Paraguay nevezetességek, látnivalók és országleírás

Paraguay

Egy olyan távoli ország, amiről alig találni videókat és élménybeszámolókat, pedig a mai világban sokan érkeznek ide is, akár Japánból, Brazíliából vagy Spanyolországból, ahol az utazási blog-fórumoknak nagyobb múltja van.

Szálloda, villa, apartman és panzió szoba last minute és first-minute előfoglalás, szállás ajánlatok áttekintése percek alatt: Paraguay szállások, minden település ajánlata ITT. Hotel szoba, olcsó B&B magánszállás kiadó szoba, lakások, konyhás apartman, kis szállodák, vendégház és diákszállás stílus kereshető. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálláskereső online rendszerekből. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive csomag ajánlatok.

Félig vadon, félig kert Paraguay lakosai harcos szelleműek, ám ez majdnem pusztulásukat okozta.

A paraguayi nemzet a Spanyolországtól való függetlenség kivívása, 1811 után hamarosan Dél-Amerika fontos hatalmává vált, de 1865 és 1870 között elvesztette több mint egymilliós lakosságának mintegy háromnegyedét az egyesült argentin-brazil-uruguayi haderő elleni véres háborúban. A csatában elesettek között sok nő volt. A háború végén körülbelül 28 000 felnőtt férfi és 200 000 nő maradt életben.

Éppen hatvankét évvel később, 1932-ben Paraguay újabb vakmerő háborúba kezdett, ezúttal Bolívia ellen. A két ország a Gran Chaco területéért harcolt, akkor azt hitték, kőolaj van ott. Paraguay győzött, és megszerezte a Gran Chaco felét, de mintegy 40 000 embert áldozott fel a nehezen megkapott területért, amely azóta sem adott olajat.

Megszakítva a leírást pár kép, ami a mai világot, ételeit/italát mutatja:

A híres matétea, és a fogyasztásához használt szívószál mellett nem lehet szótlanul elmenni, yerba mate tea, ezért került be a fotók közé (jezsuiták teája, Szent Bartholomeo teája, Paraguay tea, yerba tea).

A háborúk és elnyomó kormányok sora Paraguay jelentős természeti erőforrásai ellenére Latin-Amerika legszegényebb országai közé juttatta. Amikor Alfrédo Stroessner tábornok 1954-ben elmozdította Federico Chávez elnököt, új kormánya egy időre politikai stabilitást hozott, de nem az emberi jogok tiszteletben tartásáról volt híres. Elnyomott minden belső ellenzéket, és külpolitikai elszigeteltségbe sodorta az országot. Azután őt is véres államcsínnyel buktatták meg 1989-ben.

Az 1992 júniusában elfogadott új alkotmány megtiltja az elnök újraválasztását, és ezzel Paraguay nagy lépést tett a demokrácia felé, s hozzáfoghatott a problémás földreform megoldásához és a költségvetés szerkezetének módosításához. (1991-ben a közkiadások több mint egyharmadát az állambiztonsági szolgálatok kapták, és csupán 5%-ot fordítottak egészségügyre és oktatásra.)

Paraguay első teljesen demokratikus választását 1993 májusában a Colorado Párt jelöltje, Juan Carlos Wasmosy nyerte. A következő évet hónapokig tartó vidéki viszálykodás és 35 éve az ország első általános sztrájkja zavarta meg. A parasztok földreformot és állami támogatásokat akartak; a sztrájk a munkások 40%-os béremelési követelését, továbbá azt a jelszót támogatta, hogy vessenek véget az állami vállalatok privatizálásának.

Paraguay viharos történelmét tekintve nem meglepő, hogy a gazdaság a 19. sz. közepén tapasztalt kezdeti nekirugaszkodás után lassan fejlődött. Exportlehetőségeit mindig akadályozta, hogy nincs tengerpartja és mély vizű kikötője, noha a Paraguay folyón (teljes hosszúsága 2540 km) felfelé kb. 1600 km-re 1700 t-s hajók is el tudnak jutni, és így kiköthetnek a fővárosban, Asunciónban.

Termékeny földjét fokozódó hatékonysággal használják: gyapotot, szóját, kukoricát és búzát termelnek, amiből sokat exportálnak, ahogy különböző magvak olajait, bőrt vagy fát is. A K-i, trópusi erdőség értékes keményfát ad. Az 1960-as években a szarvasmarha-tenyésztő gazdaságok számottevő exportot bonyolítottak le, és még most is ez a legfontosabb exportágazat. A távoli Oroszországgal és Hollandiával erős a kereskedelmi kapcsolatuk.

Két tartomány

Paraguay két tartományból áll, Orientálból és Occidentálból, amelyet a Paraguay-folyó választ el egymástól. Ny-on van a Chaco, tágas, folyókkal öntözött alluviális talajú mocsár, legelő vagy száraz erdő. A Chaco maga három régióból áll, a Paraguay mentén van az Alacsony-Chaco, gyér pálmaerdők és mocsaras területek, ahol nagy szarvasmarha-tenyésztő gazdaságok vannak.

A Közép-Chaco alapjában véve bozótos vidék, a mennoniták keresztény szektájának otthona. Ők 1900 óta kezdtek kivándorolni Németországból, Kanadából és Oroszországból, és itt fejlesztették ki nagymértékben szervezett közösségeiket.

Egészen ÉNy-on, a bolíviai határnál van a Gran Chaco, amelyet főleg kis, tüskés fákból álló áthatolhatatlan erdőség borít, és azt tervezik, hogy a vadállomány megőrzése céljából nemzeti parkká nyilvánítják.

A Chacón Paraguay 5 millió lakosának csak 4%-a él, az ország lakosságának 90%-a mesztic (spanyol és indián ősök keveréke). A többi a Paraguay folyótól K-re él, itt hullámos dombok, termékeny síkságok, legelők, valamint sűrű erdők vannak.

A folyó partjánál fekszik Asunción, Paraguay egyetlen nagyvárosa. A leggyorsabban növekvő város Ciudad del Este (korábbi nevén Puerto Presidente Stroessner), amely a világ legnagyobb vízerőművénél, a Paraná folyón épített Itaipú-gátnál található. Az ország villamosenergia-szükségletének mintegy 99%- át vízerőműből nyeri.

A falusi népesség – a lakosság kb. 52%-a – többségének nehéz az élete. Földbirtokuk kicsi, és a gazdák legtöbbjének nagy családot kell eltartania. A születési ráta nagy, és a nagy csecsemőhalandóság ellenére a lakosság 40%- a 14 éven aluli.

Adatok, Számok és tények a 1995-től és azóta

Hivatalos név: Paraguayi Köztársaság
Területe: 406 752 km2
Lakossága: 6,3 millió 2005-ben, 4 955 000 fő volt 1995-ben, 2016-ban 6,8 millió feletti
Népsűrűsége: 12,1 fő/km2
Fővárosa: Asunción – lakossága 117 km²-es területén 525 ezer fő körüli
Államforma: elnöki köztársaság
Pénzneme: 1 guaraní = 100 céntimo
Nyelve: spanyol (hivatalos), guaraní
Vallásai: keresztény (római katolikus 96%), egyéb
Éghajlata: É-on trópusi; másutt szubtrópusi, az esős évszak októbertől májusig tart; Asunciónban a júniusi középhőmérséklet 18,3 °C, a januári 29,3 °C
Földhasznosítás: legelő 52%, erdő és szavanna 34%, művelt terület 5%, egyéb 9%
Elsődleges nyersanyagforrások: kasszava, cukornád, kukorica, gyapot, szarvasmarha, szójabab, rizs, dohány, gyümölcs, kávé, fa; mangán és vasérc (kiaknázatlan)
Fő gazdasági ágak: mezőgazdaság, élelmiszer-feldolgozás, növényolaj-finomítás, textilipar, cementgyártás, erdészet, faipar
Fő exportcikkek: marhahús, gyapot, szójabab, keményfa, dohány, cukor, tea
Nemzeti jövedelem/fő: 1593 USA-dollár
Természetes szaporodás: 27 ezrelék
Várható élettartam: férfiak 64 év, nők 68 év
Jelentős nagyvárosai, és azok lakossága továbbá: Ciudad del Este 293000, San Lorenzo 252,600 Luque 243,500, Capiatá 224,200.

Paraguaya

Talán az a legkisebb gond, hogy itt nincs mindenről pontos adat. Az országról egy jó kis videó alább. Sok modern városi,
még több vidéki vagy természeti érték, nemzeti ételek, zene és tánc, és egy-egy nemzeti parkot, őserdős területet is találunk a listában. Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?

A régi táncokról egy film, kulturális dokumentum: youtu.be/0q4DOAV2eHE, érdekes pillanatok az európai társas-táncoktól a helyi különlegességekig. Üveges tánc, polka vagy amire nem is számítottunk, minden van, volt itt. Az iskolai tánctanítás sokat jelentett itt, amire mai magyar szemmel érdemes ránézni. A mozgáskultúrát jó látni. További információk magyarul: hu.wikipedia.org/wiki/Paraguay – Történelem
, Spanyol hódítás, Jezsuita missziók, Diktátorok és a Chaco-háború stb., Demokratikus Paraguay, A történeti kutatás nehézségei, Földrajz, Domborzat, Vízrajz, Éghajlat, Élővilág, természetvédelem, Nemzeti parkjai, Természeti világörökségei, Államszervezet és közigazgatás, Alkotmány, államforma, Törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás, Politikai pártok, Népessége, Nyelvi vallási összetétel, Szociális rendszer, Gazdasága, Általános adatok, Mezőgazdaság, Ipar, Kereskedelem, Közlekedés, Vasúti közlekedés, Kultúra, Oktatási rendszer, Kulturális intézmények, Kulturális világörökség, Művészetek, Hagyományok – néprajz, Gasztronómia, Turizmus, Sport és Ünnepek.

Egy hozzászólás a(z) “Paraguay nevezetességek, látnivalók és országleírás” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük