Rimini nevezetességei, épületek

A mai Rimini két városból áll: a középkori és reneszánsz óvárosból, és kb. 1-2 km-rel arrébb elterülő ultramodem szállodasorból. Itt inkább hallani német és angol beszédet, mint olaszt, az óváros azonban megőrizte egyéni báját.

A város hírhedt ura, Sigismondo Malatesta mindenütt ott hagyta a keze nyomát Riminiben. Ennek az egyházellenes művészetpatrónusnak a felügyelete alatt alakult át egy 13. századi ferences istenháza Itália egyik leglátványosabb reneszánsz épületévé. A Tempio Malatestiano nem annyira templom, mint Sigismondo kedvesének, későbbi harmadik feleségének, Isotta Degli Attinak a személyes emlékműve. De Sigismondo talán szántszándékkal akarta így, mivel soha nem volt nagy barátja az egyháznak. II. Pius pápa a végén ki is közösítette, és nyilvánosan a pokol lángjaira ítélte az erőszakos és parázna Sigismondót. A templom sem járt sokkal jobban, Őszentsége „ördögimádók fészkének” nevezte. Sigismondo jobban szót értett a nőkkel és a művészekkel. Olyan nagy alkotókat támogatott, mint Piero della Francesca és León Batista Alberti. A Tempio homlokzatát például Alberti tervezte. Alberti a Rimini kapujában máig álló Augustus-diadalívet vette mintának. Figyeljék csak meg a széles, klasszikus vonalvezetésű boltíveket a bejárat két oldalán. A belső tér átépítését Matteo de’Pasti felügyelte, s noha megmaradt az eredeti ferences istenháza egyhajós alaprajza és favázas mennyezete, az oldalkápolnák (némelyik bővítmény, másokat csak kidíszítettek) fényűző és szövevényes elrendezésűek. Belépéskor közvetlenül jobbra találják Sigismondo sírját, amelyen a két szerető nevének egybefonódó kezdőbetűi díszlenek. Vegyék észre azt a freskót is, amelyen Sigismondo Szent Sigismond lábánál imádkozik. Nem kisebb alkotó, mint Piero della Francesca műve.

A Tempiótól balra terül el a Piazza Tre Martiri. A teret annak a három olasz partizánnak az emlékére nevezték el, akiket itt akasztottak fel a nácik 1944-ben. Valaha e helyütt állt a római fórum, ennek oszlopai épültek be a két keleti épület oszlopcsarnokába.

Induljanak el a térről a Corso di Augusto mentén, és menjenek 4 háztömböt. Itt áll az i. e. 27-ben épült Arco di Augusto. Ezzel a diadalívvel jelölték meg a rómaiak a Via Emilia és a Fia Flaminia metszéspontját; eredetileg ez az út vezetett Rómától északra, az Adriai-tengerhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük