Lofoteni Maelström

Lofoteni Maelström kora: 20 000 év
Szélessége: 4 km
Mélysége: 40-60 m
NORDLAND, NORVÉGIA

A Norvégia partjainál fekvő drámai szépségű Lofoten-szigetek jóval az északi sarkkörön túl, a Maelström néven ismert, ijesztő tengeri jelenséggel már régen felhívták magukra a nagyvilág figyelmét. A Maelströmről először Kr. e. 4-ben számolt be Pütheasz, a felfedező, aki Massaliából (ma Marseille), az ókori görög gyarmatról származott. Ettől kezdve a tengeri térképek fenyegető illusztrációk és figyelmeztetések kíséretében feltüntették a jelenséget. A helyi halászok rémisztő történeteket meséltek hajókról, bálnákról és jegesmedvékről, melyeket beszippantottak és darabokra szaggattak a tengerfenékből kimeredő csipkés élű sziklák.

Edgár Allan Poe, az amerikai író Tales of Mystery and Imagination (A rejtelmek és a képzelet meséi) című művében a következő képpen jellemezte:

“Itt a vizek medrét több ezer csatorna szabdalja, barázdálja keresztül-kasul, s a tenger hirtelenjében féktelen vitustáncba kezd tajtékzik, forrong, sistereg- temérdek roppant, örvénylő hullámot vet…rémisztő hangot bíz a szélre, félig sikolyt, félig bömbölést, amilyet még a Niagara hatalmas zuhataga sem küld az ég felé halál- hörgés gyanánt.”

Nem csoda, hogy Poe némi költői szabadsággal élt, hiszen manapság a lofoteni halászok hajóutakat szerveznek a turistáknak a Maelströmhöz, vagy ahogyan a helyiek nevezik: Moskstraumenhez. Az élmény minden esetre ma is döbbenetes.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük