Líbia uralkodók és számadatok

Kadhafi álma a líbiai szegénység megszüntetése volt. A föld alatti víztartalékokat hasznosító nagy öntözőrendszerek a sivatag egy részén termékeny talajt alakítanak ki. Jelenleg több mint 20 000 ha területet öntöznek. Egy másik gigantikus terv alapján egy „nagy mesterséges folyóval” a föld alatti víztartalékokból látnák el vízzel a part menti városokat és farmokat. Reményeik szerint a program végső szakaszát 2000-ben fogják befejezni. Az ország gyorsan iparosodik, az új gyárak petrolkémiai termékeket, acélt és cementet állítanak elő.
A gyors változások elkerülhetetlenül problémákat szültek. Az olajipar és egyéb iparágak fejlődése a városokba vonzotta a munkát kereső embereket, ez zsúfoltságot és lakáshiányt okozott. Ugyanakkor azonban szociális programok indultak, mint az ingyenes oktatás és egészségügyi ellátás.
Kadhafi nagy súlyt helyez a lakáskérdésre. Nomád arab család gyermeke lévén maga is egy sivatagi sátorban nőtt fel. Amikor a „forradalom vezetőjévé” nevezte ki magát, megígérte, hogy saját anyját is csak akkor költözteti sátorból házba, ha már minden líbiainak van otthona. Senki sem vitatja a szociális célú lakásépítés jogosságát, de a líbiai forradalomnak vannak ellentmondásos elemei is.

Az identitás keresése

A líbiaiak évszázadokon át idegen uralom alatt éltek, ez megakadályozta nemzeti tudatuk kialakulását. A függetlenség jeleként Kadhafi megszüntette a bankbetéteket, a jogrendszer nagy részét, államosította a városi tulajdont, a külkereskedelmet és a kiskereskedelmet. Az összes külföldi kézben levő olajvállalatot is államosította.
Bár ő maga valószínűleg nem bigott fundamentalista, államvallássá tette az iszlámot. Kezdetben politikája ellentmondott az iszlám hagyományoknak. Például bizonyos jelek arra mutattak, hogy híve volt a nők egyenjogúsításának. Az 1980-as évek végétől azonban Líbiában erőre kapott az iszlám fundamentalizmus. Nézetei miatt több száz embert tartottak fogva, s az emberi jogok súlyos és sorozatos megsértéséről szóltak a hírek. 1993-ban Kadhafi bevezette az iszlám törvénykezés (saría) büntetéseit, amelyek alapján például a tolvajok kezét levágják, a házasságtörést férfiak esetében 100 korbácsütéssel büntetik, nők esetében pedig halálra kövezéssel torolják meg. 1994-ben Kadhafi bejelentette a saría szélesebb körben való alkalmazását.
Kadhafi külpolitikájának alaphangját az arab nacionalizmus, az antiimperializmus és az Izrael-ellenesség adja meg. Az elmúlt években több ízben is megkísérelte országa egyesítését más arab országokkal, de eddigi kísérletei az Arab Köztársaságok Szövetségének megalapítására (1971), az Egyiptommal (1973), majd a Tunéziával (1974) való egyesülésre vagy Csád egy részének bekebelezésére (1980) rendre dugába dőltek.
1992-ben az ENSZ szankciókat hirdetett Líbia ellen, mert a líbiai kormány nem adta ki azt a két líbiait, akiket az 1988-as ún. Lockerbie légi katasztrófa előidézésében való részvétellel gyanúsítottak. Az ország egyre jobban elszigetelődött, az olajjövedelem is lassabban csordogált. Bizonyos jelek szerint Kadhafi helyzete is meggyengült. 1993 októberében a Lockerbie-üggyel kapcsolatba hozható puccsot kíséreltek meg ellene. A nemzeti hős szerepe szemlátomást leáldozóban van. A privatizáció és a gazdasági reformok ellenére lelassult a gazdasági növekedés, és az ország, amely élelmiszer-szükségletének 75%-át importálni kénytelen, megtapasztalja nem kevesebb mint a nemzetközi elszigetelődés hiánygazdasággal járó következményeit.

SZÁMOK ÉS TÉNYEK
Hivatalos név: Líbiai Arab Szocialista Népi Közösség
Terület: 1 759 540 km2
Lakosság: 5 593 000
Népsűrűség: 3,1 fő/km2
Főváros: Tripoli
Államforma: iszlám szocialista köztársaság
Pénznem: 1 líbiai dinár = 1000 dirham
Nyelv: arab
Vallás: muzulmán 99%, keresztény 1%
Éghajlat: D-en meleg, száraz, a tengerparton mediterrán; Tripoliban a januári középhőmérséklet 12 °C, az augusztusi 26 °C
Földhasznosítás: legelő 8%, művelt terület 2%, egyéb (sivatag) 90%
Elsődleges nyersanyagforrások: búza, árpa, olíva, datolya, citrusfélék, földimogyoró, dohány; kőolaj és földgáz, vasérc
Fő gazdasági ágak: kőolaj- és földgáztermelés és -finomítás, mezőgazdaság, élelmiszeripar, textilipar, kézműipar, cementipar, halászat
Fő exportcikkek: kőolaj, földgáz, petróleumtermékek, olívaolaj, bőr
Nemzeti jövedelem/fő: 4220 USA-dollár
Természetes szaporodás: 37 ezrelék
Várható élettartam: férfiak 61 év, nők 65 év

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük