Pennsylvania, utazás egy alapító államba

Pennsylvania az Amerikai Egyesült Államok egyik alapítóállama, 12,7 millió fő körüli állandó lakossal. A terület nagyrészt mezőgazdasági jellegű, ugyanakkor sok fontos történelmi emlék őrzője. Ebben az államban írták alá az Alapító atyák a Függetlenségi Nyilatkozatot és az Alkotmányt.

Szállás ajánlatok összegyűjtése másodpercek alatt, szálloda előfoglalás, egyénileg foglalhatóak: Pennsylvania Állam szállások települések szerint ITT. Szálloda, szép hotel, motel, olcsó magánszállás kiadó szoba, lakások, konyhás apartman, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás interneten elérhető, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza.

Az állam fővárosa Harrisburg, ami egyben Dauphin megye székhelye. A Forbes 2010-es listája szerint ez a város az USA második legjobb családi nyaralóhelye. Itt található a maga nemében egyedülálló Whitaker Center for Science and the Arts, ahol 12.000 négyzetméteren a tudomány és a művészetek kedvelői egyaránt megtalálják a kedvükre való szórakozási lehetőségeket.

A zenekedvelők számára izgalmas szórakozási lehetőséget nyújtanak a belvárosban megrendezett jazz fesztiválok és az éjszakai klubok.

Harrisburg ad otthont az USA legnagyobb mezőgazdasági kiállításának, a minden évben megrendezett Pennsylvania Farm Show-nak. A gazdák az állam minden tájáról ide özönlenek, hogy bemutassák az állataikat, és részt vegyenek a versenyeken.
Az állam második legnagyobb városa, és Allegheny megye székhelye Pittsburgh, amit az „Acél Városának” is neveznek. Becenevét fejlett, virágzó acéliparáról kapta. Itt található a világszerte ismert Heinz élelmiszeripai konszern központja.
A városban rengeteg múzeum található, a művészetek iránt érdeklődők számára kihagyhatatlan úti cél a Carnegie Institute’s Museum of Art, ahol sok híres művész alkotása került kiállításra. Andy Warhol munkáit is megtekinthetjük a róla elnevezett Andy Warhol Museum-ban.

Kiváló családi programokat kínál a The Pittsburgh Zoo (állatkert) and PPG Aquarium vagy a Phipps Conservatory and Botanical Gardens, de felkereshetjük meghitt közös délután reményében a közelben fekvő Ohiopyle State Park-ot vagy a Laurel Ridge State Park-ot is. Ha viszont valami izgalmasabb elfoglaltságot keresünk, feltétlenül menjünk el a hangulatos Western Amish Country-ba.

Philadelphia az állam legnagyobb városa, és az USA eredeti fővárosa volt. Itt írták alá 1776. július 4-én a Függetlenségi Nyilatkozatot. Az esemény színhelye, az Independence Hall az Independence National Historic Park-ban áll, és a város leghíresebb épületeként tartják számon.

A város jellege multikulturális, hála forgalmas kikötőhelyének, amely az elmúlt évszázadokban saját kultúrájukat magukkal cipelő bevándorlók ezreit fogadta. A világ minden tájának ízei megtalálhatóak itt, továbbá múzeumok és egyéb látnivalók is várják az idelátogatókat. A városban járva megtekinthető a jelenleg is működő US Mint az USA legrégebbi pénzverdéje, és a híres Masonic Temple épülete.

Sok híres múzeumba is ellátogathatunk, mint az Independence Seaport Museum, amely az USA tengerészeti hagyományait mutatja be, vagy a Physicans of Philadelphia Mutter Museum, amely az orvostudomány fejlődését ismerteti. A műkedvelőket egész évben várja a Pennsylvania Academy Of Fine Arts lenyűgöző képtára, és megtekinthetjük a Philadelphia Museum of Art-ot is, amely fantasztikus művészeti gyűjteményt mutat be. A Barnes Foundation-ben, Albert Barnes magángyűjteményében többek között Van Gogh, Renior, és Rousseau festményeket tekinthetünk meg.

A Gettysburg városának nevét sokan hallhatták már. Itt zajlott a 1861-65-ös polgárháborúban vívott nagy ütközet, amelyet a Gettysburg National Military Park mutat be. A helyiek hagyományszerűen minden évben felelevenítik a nagy csatát, ami mindig rengeteg turistát vonz a városba.

A csokoládérajongók kötelező úti célja Hershey városa. Egykor itt állt a belvárosi Chocolate Avenue-n az eredeti Hershey Chocolate Factory. Az épületet sajnos már lebontották, a vállalat székhelye azonban a mai napig itt található.
Az államban több kisebb városba is érdemes ellátogatni, York-ban található ugyanis a Harley Davidson motor gépgyára, és egyedi mezőgazdasági gyűjteményt tekinthetünk meg Lancaster-ben, a híres Landis Valley Museum-ban. Erie városában kerül megrendezésre a Mayfair Festival of the Arts, amely 1986 óta minden év májusában szeretettel várja a művészetek iránt érdeklődőket a Cedar Beach Park-ba.

Nagy népszerűségnek örvend a Reading-i Mary Meritt Babamúzeum is, de a város leghíresebb látványossága a Mount Penn, az 1908-ban épült japán stílusú pagoda, ami a város szinte minden pontjáról látható, és a helyiek csak úgy emlegetik, hogy “The Pagoda”. Az épület jelenleg egy kávézónak és egy ajándékboltnak ad otthont. Az idelátogatók kellemes hangulatban, egy csésze kávé mellett gyönyörködhetnek a város látképében.

Scranton a bányászat és a vasút történelmének emlékeit őrzi. A közlekedés iránt érdeklődők számára kínál érdekességeket az Electric City Trolley Museum. A helyi McDade Park-ban a Lackwana Coal Mine túra keretében a bányászat és a vasútipar történetébe nyerhetünk betekintést.

Fantasztikus parkerdő található Brandywine Valley-ben. A Longwood Gardens lenyűgöző növénygyűjteménye igazi különlegességnek számít. Ha egy kellemes, nyugodt napot szeretnénk eltölteni, az Ohiopyle State Park csodálatos erdeje és folyói csak ránk várnak.

Pennsylvania egy nagy múltra visszatekintő, sok nagy történelmi emlékhelyet és egyéb látványosságot őrző állam. Ha időnk engedi, bátran járjuk körbe, mert életre szóló élményekkel lehetünk gazdagabbak.

Képek, ízelítő hosszas élménybeszámolók és fórum helyett:

Nagyobb, jelentős városok, utazási célpontok online hotel, szállás ajánlóval az államban: Philadelphia, Pittsburgh, Harrisburg, Lancaster, Gettysburg, Erie, State College, Allentown, Hershey, Bethlehem, King of Prussia és Wilkes-Barre. Lakosság szerint, népesség szerint lista (2014): Philadelphia 1,560,297 fő, Pittsburgh 305,412, Allentown 119,104, Erie 99,452, Reading 87,812, Scranton 75,281, Bethlehem 75,135, Lancaster 59,302, Harrisburg 49,082, Altoona City 45,558, York 43,865, State College 42,100, Wilkes-Barre 40,814, Norristown 34,484, Chester City 34,133, Williamsport 29,197.

Híres, tényleg világhírű egyeteme weboldala: www.upenn.edu, Philadelphia: kutatómunka, sport, tudomány és üzlet egyben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.