Ljubljana látnivalói: városnézés élmények

Ljubljana látnivalók, nevezetességei magyarul – útikalauz részlet:

Az állandó lakossága mára 284293 főre nőtt (2022-re), még az emberléptékű, barátságos nagyvárosok közé sorolhatjuk, ami reális a város jelentős/szebb részén. Emberi kapcsolatai, hangulata kedvelt turisztikai célponttá tette. Az újkőkorban is lakott település állt a helyén, a Ljubljanica folyócska választja el a régebbi és újabb városrészeket. Későn indult az igazi nagy városias fejlődés felé, ami jó mai szemmel nézve. 1895-ben és utána 1897-ben földrengések pusztították, amiket újjáépítések követtek, a két világháború között alakult ki mai arculata.

A történelmi város a régi történeteken túl tartogat friss látnivalókat és programokat. Óvárosa műemlékvédelem alatt áll: Ljubljanai vár (Ljubljanski grad), épületrészei a gót kapu és kápolna.

A középkorban a Spanheimer család tulajdona. 1967-ben restaurálták. Prešeren-tér (Prešernov trg) egy fő találkozási hely, jó kiindulás egy városnéző sétára, itt van a Ferences templom (Cerkev Cerkev Marijinega Oznanjena). A Három híd (Tromostovje) és a Vásárcsarnok (Tržnica) Jože Plečnik alkotása, Szent Miklós-katedrális (Stolna Cerkev Sv. Nikolaja) vagy Dóm (Stolnica) a római jezsuita, Sárkány-híd (Zmajski most), Városháza (Mestna Hisa Ali Rotovž), Gregor Maček tervei alapján, Szent Jakab-templom (Cerkev Sv. Jakoba), Cevljarski most: Jože Plečnik által tervezett híd, Auersperg – palota (Turjaška Palaca), barokk épület, Római fal (Rimski zid), Augustus császár által építtetett fal maradványa, Szentháromság-templom (Cerkev Svete Trojice, Uršulinska), Francesco Robba tervei alapján, Tivoli-kastély és park (Tivolski grad).

További fontos épületek: Operaház (1882), Nemzeti Galéria, Modern Művészetek Múzeuma, Nemzeti Múzeum, Parlament (1954-1959), Nebotičnik (1933-ban épült). A parlament pillérein a jövő, a boldogság, a jólét és a béke ábrázolása szerepel, szoborkompozíciójában kiemelt helye van az oktatásnak, családnak, egyes ipari és mezőgazdasági ágazatoknak, belső tereiben elismert szlovén művészek alkotásait láthatjuk.

A parkban van továbbá állatkert, sportcsarnok és a Cekin-kastély (ma múzeum).

Miket érdemes megnézni, kipróbálni a városban? Mikor és milyen programok, fesztiválok és koncertek vannak?

A helyi utazási irodák ajánlataiban kirándulások, programok, egyéb szálláshelyek mint apartmanok vagy vendéglátó családok közvetítése szerepel.

Hotel, apartlan, luxus és olcsó szállás keresés tippek: Szállás keresés ITT: szálláskeresők, hotelek, apartman és szálloda vélemények fóruma.

Angolul a hivatalos turisztikai oldalon a látnivalók: www.ljubljana.info/attractions/. Ugyanitt webkamera élő ljubljanai képek: www.ljubljana.info/webcam/, házak, hegyek, erdő, belváros, három híd stb. együtt. Fotók, programok és még sok hasznos oldal gyűjteménye:Belváros Cobblers híd

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük