San Ġiljan látnivaló, nevezetesség és szállás

San Ġiljan

Vizilabda meccs a tenger egy csendesebb öblében? Igen. Tengerre néző étterem terasz? Igen. Erősen túlépített tengerpart? Igen. Rengeteg a külföldi? Igen, több az utcán, mint a helyi lakó, nyáron mindenképpen.

Nyáralás és napi szállás ajánlatok összegyűjtése gyorsan egyénileg: San Ġiljan és környéke szállások minden ajánlata ITT. A fő látnivalók, parkok vagy az egyetem mind a közelben vannak, ahogy a Máltai nemzetközi repülőtér is (MLA), ami légvonalban mindössze 7,1 km.

Szicíliától délre a Földközi-tenger középső szakaszán található Málta szigete. A Máltai Köztársaság a világ kilencedik legkisebb nemzetközileg elismert független országa. Az egykori angol gyarmat kedvelt úti cél az angol nyelvet tanulni, gyakorolni vágyó emberek körében, mivel a sziget egyik hivatalos nyelve az angol, és az itteni nyelvtanfolyamok jóval olcsóbbak, mint például Angliában. A tanulók majd fele Oroszországból érkezett, rengeteg az olasz, de gyakorlatilag minden az angol nyelvterületen kívüli nemzet képviselteti magát az iskolákban.

A hely egy időzónában fekszik Magyarországgal, így az idelátogatóknak nem kell számolniuk a fárasztó időeltolódással. A repülőút közvetlen járattal mindössze két és fél óra hosszú, vagyis kisgyermekes családok számára is ideális úti cél lehet, ha egy emlékezetes nyaralásra vágynak, és például félnek kitenni a gyermeküket egy hosszabb, fárasztóbb vagy kockázatosabb utazásnak.

A sziget klímája Görögország déli részének időjárásához hasonlatos, forró, viszonylag ritkán esik, a tengerparton fúj a szép. Eső főleg november és február között van, hó kb. 50 évente egyszer, az is azonnal elolvad, amikor a talajhoz ér. Május-augusztus időszaka kifejezetten száraz, így ekkor nem kell félnünk attól, hogy egy váratlan zápor elronthatja a nyaralásunkat. A hely ilyenkor kifejezetten meleg, és sok napsütésre számíthatunk.

Málta partjain kevés a megszokott, más tájakra olyan jellemző, strandolásra alkalmas tengerpart. Pontosan emiatt ez a kevés, homokos partszakasz főleg a főszezonban kifejezetten zsúfolt. Málta partjai pont emiatt adhatnak számunkra egyedi élményt, a főleg sziklás szakaszokon strandolásra. Ugyaníg egy kellemes, meghitt délutánra/estére mindenképpen számíthatunk, a sziklákon ücsörögve fantasztikus látványban lehet részünk, a Földközi-tenger csodálatosan kék vizén kedves, színes hajók ringatóznak, amelyeknek a látványa örökre beleég a szemlélődő emlékezetébe.

A sziget északkeleti partján található San Ġiljan, egyéb nevein St. Julian’s vagy San Giuliano. A település a köztársaságot hatvannyolc részre osztó úgynevezett helyi tanácsok egyike, és kedvelt turista úti cél. Lakosságát és népességét tekintve San Ġiljan apró településnek mondható, több mint hét és félezer lakója durván másfél négyzetkilométeren rendezkedett be, ami nagy népsűrűséget, szűk utcákat jelent.

A hely nagy múltra tekint vissza, a területen kutatók a római időkből származó sírokat és egy torony alapjait fedezték fel. Ettől függetlenül a partszakasz benépesülése főleg a Jeruzsálemi Szent János Ispotályos Lovagrend megerősödésének időszakára tehető. Ekkortájt épült a Szent Juliánnak szentelt kápolna, a Szent Julián-plébániatemplom, amely a szigetet megrázó1693-as földrengés során romba dőlt. Az épületet később Brichelot és Bremond a XVIII. században építette újjá, ma az idelátogatók ezt az újjáépült formát tekinthetik meg.

A San Ġiljan-ba utazók egyik kihagyhatatlan megállója a Spinola-palota, amelyet 1688-ban építettek, és sokáig rendházként működött. Sajnos a francia megszállók az ezerhétszázas évek végén két évig állomásoztak az épületben, és súlyos károkat okoztak benne.

A palota előtt terül el a hely másik ide kötődő, fontos turisztikai látványossága, a frissen épült, 2007-ben átadott, barokk hangulatú kert, a Spinola-kert.
San Ġiljan Málta legdinamikusabban fejlődő része. Nem meglepő, hogy ezen a helyen találjuk a sziget legmagasabb épületét is, a kilencvennyolc méter magas Portomaso Tornyot, amelynek épülete a település minden pontjáról jól látható.

A tanács területén járva érdemes tenni egy kis kitérőt a hely leghíresebb sétaútvonala felé. San Ġiljan híres tengerparti sétánya pillanatok alatt romantikus hangulatba hozza az arra járót. Az épületek felé véve az irányt hangulatosan forgalmas utcákra lelhetünk, ahol a hazánkban is ismert nyelviskolák épületei mellett Paceville kaszinóira bukkanhatunk. Ahogy lemegy a nap, pezsgő éjszaki életbe csöppenhetünk, amelynek hangulata életre szóló élménnyel szolgálhat. Kellemes Band clubok várják tártkapukkal a helyi zenei kultúra iránt érdeklődőket, mint például a St. Julian’s Band Club, a Spinola Band Club és a Soċjetà Mużikali tal-Karmnu Balluta.

A gasztronómia felfedezése érdekében érdemes kipróbálni helyi éttermeket, ahol a máltai konyha erősen olaszos beütésű ételei várnak gyakran, és a magasabb ár nem jelent jobb minőséget. Előre érdeklődve, szemlélődve nagyjából átláthatjuk a lehetőségeket. Az érdeklődők helyi specialitás gyanánt megkóstolhatják az erre a területre nagyon jellemző tengeri hal ételeket. Akik kevésbé rajonganak a sósvízi konyha iránt, választhatják a szintén helyi különlegességnek számító nyúlpaprikást, ahogy én is ezt tettem 2008-ban egy halleves után. A helyi szabadtéri konyha kínál sajátos finomságokat az azt keresőknek, a tengerparton sütött barbecue ugyanis híres.

Itt járva a száj sem maradhat szárazon, a borokkal azonban érdemes vigyázni, olykor hírhedten erősek. Ettől függetlenül szinte kötelező megkóstolni valamit a helyi kínálatból. Az ezen a vidéken sűrűn termő kaktuszfügéből például gyártanak különleges csemegéket. A méltán közkedvelt kaktuszfüge lekvár mellett ebből az őshonos gyümölcsből egy a hazai pálinkához hasonlatos párlatot is főznek.

A San Ġiljan-ra való utazást érdemes lehet valamelyik helyi ünnep idejére időzíteni, amikor is a speciális, ünnepnapokra tartogatott finomságokat is megkóstolhatjuk. Szinte az egész országban létezik még a templom búcsújának nagyszabású megünneplése, a Festa, amely ezen a helyen augusztus utolsó hetében zajlik. Ez az esemény az egyik legkiemelkedőbb helyi rendezvény, amit érdemes legalább egyszer megtekinteni.

San Ġiljan ideális úti célja lehet egy családi nyaralásnak, vagy baráti kiruccanásnak. A hangulatos utcák, finom ételek és a helyi nevezetességek minden igényt kielégítenek. A különleges tengerpartok egyedi, máshol nem fellelhető élményt nyújtanak.

Hotel, olcsó magánszállás kiadó szoba, lakások, konyhás apartman, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás interneten elérhető, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek közelében is egyszerűen tudunk keresni.

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók:

Környéke, kerületek és városok: Sliema, Valletta, Il-Gżira, Naxxar, Birkirkara, Msida, San Ġwann, Pembroke, Paceville, Il-Madliena, Pieta és Baħar iċ-Ċagħaq.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük