London – Parlament

„A demokrácia valamennyi elképzelhető államforma legrosszabbika, kivéve azokat, amelyeket az emberiség már kipróbált” – mondta Winston Churchill, a legendás miniszterelnök, és meglehetősen egzaktul le is írta, hogy ez miképpen működik: a britek egy választott diktátor mellett döntöttek, akinek a hivatali ideje legfeljebb öt évig, az új választásokig tart, és akit a királynő „első miniszternek” – azaz miniszterelnöknek – tesz meg. A miniszterelnök a Downing Street 10-ben lakik, egy az utcai front felől piszkosfekete és szerénynek látszó sorházban, mely azonban belülről nagyon szépen van kialakítva és berendezve, s melyet néhány évvel ezelőttig a kíváncsiskodók meg is nézhettek – egy északír bombamerényletet követően azonban az utcát lezárták a forgalom elöl. Onnan tekinti át és irányítja a kormányfő a minisztériumokat. Ezek a Whitehallban találhatók, mely egy egész városnegyed, s itt csinálják a politikát. Ennek abszolút hatalma azonnal érzékelteti, hogy a mostani politikusok elődei egykoron egy világbirodalom urai voltak: az ország nagy fiainak, Winston Churchillnek és Oliver Cromwellnek a szobra áll a parlament épülete előtt. Nelson admirális emlékoszlopa uralja a Trafalgar Square-t, a kormányzósági negyedben pedig minden utcában egy-egy tábornoknak vagy egy gyarmati tisztviselőnek a szobrába botlunk, akik tevékenységükkel hozzájárultak egy világbirodalom kiépítéséhez.

A Westminster-apátság is az imperialista gondolkodásmód emlékműve. A gótikus stílusú egykori apátsági templomon, mely Nagy-Britannia egyik legszebb egyházi épülete, azonnal látszik, hogy a királyság része: több mint 900 éven keresztül ez volt csaknem valamennyi uralkodó koronázási és temetkezési helye, majd a legjelentősebb brit politikusok emlékhelye lett. Belépés után Winston Churchill emlékművével találjuk szembe magunkat.

„Britannia rules the Waves” – Edward Elgars dalának sorait a tenger feletti brit uralomról a nép a mai napig saját nemzeti himnuszának taraja.

Egy 1872-es törvény értelmében a Hyde Parkban a „Speaker’s Corneren” mindenki szabadon elmondhatja a véleményét.

Londonban egy érdekes pezsgő világ van, a fizető szálláshelye ezerei is bizonyítják ezt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük