy megnyerő a látvány, de ilyen minőségű sípályákkal nem is kell annak lennie. A síszezonban a felső tízezer özönli el a helyet, így hangulata mindjárt szemtelenül trendi lesz, csak zordon lejtői tarják meg makacsul uralmukat. Svájc évi félmillió látogatója közül sokan Lausannéból és Genfből érkeznek ide egy hétvégére, így az örökös tumultus miatt, ha nem szeretnénk szállás nélkül maradni, nem árt indulás előtt szobát foglalni.

Sion repterén, afféle turistacsalogató látványosságként, légi bemutatókat is tartanak. Megfordultak már itt olyan légmutatványosok, mint az olasz Frecce Tricolori, vagy a francia Patrouille.

A város egyetlen szívfájdalma, hogy bármennyire is készül rá, évről-évre máshol rendezik meg a téli olimpiai játékokat. 2006-ban Torinóval szemben szenvedett vereséget, 2002-ben Salt Lake City, 1976-ban Denver orozta el a svájciak elől a játékok szervezési jogát.

Szállodakereső: Sion szállás kereső azonnali árak árak vagy foglalás is angolul – KATTINTSON IDE és!

Sion szállásfoglalás magyar nyelven: Sion és környéke garantáltan a legjobb online hotel árai ITT.

Előrejelzés, jelentések, Sion Időjárása: angol nyelven, vagy részben magyarul.

Sion zoomolható térképe, GoogleMaps műholdképek együtt:
[geo_mashup_map]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.