Nyíregyháza és környéke látnivalói / élete + fotók

Nyíregyháza városa

Ugrás a keresett témához gyorsan: Természet | Kiállítások | Épületek

Amikor egy cikk vagy témakör feldolgozása 10-11 évet késik, akkor joggal gondolhatnánk, hogy már az se igaz, hogy ‘jobb későn mint soha’. Ilyen ez a cikk is, hiszen 2009 nyarán indult el ez az utazási blog, és több mint egy évig nem üzemelt közben, olyan lett mint egy lezárt pince, ahol mindent belepett a pókháló, és már a lakat kulcs sincs meg. Mégis folytatjuk innen az ukrán háborús válság kellős közepén. Beregsurány határátkelőjétől 72 km, Záhony határátkelőtől 66 km-re az útikalauz írását. Az alábbi sorok leírása a támadások megindulása előtt indult, és nemrég ért véget az írás (március elején), így idővel biztosan fog változni picit, amint stabilizálódik minden, és küszülnek új fotók a nyári főszezonban, remélhetőleg már békeidőben.

Ami még fontos egy város életében az a korszak élő kultúrája / közösségei. Ezt a végére hagyjuk, de anélkül nem lenne teljes az útikalauz (még egy igazi klasszikus irodalmi stílusban megírt könyvben sem).

Az utazás szervezéskor gyakran visszatérő kérdés, hogy aktív vagy passzív pihenést válasszunk-e.

Fürdőzzünk egy napfényes strandon vagy egy erdőben rejtőzzünk el a hőség elől, árnyas fák alatt túrázzunk? Természetesen a kettő együtt az igazi, ritka kincs. Esetleg egy múzeumok kiállítótermeiben faljuk tudást és a gyalogoljunk kilométereket (pl. Londonban)? Ha bizonytalan vagy, és még nem jártál ott, akkor látogass el Magyarország hetedik legnagyobb városába: Nyíregyházára! A város és a vele szervesen összeforrott Sóstó változatos lehetőségeket rejt szép időben.

Természet

1. Természetkedvelők figyelmébe: állatpark és botanikus kert
Bár általában a legifjabbak az állatkertek legnagyobb rajongói, a Nyíregyházi Állatpark könnyedén lenyűgözi a természetkedvelő felnőtteket is. Már a puszta számadatok figyelemre méltóak: az otthont adó tölgyerdő területe 30 hektár, a park pedig több mint 5000 állatot mutat be. Több kitüntetést tudhat a magáénak: 2015-ben és 2018-ban elnyerte az Európa legjobb állatkertje címet, egy szavazás keretében pedig a legnagyobb szálláshely közvetítő weboldal felhasználói kifejezték elismerésüket. Szerencsére itt szó sincs ketrecben vegetáló állatokról, többségük tágas élettérben várja a látogatókat. Rácsok csak ott vannak, ahol a park vendégeinek védelmét szolgálják, egyébként csak árkokat alkalmaznak „kerítés” gyanánt. Ez az elrendezés lehetővé teszi, hogy az aktuálisan bemutatott élőhelyhez illő díszletekkel fokozzák az élményt. A dél-amerikai szakasz egy részén kalandfilmeket idéző függőhíd vezet végig, az ázsiai részlegben pedig egy hatalmas vízesés és buja zöld növényzet kitűnően hozza a dzsungelhangulatot. A repertoár az összes kontinenst felöleli, és néhány igazi különlegességgel találkozhatunk: például a félelmetes hírű komodói varánusszal, a Humboldt-pingvinekkel vagy az indiai orrszarvúval, utóbbiak hazánkban csak itt tekinthetők meg. Van lehetőség rá, hogy a veszélyes ragadozókat is testközelből szemlélhessünk meg. A jaguárcsalád kifutóját egy üvegalagút szeli át, az Ócenáriumban pedig egy kis szerencsével közvetlenül a látogató feje felett úsznak el a cápák.

