Formatervezés és modern művészet Barcelonában

Forma tervezés és modern művészet Barcelonában

A Museu Picasso a Caner Montcadán található, két gyönyörű gótikus palotában. A gyűjtemény legjelentősebb része a művész fiatalkori alkotásai közé tartozik, azaz azok a művek, melyeket 1895 és 1904 között alkotott. Ezek közül ki kell emelni a Diego Velázquez Las Meninas-ához 1957-ben készített tanulmányok mellett a kifejezetten ifjúkori alkotásoknak minősülő Primera Comunión és Ciencia Y Caridad című képeket, a kék korszakból a Mujer de mechónt, és a Cabezát a kubista korszakból.

A Fundació Joan Miró egy egészen egyedülállóan káprázatos, fényárban úszó épületben található a Montjuícon, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra. Corbusier egyik tanítványa. Josep lluís Sert, az egyik leghíresebb XX. századi katalán építész tervezte ezt az épületet kifejezetten barátjának, Mirónak. Ebben a mediterrán hatású épületben az építészet és a művészet feszültségei váltakonak. Miró színpompás, gyakran gyermekes hangulatú kompozíciói (képek, rajzok, szobrok) – a múzeum kiváló áttekintést nyújt sokszínű képességeiről – ebben a környezetben egészen sajátos, mágikus kifejezőerőt kapnak.

Önálló múzeuma van az 1923-ban Barcelonában született Antoni Tápiesnek is. A Fundació Antoni Tápies gyűjteménye 1984 óta egy Lluís Doménech i Montaner által épített szecessziós épületben található. Időszakos kiállítások mellett itt nemzetközileg elismert grafikusok és festők műveiből is rendeznek kiállításokat.

Modern kortárs művészeti alkotásokkal Barcelonában az ember azonban nemcsak a múzeumokban találkozhat. A város maga is egyfajta szabadtéri múzeum: az újonnan létesített parkokban ismert művészek szobraival találkozhatunk. Ezek közül is kiemelkedő például Miró plasztikája, a Dona i Ocell (Asszony madárral) a Parc de l’Escorxadorban, egy Joan Brossa nevű művész vizuális költeménye a hortai kerékpárverseny-pályán, Eduardo Chillidas hatalmas függőrendszere a Parc de la Creueta del Collban vagy Andrés Nagel álló sárkánya a Parc de l’Espanya lndustrialban az Estació de Sants főpályaudvar közvetlen közelében. „Barcelona, més que mai” (Barcelona több, mint korábban) – így szól a felszólítás ennek a városnak a megismerésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük