Mykonos szállás, hotel árak: nyaralás élmény+vélemény

Mikonosz (Mykonos, Μύκονος görögül) Görögország leghíresebb szigete és a világ egyik legnépszerűbb üdülőhelye több mint fél évszázada fogadja látogatóit. Mykonos ragyogó példája az egyedülálló kikládi építészetnek, melyet a halászfalu festői öblében szemrevételezhetünk.

Last minute és előfoglalás, szállás ajánlatok, szobaárak összegyűjtése másodpercek alatt az internetről egy helyre: Mykonos szállások, minden ajánlat ITT. Hotel szoba, B&B magánszállás, privát kiadó szoba, felszerelt lakások, konyhás apartmanok, kis szállodák, vendégház és olcsó fiatalos diákszállás bulizni kereshető.

Olykor csak ott kell fizetni érkezés után, nincs meglepetés: Mykonos szállások, hotel és apartman árak leírással ITT. Érdemes keresni előre a kedvezményes ajánlatok között.

Hófehérre koptatott kőből építkező, kockaszerű építményei szorosan illeszkednek egymáshoz a szűk sikátorokat és utcácskákat valóságos labirintussá téve. A városka csillogó fehérségét földszínű kopár hegyei törik meg, kontrasztját adva a szinte hihetetlenül kék égnek és a még mélyebb kék tengernek. Megannyi szélmalom és piros tetős, apró templomok százai teremtik meg a hely egyedülálló atmoszféráját, kulturális és tradicionális légkörét, melyet az itt található múzeumok és Delos közelsége csak fokozni tud. A helyiek nyitottak és barátságosak. Mindent egybevetve nem is csoda tehát, hogy Mykonost csak az Égei-tenger ékszerének nevezik, ahol a luxus szállodák túlélték a válságot is.

Igaz, hírnevén az utóbbi időben kisebb csorba esett, köszönhetően a szenzációhajhász sajtónak, mely Mykonost túl drágának találta, ráadásul megjegyezte, hogy tele van melegekkel és még a kábítószer-kereskedelem egyik fővárosa is. A rosszindulatú megállapítások persze messze fekszenek a valóságtól. A helyi rendőrség erőfeszítéseinek hála, egy jól szervezett titkos hálózat révén sikerült visszaszorítaniuk a kábítószerrel való visszaéléseket, mely a felkapott üdülőhelyek sajátos problémája általában. A modern meleg társadalom a világ minden sarkában ott van, legfeljebb egy hely páratlan szépsége és toleranciája vonzhatja jobban, így van ez Mykonosszal is. Az igazság persze az, hogy a sziget legtöbb látogatója ettől még nem homoszexuális. Az, hogy valami mennyire költséges, egyén függő. Ha Görögország többi üdülőhelyét is számba vesszük, Mykonos valóban a drágább helyek sorába tartozhat. Köszönhető mindez többek közt a jól kiépített infrastruktúrának, a vendégek rendelkezésére álló pazar szállás- és étkezési lehetőségeknek, melyek mind az idelátogatók örömére szolgálnak. Ha az európai vagy észak-amerikai üdülőhelyeket is számba vesszük, bár Mykonos nem lehet egyenértékű ezekkel, azt kell, mondjuk, nem is olyan drága. Sőt, olcsóbb ezekhez képest. Az utóbbi időben a szezonon kívüli turizmus is sokat fejlődött, nem muszáj tehát a zsúfolt nyári hónapokban, a főszezonban a szigetre érkeznünk. Amikor Mykonos kevésbé zsúfolt természetes szépségét is könnyebb észrevenni, a jelen árnyékában felsejlik a múlt, a kikládi apró halászfalut olyannak láthatjuk, amilyen mindig is volt.

Mykonos számtalan strandja közt mindenki fellelheti a számára legkedvesebbet. Ott van mindjárt az Agios Sotis, a távolabbi strandok egyike a szigeten, mely a tömeg zajától távol nemcsak békét és nyugalmat kínál a napfürdőzőknek, nagyon jó kis éttermekkel csábítja a turistákat. Kocsival, vagy taxival juthatunk ki ide. Aki a zajosabb helyeket szereti, keresse fel a várostól mindössze két kilométerre fekvő Agios Stefanost. Rengeteg hotelt, éttermet és kávéházat találunk itt. A családbarát strandot akár a városból induló rendszeres buszjáratok segítségével is elérhetjük. A Delosszal farkasszemező Agios Yannis szintén a kisebb, festői szépségű strandok sorát gazdagítja, fehér homokos partjával szintén sokakat vonz. A családbarát fürdőhelyeken túl a nudisták (Paraga) és a melegek is találnak olyan partszakaszokat, melyek leginkább általuk preferáltak, de nincs ez másként a szörfösökkel sem, akik leginkább a Lalafatis strandot részesítik előnyben. A sziget legfelkapottabb strandjának címére mégiscsak a 60-as években felfedezett Paradise pályázhatna. A hippik egykori kedvelt tartózkodási helye ma is legfőképp a fiatalokat vonzza, hisz a bárok mellett számos diszkót is találunk erre. Ugyanakkor a vízi sportok szerelmesei sem járnak rosszul, ha errefelé veszik az irányt, hisz még búvárközpontot is működtetnek itt.

A strandokon túl a sziget fő látványosságait gazdagítja Petros a pelikán is, aki néhány éve Mykonos nem hivatalos kabalája. Az 1954-ben pusztító vihar után bukkantak rá a madárra, aki feladva addigi költöző létformáját helyi lakossá szelídült. Több mint 30 évig, egészen halálig a sziget jelentette otthonát. A veszteség olyan mélyen érintette a mykonosiakat és a turistákat, hogy hamarosan helyettesítették a madarat egy másikkal. A szigetlakók, azóta is úgy gondozzák az állatot, mintha elődje szelleme élne tovább benne.

A 16. század hajnaláról származó szélmalmok Mykonos legjellegzetesebb látnivalói. Földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően Mykonos azon fontos kereskedelmi utak csomópontjában feküdt, melyek Velence érintésével Európába és Ázsiába tartottak. A kiváló széljárás lehetővé tette, hogy helyben finomítsák a gabonát, és úgy szállíthassák tovább. Hogy könnyen lejuthassanak a kikötőig a malmok zömét a város nyugati részén létesítették. Az iparosítással persze a malmok is vesztettek jelentőségükből, mára csak töredékük emlékeztet az egykor virágzó, mára letűnt mykonosi korszakra. A híres „Boni Mill” ma is üzemel, érdemes megtekinteni.
Kis Velencének nevezik a sziget azon részét, ahol a város nyugati része összefut a tengerrel. Az épületeket a tenger jobb felöli peremére építették, erkélyeik úgy néznek ki, mintha közvetlen a víz fölött függeszkednének. A 16-17. században feltehetően a kalózok használták a területet, áruik gyors ki- és bepakolására.

A szigeten található Paraportiani templom az egyik leghíresebb építészeti képződmény Görögországban. A főkikötő bejáratánál fekvő templom a város legrégebbi részének, a várterületnek meghatározó eleme. A templom voltaképp öt kisebb templom együttese, melyet noha 1475-ben kezdtek építeni, befejezni csak a 17. század végén sikerült. Kétemeletes szerkezetet alkotva a négy altemplom tetejére húzták fel az ötödiket, melyet kupolás tetővel fedtek be. Igazán látványos végeredmény született.

A kultúra barátainak érdemes felkeresniük a város kereskedelmi kikötője mellett található Régészeti Múzeumot, mely többek közt Deloszból származó kerámiákat, ékszereket és márványszobrokat őriz. A múzeum legkiemelkedőbb darabja, az a krisztus előtti 7. századból származó kerámiaváza, mely a trójai falu legrégebbi ábrázolására tesz kísérletet. A város közelében található Égei-tengeri tengerészmúzeum hajómodelljeit is érdemes megtekinteni, ha a mykonosi hajózás történetére vagyunk kíváncsiak, hisz a gyűjtemény a Minoan időszak előtti kortól kezdve egész a 19. századig bezárólag tartogat meglepetéseket. A várterületen található Folklórmúzeumban 19. századi régiségeket lehet megtekinteni, ha viszont egy 19. századi, középosztálybeli mykonosi ház  belsejére volnánk kíváncsiak, Lena Házát keressük, közvetlen a tengerészeti múzeum szomszédságában.

Görögország egyik leghíresebb régészeti lelőhelyeinek ad ott Delosz kis szigete. A Mykonos joghatósága alá tartozó szigetecske, Apolló szülőhelye, mindössze két kilométerre fekszik Mykonostól, különlegessége többek közt, hogy a mindössze 5 négyzetkilométeres sziget teljes egészét nemzeti múzeumnak nyilvánították. Nincs olyan, aki ne akarna az oroszlános terasz páratlan vadállataival egy közös fotót! A római időkből származó templomok és szent helyek maradványai mindenképp érdemessé teszik rá Deloszt, hogy felkeressük.

Zoomolható térképe, GoogleMaps, műholdképek, Google StreetView fotók az interneten online nagy mennyiségben.
Képgaléria, hosszas élménybeszámoló helyett pár fotó:

Ez volt a Mykonos szálláshelyek, hotel és apartman a világhírű görög nyaralóhelyen cikk.

Webkamera, élő képek: www.mykon.net/pops/left/left.html.

Angol Wiki adatok: en.wikipedia.org/wiki/Mykonos.

Kiemelt hotelek, jó szállodák:
– Myconian Ambassador Hotel & Spa 5***** (spa wellness, tisztaság, drága, szuper kényelmes hely, szép szobák és lakosztályok)
– Cavo Tagoo 5***** (drága ház kiváló személyzettel)
– Petinos Beach Hotel 4**** (200 méterre a szigeten a Platis Gialos strandtól)
– Semeli Hotel 4**** (nagyon szép helyen 500 méterre a strandtól)

Egy hozzászólás a(z) “Mykonos szállás, hotel árak: nyaralás élmény+vélemény” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük