Paraguay útikalauz: nevezetesség, látnivaló és története

Paraguay

Nem titok, hogy lazán kapcsolódom a leginkább zavarba ejtő távoli országhoz. Annak ellenére vonzó, hogy a mai napig tele van vadsággal. Ilyen kevés fotó és videó kevés országról készült, pedig van ott népi kultúra, és éppen egyre szebb virágai lesznek ismertek világszerte. Az oda menekült német I. és II. világháborús felelősök, katonák történeteit nem ismerem részletesen, mindössze pár dokumentumfilmet láttam a témában. Akik ott boldogultak menekültként, és szép gyermekek világra hozását segítették, ott a karma, a tudás, az érzelmi világ például a kérdés, hogy mit visznek tovább az utódok. Mindene van jó és rossz példa, így az ördögöknek is lehet örülni, tőlük is lehet tanulni.

Szállás (hotel, üdülés) ajánlatok összehasonlítása gyorsan, egyénileg: Paraguay települések / foglalható szállások itt.

Kiemelt települései például: Asuncion, Ciudad del Este, Encarnación, Salto del Guairá, Luque, San Bernardino, Presidente Franco, San Lorenzo, Caacupé és Bella Vista.

Bolívia, Argentína, és Brazília fogja körbe a szubtrópusi országot, ez Dél-Amerika közepe. A Paraguay-folyó két részre osztja az országot. A népsűrűség térképére rátekintve szinte nem érthetjük, hogy miért ilyen kevesen lakják a területét (17 fő/km² 2018-ban szemben a magyarországi 106 fő/km²-vel, amit a legtöbben egészséges szintnek neveznek, Indiában, Bangladesben, Tajvan-non vagy akár Hollandiában már olyan szintekre emelkedett, ami biztosan nem tartható fenn egy kisebb klímaváltozás esetén sem, mivel pusztulnak a vizek és a termőföldek).

Paraguay városai, nagyobb lakosságú települései: Asunción (523 ezer fő), Ciudad del Este (Presidente Stroessner), San Lorenz, Luque, Capiatá, Lambaré, Fernando de la Mora, Limpio, Ñemby, Mariano Roque Alonso, Encarnación, Pedro Juan Caballero, Presidente Franco, Itauguá, Villa Elisa, Coronel Oviedo, San Antonio, Hernandarias, Caaguazú, Concepción, Villarrica, Pilar és Itá (27 ezer fő).

Egy olyan távoli ország ez, amiről alig találni videókat és utazás élménybeszámolókat, szerencsére 2018-tól talán lassanként ez megváltozik, és 2020-tól legalább a dél-amerikai luxus körutak programjába beillesztik, pedig a mai világban sokan érkeznek ide, akár Japánból, Brazíliából vagy Spanyolországból, ahol az utazási blog-fórumoknak nagyobb múltja van. Szinte értelme sincs önmagában meglátogatni, annyira ismert országok, tájak és városok veszik körbe. Akik haza utaznak ide, családjukat meglátogatni például, az más eset, de nekik sem egyszerű a drága repülőjegy árak miatt (minimum 800-1100 euró volt a legolcsóbb napokra).

Félig vadon, félig kert Paraguay lakosai harcos szelleműek (a mai napig érezhetően), ám ez majdnem pusztulásukat okozta. A paraguayi nemzet a Spanyolországtól való függetlenség kivívása, 1811 után hamarosan Dél-Amerika fontos hatalmává vált, de 1865 és 1870 között elvesztette több mint egymilliós lakosságának mintegy háromnegyedét az egyesült argentin-brazil-uruguayi haderő elleni véres háborúban. A csatában elesettek között sok nő volt. A háború végén körülbelül 28 000 felnőtt férfi és 200 000 nő maradt életben.

Éppen hatvankét évvel később, 1932-ben Paraguay újabb vakmerő háborúba kezdett, ezúttal Bolívia ellen. A két ország a Gran Chaco területéért harcolt, akkor azt hitték, kőolaj van ott. Paraguay győzött, és megszerezte a Gran Chaco felét, de mintegy 40 000 embert áldozott fel a nehezen megkapott területért, amely azóta sem adott olajat.

Megszakítva a leírást pár kép, ami a mai világot, ételeit/italát mutatja:

A híres matétea, és a fogyasztásához használt szívószál mellett nem lehet szótlanul elmenni, yerba mate tea, ezért került be a fotók közé (jezsuiták teája, Szent Bartholomeo teája, Paraguay tea, yerba tea).

Amiket még mindenképpen próbáljunk itt ki, amikor erre utazunk, azok a friss kukoricás kekszek és sütemények. A piacokon olcsón hozzájuthatunk. Drága bevásárlóközpontokba kár lenne bemenni a városokban.

