Pazin látnivalói bemutató és szálláshely fórum

Pazin

Az isztriai, horvátországi nyaralás egy kellemes kirándulás és városnézés része lehet Pazinban. Érdemes egy időre elszakadni a horvát tengerpartoktól, és meglátogatni ezt a gyönyörű vidéken, Isztria szívében fekvő kisvárost, történelmi emlékeivel és egyedi hangulatával, hídjával, völgyével. A pezsgőfürdős apartmanja egy kellemes és olcsó nyaralás bázisa lehet továbbá, ahonnan csillagtúra szerűen szebbnél szebb strandokat és túra célpontokat érhetünk el egy órán belül autó segítségével.

A ferences kolostor a 15. századból származik, a Szent Szűz látogatásának tiszteletére emelték. A kolostor templomában található gótikus szentély hasonló a közeli, 1200-as években épült Szent Miklós plébániatemplom szentélyéhez. A kolostorban kórház, iskola és gyógyszertár működött.

A legfőbb építészeti látványosság a vár, melyet a IX. században építettek, végleges, máig megmaradt formáját a XIII és XVI. század közötti átépítések során nyerte el. A vár előtt egy mély szakadék, a Pazinčica-patak szurdoka és egy barlang található. Kifejezetten ajánlott megtekinteni az ókori épületmaradványokat, a ferkicki romokat. A pazini várkastélyt megtalálni nem túl könnyű feladat, mivel nehezen észrevehető az őt körülvevő házak miatt. Miután megérkezünk, a várkastélyban megtekinthetjük a helytörténeti kiállítást, emellett pedig a vár csodás belső terét figyelhetjük meg, a boltíves mennyezeteket, a zegzugos folyosókat és lépcsőházakat, valamint a várudvar megér egy sétát. A kastély az egyik legnagyobb és legjobb állapotban megmaradt erőd Isztriában. Irásos dokumentumok alapján 983 óta ismert.  Itt található a népművészeti és helytörténeti múzeum. Az 1962-ben létrehozott Néprajzi Múzeumban a félsziget településeiről származó harangokból összeállított gyűjteményt, a hagyományos isztriai konyha kellékeit, népviseleteket, mesteremberek műhelyeit, kb. 4200 néprajzi tárgyat nézhetünk meg.

Az előbb említett Fojba-szakadék és víznyelő hihetetlen látvány, valódi vadregényes táj. A barlangon a víz keresztülfolyik, majd az 50 kilométerrel távolabb lévő Lim-csatornában tűnik fel újra. A barlang továbbá még arról híres, hogy Jules Verne, vagy ha így ismerősebb Verne Gyula, egyik regényének főhőse, Sándor Mátyás ezen a barlangon keresztül tudott elmenekülni üldözői elől. A különleges természeti képződmény Dantet megihlette, hiszen a legenda szerint innen merítette a Pokol kapujának ötletét. Tartsák azonban nyitva a szemüket, legyenek óvatosak a kirándulás közben, hisz a táj gyönyörű, de nem könnyű terep.

A Szent Miklós templomot 1266-ban román stílusban építették, melyet később a 15 és a 18. században tovább alakítgattak, míg elnyerte végleges kinézetét. Falán egy ismeretlen festő freskói találhatóak, melyek alapján gyanítható, hogy egy alpesi mester remeke lehet.  Hét oltára közöl a főoltárat Szt. Miklósnak szentelték fel, orgonája 1780-ban épült.

Pazint nagyon szép természeti környezet övezi, mely az aktív kikapcsolódásra számos lehetőséget tartogat. Belső-Isztria dombos tájain nagy hagyománya van a kerékpáros túráknak, valamint gyalogos túraútvonalak szép számmal találhatók a környéken. Édesvízi forrásai nyáron fürödhetőek és sziklamászásra van lehetőség. Az édesvízi halászat nagyon népszerű a környéken, évente rendezik meg Pazinban a téli Nemzetközi Horgászversenyt. A vidék vadban gazdag, a vadászat szerelmesei a helyi vadásztársaságnál érdeklődhetnek a részletekről. Pazin és környéke híres méztermelő vidék, ne mulasszuk el megkóstolni a mézes diót. Pazinban a pulykatenyésztés hosszú hagyományokra tekint vissza, ha betérünk egy étterembe, érdemes kipróbálni egy helyi pulykából készült specialitást.

Ha jókor érkezünk, részt vehetünk a pazini vásáron. Tradicionálisan 1539 óta tartanak vásárokat minden hónapban. Főleg mezőgazdasági termékek kerülnek eladásra,  melyek egész Isztriából özönlenek ide.

A város nem bővelkedik szállodákban, de találni szálláshelyet. Legegyszerűbben ezen az oldalon ITT kereshetnek, utazás tippek és apartman, kiadó házak és lakások ajánlója.

Képek a városról, élménybeszámoló fórum részletek, régi fotók:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük