Mykonos szállás árak, nyaralás élmény vélemény

Mikonosz (Mykonos, Μύκονος görögül) Görögország leghíresebb szigete és a világ egyik legnépszerűbb üdülőhelye több mint fél évszázada fogadja látogatóit. Mykonos ragyogó példája az egyedülálló kikládi építészetnek, melyet a halászfalu festői öblében szemrevételezhetünk.

Last minute és előfoglalás, szállás ajánlatok, szobaárak összegyűjtése másodpercek alatt az internetről egy helyre: Mykonos szállások, minden ajánlat ITT. Hotel szoba, B&B magánszállás, privát kiadó szoba, felszerelt lakások, konyhás apartmanok, kis szállodák, vendégház és olcsó fiatalos diákszállás bulizni is ITT kereshetően.

Csak ott kell fizetni érkezés után: Mykonos szállások, hotel és apartman árak leírással ITT. Érdemes keresni előre a kedvezményes ajánlatok között.

Hófehérre koptatott kőből építkező, kockaszerű építményei szorosan illeszkednek egymáshoz a szűk sikátorokat és utcácskákat valóságos labirintussá téve. A városka csillogó fehérségét földszínű kopár hegyei törik meg, kontrasztját adva a szinte hihetetlenül kék égnek és a még mélyebb kék tengernek. Megannyi szélmalom és piros tetős, apró templomok százai teremtik meg a hely egyedülálló atmoszféráját, kulturális és tradicionális légkörét, melyet az itt található múzeumok és Delos közelsége csak fokozni tud. A helyiek nyitottak és barátságosak. Mindent egybevetve nem is csoda tehát, hogy Mykonost csak az Égei-tenger ékszerének nevezik, ahol a luxus szállodák túlélték a válságot is.

Igaz, hírnevén az utóbbi időben kisebb csorba esett, köszönhetően a szenzációhajhász sajtónak, mely Mykonost túl drágának találta, ráadásul megjegyezte, hogy tele van melegekkel és még a kábítószer-kereskedelem egyik fővárosa is. A rosszindulatú megállapítások persze messze fekszenek a valóságtól. A helyi rendőrség erőfeszítéseinek hála, egy jól szervezett titkos hálózat révén sikerült visszaszorítaniuk a kábítószerrel való visszaéléseket, mely a felkapott üdülőhelyek sajátos problémája általában. A modern meleg társadalom a világ minden sarkában ott van, legfeljebb egy hely páratlan szépsége és toleranciája vonzhatja jobban, így van ez Mykonosszal is. Az igazság persze az, hogy a sziget legtöbb látogatója ettől még nem homoszexuális. Az, hogy valami mennyire költséges, egyén függő. Ha Görögország többi üdülőhelyét is számba vesszük, Mykonos valóban a drágább helyek sorába tartozhat. Köszönhető mindez többek közt a jól kiépített infrastruktúrának, a vendégek rendelkezésére álló pazar szállás- és étkezési lehetőségeknek, melyek mind az idelátogatók örömére szolgálnak. Ha az európai vagy észak-amerikai üdülőhelyeket is számba vesszük, bár Mykonos nem lehet egyenértékű ezekkel, azt kell, mondjuk, nem is olyan drága. Sőt, olcsóbb ezekhez képest. Az utóbbi időben a szezonon kívüli turizmus is sokat fejlődött, nem muszáj tehát a zsúfolt nyári hónapokban, a főszezonban a szigetre érkeznünk. Amikor Mykonos kevésbé zsúfolt természetes szépségét is könnyebb észrevenni, a jelen árnyékában felsejlik a múlt, a kikládi apró halászfalut olyannak láthatjuk, amilyen mindig is volt.

Mykonos számtalan strandja közt mindenki fellelheti a számára legkedvesebbet. Ott van mindjárt az Agios Sotis, a távolabbi strandok egyike a szigeten, mely a tömeg zajától távol nemcsak békét és nyugalmat kínál a napfürdőzőknek, nagyon jó kis éttermekkel csábítja a turistákat. Kocsival, vagy taxival juthatunk ki ide. Aki a zajosabb helyeket szereti, keresse fel a várostól mindössze két kilométerre fekvő Agios Stefanost. Rengeteg hotelt, éttermet és kávéházat találunk itt. A családbarát strandot akár a városból induló rendszeres buszjáratok segítségével is elérhetjük. A Delosszal farkasszemező Agios Yannis szintén a kisebb, festői szépségű strandok sorát gazdagítja, fehér homokos partjával szintén sokakat vonz. A családbarát fürdőhelyeken túl a nudisták (Paraga) és a melegek is találnak olyan partszakaszokat, melyek leginkább általuk preferáltak, de nincs ez másként a szörfösökkel sem, akik leginkább a Lalafatis strandot részesítik előnyben. A sziget legfelkapottabb strandjának címére mégiscsak a 60-as években felfedezett Paradise pályázhatna. A hippik egykori kedvelt tartózkodási helye ma is legfőképp a fiatalokat vonzza, hisz a bárok mellett számos diszkót is találunk erre. Ugyanakkor a vízi sportok szerelmesei sem járnak rosszul, ha errefelé veszik az irányt, hisz még búvárközpontot is működtetnek itt.

A strandokon túl a sziget fő látványosságait gazdagítja Petros a pelikán is, aki néhány éve Mykonos nem hivatalos kabalája. Az 1954-ben pusztító vihar után bukkantak rá a madárra, aki feladva addigi költöző létformáját helyi lakossá szelídült. Több mint 30 évig, egészen halálig a sziget jelentette otthonát. A veszteség olyan mélyen érintette a mykonosiakat és a turistákat, hogy hamarosan helyettesítették a madarat egy másikkal. A szigetlakók, azóta is úgy gondozzák az állatot, mintha elődje szelleme élne tovább benne.

A 16. század hajnaláról származó szélmalmok Mykonos legjellegzetesebb látnivalói. Földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően Mykonos azon fontos kereskedelmi utak csomópontjában feküdt, melyek Velence érintésével Európába és Ázsiába tartottak. A kiváló széljárás lehetővé tette, hogy helyben finomítsák a gabonát, és úgy szállíthassák tovább. Hogy könnyen lejuthassanak a kikötőig a malmok zömét a város nyugati részén létesítették. Az iparosítással persze a malmok is vesztettek jelentőségükből, mára csak töredékük emlékeztet az egykor virágzó, mára letűnt mykonosi korszakra. A híres „Boni Mill” ma is üzemel, érdemes megtekinteni.
Kis Velencének nevezik a sziget azon részét, ahol a város nyugati része összefut a tengerrel. Az épületeket a tenger jobb felöli peremére építették, erkélyeik úgy néznek ki, mintha közvetlen a víz fölött függeszkednének. A 16-17. században feltehetően a kalózok használták a területet, áruik gyors ki- és bepakolására.

A szigeten található Paraportiani templom az egyik leghíresebb építészeti képződmény Görögországban. A főkikötő bejáratánál fekvő templom a város legrégebbi részének, a várterületnek meghatározó eleme. A templom voltaképp öt kisebb templom együttese, melyet noha 1475-ben kezdtek építeni, befejezni csak a 17. század végén sikerült. Kétemeletes szerkezetet alkotva a négy altemplom tetejére húzták fel az ötödiket, melyet kupolás tetővel fedtek be. Igazán látványos végeredmény született.

A kultúra barátainak érdemes felkeresniük a város kereskedelmi kikötője mellett található Régészeti Múzeumot, mely többek közt Deloszból származó kerámiákat, ékszereket és márványszobrokat őriz. A múzeum legkiemelkedőbb darabja, az a krisztus előtti 7. századból származó kerámiaváza, mely a trójai falu legrégebbi ábrázolására tesz kísérletet. A város közelében található Égei-tengeri tengerészmúzeum hajómodelljeit is érdemes megtekinteni, ha a mykonosi hajózás történetére vagyunk kíváncsiak, hisz a gyűjtemény a Minoan időszak előtti kortól kezdve egész a 19. századig bezárólag tartogat meglepetéseket. A várterületen található Folklórmúzeumban 19. századi régiségeket lehet megtekinteni, ha viszont egy 19. századi, középosztálybeli mykonosi ház  belsejére volnánk kíváncsiak, Lena Házát keressük, közvetlen a tengerészeti múzeum szomszédságában.

Görögország egyik leghíresebb régészeti lelőhelyeinek ad ott Delosz kis szigete. A Mykonos joghatósága alá tartozó szigetecske, Apolló szülőhelye, mindössze két kilométerre fekszik Mykonostól, különlegessége többek közt, hogy a mindössze 5 négyzetkilométeres sziget teljes egészét nemzeti múzeumnak nyilvánították. Nincs olyan, aki ne akarna az oroszlános terasz páratlan vadállataival egy közös fotót! A római időkből származó templomok és szent helyek maradványai mindenképp érdemessé teszik rá Deloszt, hogy felkeressük.

Zoomolható térképe:
[geo_mashup_map]

Képgaléria, hosszas élménybeszámoló helyett pár fotó:

Ez volt a Mykonos szálláshelyek, hotel és apartman a világhírű görög nyaralóhelyen cikk.

Webkamera, élő képek: www.mykon.net/pops/left/left.html.

Angol Wiki adatok: en.wikipedia.org/wiki/Mykonos.

Kiemelt hotelek, jó szállodák:
– Myconian Ambassador Hotel & Spa 5***** (spa wellness, tisztaság, drága, szuper kényelmes hely, szép szobák és lakosztályok)
– Cavo Tagoo 5***** (drága ház kiváló személyzettel)
– Petinos Beach Hotel 4**** (200 méterre a szigeten a Platis Gialos strandtól)
– Semeli Hotel 4**** (nagyon szép helyen 500 méterre a strandtól)

Egy hozzászólás a(z) “Mykonos szállás árak, nyaralás élmény vélemény” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.