2. A Tuzson János Botanikus Kert igazi paradicsom a fauna szerelmeseinek. A Nyíregyházi Főiskolához tartozó parkban 2500 növényfaj között barangolva egy föld körüli utazáson érezheti magát a látogató. A legnagyobb sztár minden bizonnyal az amazonasi tündérrózsa. A lenyűgöző méretekkel rendelkező növény csak két éjszakán át virágzik, miközben az eleinte hófehér szirmok rózsaszínné válnak. A virág eléri a 20 cm átmérőt, a vízfelszínen elterülő, több méteres levelek pedig kb. 35 kg-nyi súlyt bírnak el. Nyáron a teljes virágban álló 1800 tő rózsa között sétálni hasonlóképpen varázslatos élmény. Gondoltad volna, hogy a világon élő 200 rózsafajnak több mint a fele megtalálható a parkban? A kert persze számos egyéb szépséget rejt, többek közt pálmafákat, orchideákat, kaktuszokat, kövirózsákat, tavi élővilágot vagy japánkertet, érdemes tehát több órát szánni a felfedezésére.

3. Kulturális túrák/látnivalók

Kíváncsi vagy, milyen lehetett egy előkelő városi polgár otthona a Horthy-korszak idején (1900-1945 között)? Akkor látogass el a Bencs-villába, amely 1927-ben készült el és dr. Bencs Kálmán polgármester otthona volt. A sokat látott épület a század második felében számos szerepben állt helyt: volt tüdőszanatórium, óvoda, tanszálloda és vendégház is, mire 2017-ben felújítást követően kiállítótérré vált. Az 1920-as évek polgári stílusában berendezett női és férfiszoba, szalon és könyvtárszoba akár filmforgatási helyszínnek megfelel. A kiállítás a Bencs család történetéről érdekes információkat kínál. Az egyik legismertebb múzeum Jósa András nevét viseli, alapítója vérbeli polihisztorként a régészet, az orvoslás és az antropológia területén egyaránt sikerrel tevékenykedett. Kiemelkedő régészeti gyűjteménye Európában bárhol megállná a helyét, és ha a képző- vagy iparművészet, néprajz, esetleg a numizmatika érdekel, akkor sem fogsz csalódni. Utóbbi kedvelői többek közt 16–17. századi aranyforintokat tanulmányozhatnak, amelyek elásott kincsből váltak a tárlók lakóivá. A Városi Galéria már puszta megjelenésével felhívja magára a figyelmet. A sajátos formájú, kék színű épület állandó otthona a Nyíregyháza-Sóstó Nemzetközi Éremművészeti és Kisplasztikai Alkotótelep gyűjteményének, valamint gyakran kortárs képző- és iparművészeti kiállításokat fogad be. Érdemes időt szentelni a díszes, madaras üvegablakok megtekintésére.

Ha múzeumban járunk, természetes, hogy megcsodáljuk a kiállított szobrokat. A tereket díszítő alkotások azonban többnyire csak pár futó pillantást vetünk rájuk, pedig legtöbbjük éppúgy megérdemelné a figyelmet mint megannyi más szépség. A szép nőalakok mindig megihlették a művészeket, ez alól Nyíregyháza művészvilága sem volt kivétel, elég csak Borbás Tibor három fürdőző gráciájára, vagy Kisfaludy Stróbl Zsigmond „Vénusz születése” című szobrára gondolnunk. Utóbbi ugyan csak másolat, az eredeti alkotás társaságát Kalifornia lakói élvezhetik. Történelmi időket idéz a második világháború és 1956 áldozatai/hősei előtt tisztelgő emlékművek, vagy „A magyar huszár” bronz lovasszobra.
A belvárosi barangolás közben érdemes megpihenni a Kossuth téren. Bár az épületek kiváló fotóalanyok, élen a reneszánsz stílust idéző Városházával, vessünk azért egy (jó hosszú) pillantást a lábunk alá. Ugyanis itt nem a szokványos egyenburkolattal találkozunk: kilenc kör alakú mozaikja a Naprendszert jelképezi. Gyerekekkel kiváló alkalom a bolygók nevének gyakorlására!

Templomok és építészet

Öt nagy felekezetnek van temploma a városban, és ezek egymás közelében találhatóak, így egy belvárosi séta alkalmával egy napon meglátogathatjuk mindet. Magyarok Nagyasszonya (római katolikus templom, társszékesegyház, a bíboros adománya) a főtéren található, 1902-1904 között épült neoromán téglatemplom. Kultúrtörténeti szempontból a barokk stílusú evangélikus a legjelentősebb, 1928 óta 12 harangból álló harangjátéka jelzi az órák múlását. Másik érdekessége a tornyot díszítő aranygömb, amelyben több ízben is izgalmas helytörténeti adatokat rejtő dokumentumokat helyeztek el. Ezekből fény derül a gyülekezet életének mozzanataira éppúgy, mint éhínségre vagy tűzvész okozta pusztításra. A 19. századi, letisztult református templom és a neoromán gótikus sem maradhat ki a sorból. Utóbbinak zömök ikertornyai és bélletes kapuja fotóra kívánkoznak! A görögkatolikus templom látogatóinak a baldachinos oltárt, valamint a festett üvegablakokat ajánlom figyelmébe. A megye legnagyobb zsinagógájában pedig a festett falakat érdemes megcsodálni. Mint újabb közösség hatalmasat nőtt a Hit Gyülekezete Nyíregyháza, ami így megkerülehtetlen része a felekezeti életnek, szektának is nyugodtan nevezhetjük őket, de ott se mindenki hipnotizált, ha szeretettel teli, egészséges, teljes és termékeny életet tud élni ezt a közösséget használva támaszul a nehéz időkben.

Passzív és aktív pihenés
A város színvonalas fürdőkultúrájáról nevezetes. A 49–50 C fokos sóstói termálvíz jódot és brómot tartalmaz, mozgásszervi panaszok enyhítésére kiváló. Ez a helyi, 49–50 fokosan feltörő gyógyvíz a medencékben kellemes 32-24 °C hőfokra vannak beállítva. Ha wellness-szel feldobott spa-élményre vágysz, akkor a Júlia Fürdő a Te helyed! Családosoknak vagy sokféle igénnyel bíró társaságoknak az Aquariust javaslom, ugyanis itt a relaxálásra szolgáló medencék szépen megférnek a kamikaze csúszdával. A kettő közti széles palettán pedig hullámmedence, kevésbé extrém csúszdák és sodrófolyosók is helyet kaptak. Nem is beszélve a gyermekek számára berendezett remek díszletekről. Biztos nehéz döntés a lurkók számára: küzdjék át magukat a dzsungelen, hogy rátaláljanak az inka templom romjaira? Vagy inkább egy hírhedt kalózkapitány kincsei nyomába eredjenek? A Parkfürdő szintén kombinálja a termál- és az élményelemeket, a kalandvágyóbb gyermekek pedig akár 10 méterre is felröpülhetnek a trambulinnak köszönhetően.

A sóstói parkerdő sok védett élőlényt rejt, legismertebb a magyar nőszirom és a fekete gólya. A tölgyes kiváló célpont kirándulóknak, és nemrégiben egyéb szórakozási lehetőségeket is kialakítottak. A szabadtéri színpad, illetve táblákon olvasható Krúdy-novella (A nyíregyházi beduinok) várja – ezzel még a kevésbé sportosabb barátok is rávehetők a közös túrázásra például egy koncert előtt. Találhatunk szalonnasütésre kijelölt helyeket, ha pedig a kicsik elunnák a gyaloglást, a játszótéren nyugodtan kitombolhatják magukat. Valószínűleg nincs olyan gyerek, aki ne jönne lázba a háromszintes játékvár láttán! A sportkedvelők számára különlegesség az átlagnál szívonalasabb szabadtéri konditerem, és a bringásoknak sem feltétlenül kell lepattanniuk a drótszamárról például a rossz útminőség miatt.

Akár csendes pihenésben, akár a folytonos élménykeresés az ideális kikapcsolódás számodra, Nyíregyházán jó helyen jársz.

Nyíregyháza civil szervezetei, közösségei, részben non-profit bejegyzett (hivatalos) listája:
www.helyicivil.hu/j/nyiregyhaza-egyesulet-alapitvany/egyeb, többszáz darab, sok átfedéssel de többezer ember minden korosztályból bevonva valamilyen tevékenységbe rendszeresen.

Szinte mindenki által ismert a Nyírség Táncegyesület (néptáncos csoport és közösség), több mint negyven éves története és rengeteg hazai és nemzetközi sikere megkérdőjelezhetetlen. Korábban a divattáncokat is népszerűsítő Nyíregyháza Táncklub Nytkemelkedett ki például, a Turmix és a Salsa Ritmo tánciskola is komoly sikereket ért el, és okozott sokaknak tartósan örömöt (egészség és közérzet javulást).

Az első utazás, szállás cikk ITT.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.