Észak-keletre utazva egyre kevesebb ember él, de sok érdekes látnivaló és terület van. Dél-nyugatra van a Parque Nacional Cerro Corá, emlékmű, barlang és néhány különös felirat vár ránk itt.

Egyes vidékek roppant forróak, kopár a táj, egy része gyakorlatilag víztelen. Sokakat vonzott ez a lakatlan terület ennek ellenére, kísérleti településeket is hoztak létre itt.

Különös, egyedi a Parque Nacional Defensores del Chaco, nagy kiterjedésű, nehéz megközelíteni és bejárni. Ilyen nemzeti park látogatási kalandok előtt érdemes a részletekről alaposan érdeklődni.

A háborúk és elnyomó kormányok sora Paraguay jelentős természeti erőforrásai ellenére Latin-Amerika legszegényebb országai közé juttatta. Amikor Alfrédo Stroessner tábornok 1954-ben elmozdította Federico Chávez elnököt, új kormánya egy időre politikai stabilitást hozott, de nem az emberi jogok tiszteletben tartásáról volt híres. Elnyomott minden belső ellenzéket, és külpolitikai elszigeteltségbe sodorta az országot. Azután őt is véres államcsínnyel buktatták meg 1989-ben.

Az 1992 júniusában elfogadott új alkotmány megtiltja az elnök újraválasztását, és ezzel Paraguay nagy lépést tett a demokrácia felé, és hozzáfoghatott a problémás földreform megoldásához és a költségvetés szerkezetének módosításához. (1991-ben a közkiadások több mint egyharmadát az állambiztonsági szolgálatok kapták, és csupán 5%-ot fordítottak egészségügyre és oktatásra.)

Paraguay első teljesen demokratikus választását 1993 májusában a Colorado Párt jelöltje, Juan Carlos Wasmosy nyerte, bizony a név magyar felmenőket rejt (Vámosy József és Vámosy Dániel), így magyarul is olvashatunk róla. A következő évet hónapokig tartó vidéki viszálykodás és 35 éve az ország első általános sztrájkja zavarta meg. A parasztok földreformot és állami támogatásokat akartak, a sztrájk a munkások 40%-os béremelési követelését, továbbá azt a jelszót támogatta, hogy vessenek véget az állami vállalatok privatizálásának.

Paraguay viharos története, történelme nem meglepő, a gazdasága a 19. század közepén tapasztalt kezdeti nekirugaszkodás után lassan fejlődött sokáig. Exportlehetőségeit mindig akadályozta, hogy nincs tengerpartja és mély vizű kikötője, noha a Paraguay folyón (teljes hosszúsága 2540 km) felfelé kb. 1600 km-re 1700 t-s hajók el tudnak jutni, és így kiköthetnek a fővárosban, Asunciónban.

Termékeny földjét fokozódó hatékonysággal használják: gyapotot, szóját, kukoricát és búzát termelnek, amiből sokat exportálnak, ahogy különböző magvak olajait, bőrt vagy fát. A K-i, trópusi erdőség értékes keményfát ad. Az 1960-as években a szarvasmarha-tenyésztő gazdaságok számottevő exportot bonyolítottak le, és még most ez a legfontosabb exportágazat. A távoli Oroszországgal és Hollandiával erős a kereskedelmi kapcsolatuk.

Két fő tartomány

Paraguay két tartományból áll, Orientálból és Occidentálból, amelyet a Paraguay-folyó választ el egymástól. Ny-on van a Chaco, tágas, folyókkal öntözött alluviális talajú mocsár, legelő vagy száraz erdő. A Chaco maga három régióból áll, a Paraguay mentén van az Alacsony-Chaco, gyér pálmaerdők és mocsaras területek, ahol nagy szarvasmarha-tenyésztő gazdaságok vannak (borjú, tehén és minden).

A Közép-Chaco alapjában véve bozótos vidék, a mennoniták keresztény ‘szektájának’ otthona. Ők 1900 óta kezdtek kivándorolni Németországból, Kanadából és Oroszországból, és itt fejlesztették ki nagymértékben szervezett közösségeiket. Sokat formálódik minden közösség, így ez, valamivel több mint negyvenezer főt jelent napjainkra.

Egészen ÉNy-on, a bolíviai határnál van a Gran Chaco, amelyet főleg kis, tüskés fákból álló áthatolhatatlan erdőség borít, és azt tervezik, hogy a vadállomány megőrzése céljából nemzeti parkká nyilvánítják. paraguayi parkok

Az ország lakosságának 90%-a mesztic (spanyol és indián ősök keveréke), ez többnyire egy csodálatosan szép alap színt jenlent, ami egészséges és tiszta bőrrel párosulva irigylésre méltóan szép a nyári szezon elején. A Chacón Paraguay 5 millió lakosának csak 4%-a él, a többi a Paraguay folyótól Kelet-re él, itt hullámos dombok, termékeny síkságok, legelők, valamint sűrű erdők vannak többségében. Mint tudjuk, a nyelvoktatás fontos a gazdasági és a kulturális fejlődés szempontjából. Nekünk, Magyarországnak újra lehet egy kikötője, ami persze furcsa manapság, de kereskedelmi kapcsolatunk már is nagyon aktív Amerikával, USA-val, Kanadával, Brazíliával egy éppen Peruval. Németország-nak sok esetben hússal fizetnek a műszaki termékekért a paraguayiak, ahogy Magyarország is hússal/szalámikkal kíván fizetni Oroszországnak a nagy atomerőmű hitelekért cserében.

A folyó partjánál fekszik Asunción, Paraguay egyetlen nagyvárosa. A leggyorsabban növekvő város Ciudad del Este (korábbi nevén Puerto Presidente Stroessner), amely a világ legnagyobb vízerőművénél, a Paraná folyón épített Itaipú-gátnál található. Az ország villamosenergia-szükségletének mintegy 99%- át vízerőműből nyeri.

A falusi népesség – a lakosság kb. 52%-a – többségének nehéz az élete. Földbirtokuk kicsi, és a gazdák legtöbbjének nagy családot kell eltartania. A születési ráta nagy, és a nagy csecsemőhalandóság ellenére a lakosság 40%- a 14 éven aluli, viszonylag sokan külföldre költöztek kíváncsiságból, kalandvágyból, vagy a magasabb életszínvonal reményében.

Kétnyelvű ország
A spanyol hódítók, részben felfedezők, gyarmatosításra vágyók nem csaptak össze durván a helyi lakossággal, hanem elkeveredtek, így a homogén társadalom így lassan átalakult, egy kétnyelvű terület alakult ki. A helyi őslakosoknak, a guaraníknak nem volt semmijük, a nyelvük is fenn tudott maradni (Paraguayan Guaraní nyelv), és a két nyelv egymásra hatásából új nyelvjárások alakultak ki. Hallgass bele a nyelvbe itt: youtu.be/eLX1KG3FnBg.

A legtöbb család végül vegyes házasságokból jött létre, és nem ferde szemmel, hanem inkább elfogadással tekintettek az így létrejött kevert gyermekekre. A nők nem lettek elnyomva, vagy a spanyol nyelv használatára kötelezve. Szintén fontos részlet a jezsuiták térítő munkája a területen. Egyszerre erőltették a spanyol nyelvet, és hagyták, hogy fennmaradjon a guaraní nyelv zeneisége, csengjenek a dalaik és zenéik tovább. Szótárakat készítettek, ami tovább segítette a nyelv fennmaradását. Egyes diktátorok rövidebb időkre tiltották a vegyes házasságokat, de végül a kultúra tovább formálódott, új ágak és gyümölcsök jöttek létre a kétnyelvű kultúrának és a keveredésnek köszönhetően. A városokban többségében kétnyelvűek, közel hetven százalékban, vidéken a többség egynyelvű, hatvan százalék megelékszik a guaraní nyelv használatával.

Hasznos linkek, aktuális hírek:
– Hogyan vehetnek ingatlant külföldiek Paraguayban, magyarokkal a terepen? tucanoprod.com/hogyan-vehetnek-ingatlant-kulfoldiek-paraguayban/.
– Időjárása, aktuális hőmérséklet és előrejelzések, szél és csapadék értékek, napfelkelte és naplemente ideje, páratartalom: www.eltiempo.es/asuncion.html, települsek szerint is: Asunción, Ciudad del Este, San Lorenzo, Encarnación, Caaguazú, Presidente Franco, Concepción, Villarrica, Capiatá, Caacupé, Lambaré, Coronel Oviedo, Fernando de la Mora, San Isidro de Curuguaty, Paraguarí, San Pedro de Ycuamandiyú, Capitán Bado, Limpio, Filadelfia, San Juan Nepomuceno, Benjamín Aceval, Nemby, Colonia Mariano Roque Alonso, Santa Rita, Itauguá, Horqueta, Piribebuy, Villa Elisa, San Antonio és Fuerte Olimpo.

Adatok, Számok és tények a 1995-től, azóta, utána lehet fejlődésről beszélni több területen

Hivatalos név: Paraguayi Köztársaság
Fővárosa: Asunción – lakossága 117 km²-es területén 525 ezer fő körüli
Államforma: elnöki köztársaság
Területe: 406 752 km²
Lakossága: 2018-ban 7 millió 53 ezer fő körüli, 6,3 millió 2005-ben, 4 955 000 fő 1995-ben, 2016-ban 6,8 millió volt.
Népsűrűsége: 17,34 fő/km² (2018) – 12,1 fő/km² (1995)
Paraguay lakossága
Pénzneme: 1 guaraní = 100 céntimo
Nyelve: spanyol (hivatalos), guaraní
Vallásai: keresztény (római katolikus 96%), egyéb
Éghajlata: É-on trópusi; másutt szubtrópusi, az esős évszak októbertől májusig tart; Asunciónban a júniusi középhőmérséklet 18,3 °C, a januári 29,3 °C
Földhasznosítás: legelő 52%, erdő és szavanna 34%, művelt terület 5%, egyéb 9%
Elsődleges nyersanyagforrások: kasszava, cukornád, kukorica, gyapot, szarvasmarha, szójabab, rizs, dohány, gyümölcs, kávé, fa; mangán és vasérc (kiaknázatlan)
Fő gazdasági ágak: mezőgazdaság, élelmiszer-feldolgozás, növényolaj-finomítás, textilipar, cementgyártás, erdészet, faipar
Fő exportcikkek: marhahús, gyapot, szójabab, keményfa, dohány, cukor, tea
Nemzeti jövedelem/fő: 1593 USA-dollár
Természetes szaporodás: 27 ezrelék
Várható élettartam: férfiak 64 év, nők 68 év
Jelentős nagyvárosai, és azok lakossága továbbá: Ciudad del Este 293000, San Lorenzo 252,600 Luque 243,500, Capiatá 224,200.

Paraguay

Talán az a legkisebb gond, hogy itt nincs mindenről pontos adat. Az országról egy jó kis videó alább. Sok modern városi,
még több vidéki vagy természeti érték, nemzeti ételek, zene és tánc, és egy-egy nemzeti parkot, őserdős területet találunk a listában. Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?

Angol nyelven történelem, a kétnyelvűvé válás egyedi története, nem kihagyva a mai néptáncos latin lányokat, kicsit otthon érezhetjük ott is magunk a természetközeli mezőgazdasági megoldásokat/ősi életmódot látva:

Másik film, turizmusa:

A régi táncokról egy film, kulturális dokumentum: youtu.be/0q4DOAV2eHE, érdekes pillanatok az európai társas-táncoktól a helyi különlegességekig. Üveges tánc, polka vagy amire nem számítottunk, minden van, volt itt. Az iskolai tánctanítás sokat jelentett itt, amire mai magyar szemmel érdemes ránézni. A mozgáskultúrát jó látni. További információk magyarul: hu.wikipedia.org/wiki/Paraguay – Történelem
, Spanyol hódítás, Jezsuita missziók, Diktátorok és a Chaco-háború stb., Demokratikus Paraguay, A történeti kutatás nehézségei, Földrajz, Domborzat, Vízrajz, Éghajlat, Élővilág, természetvédelem, Nemzeti parkjai, Természeti világörökségei, Államszervezet és közigazgatás, Alkotmány, államforma, Törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás, Politikai pártok, Népessége, Nyelvi vallási összetétel, Szociális rendszer, Gazdasága, Általános adatok, Mezőgazdaság, Ipar, Kereskedelem, Közlekedés, Vasúti közlekedés, Kultúra, Oktatási rendszer, Kulturális intézmények, Kulturális világörökség, Művészetek, Hagyományok – néprajz, Gasztronómia, Turizmus, Sport és Ünnepek. Bécsi hagyományörző táncosok

Magyar kapcsolatok, magyarul friss (2019-es) információk, munkavállalás, letelepedés, ingatlan vásárlás Paraguay-ban: tucanoprod.com/hogyan-vehetnek-ingatlant-kulfoldiek-paraguayban/.

Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive napi és csomag ajánlatok. Last minute és előfoglalás, szállás árak összegyűjtése másodpercek alatt: Paraguay szállások minden ajánlata itt. Hotel szoba, olcsó B&B magánszállás kiadó szoba, lakások, konyhás apartman, kis szálloda, vendégház és diákszállás (hostel) kereshetően. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálláskereső online rendszerekből. A szép luxus lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden. Gyakran nagy baráti társaságok, csoportok részére ugyanez az online hotelkereső kínál szobákat jó feltételekkel az egész világból, nem kizárólag Amerikából. Kiadó egységek külön-külön. Részletes leírások/árak és szobatípusok, foglalható lehetőségek. A település és környéke, hotel, szállodák, olcsó magánszállás, panzió, lakások, konyhás apartman, üdülő-villa, kemping-üdülő, kis egyszerű és tiszta B&B vendégház és turista- / diákszállás (hostel) interneten, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek, belváros (központ) közelében egyszerűen tudunk keresni. Friss vendég vélemények, értékelések a leírás mellett fórum szerűen segítenek a döntésben.

1 thought on “Paraguay útikalauz: nevezetesség, látnivaló és története

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.