Kuba útleírás, rövid tudnivalók

Kuba nagy utat tett meg az elmúlt 15-25 évben. Az ország ódivatú, a legkevésbé sem hatékony vagy felkapott turistacélpontból fokozatosan egyre vonzóbbá válik. Javult az infrastruktúra, a szolgáltatások minősége és hatékonysága, így a kubai utazás ma már kimondottan élvezetes és izgalmas tapasztalat. Idegenforgalmi szakértők szerint a szigetország lehet a következő évek egyik legnépszerűbb turistacélpontja.

Jó, ha tudjuk, a legtöbb Kubába érkező turista itt-tartózkodása alatt jóformán ki sem mozdul all-inclusive biztonságos és kényelmes üdülőjéből, ami igazán nagy kár. Akik veszik a fáradságot, hogy megismerjék a valódi Kubát, igazi építészeti gyöngyszemeket és romlatlan szépségű tájakat láthatnak, barátságos helybéliekkel találkozhatnak, és megismerhetik a vérforraló kubai ritmusokat, a fenséges rumkoktélokat, a lüktető éjszakai életet – egyszóval az élet szenvedélyes oldalát. Barátkozzon bátran jó spanyol nyelvtudású idegenvezető, csoportvezetővel, aki tud tolmácsolni szükség esetén!

Könnyen beláthatjuk, miért ez a nagy népszerűség. A szikrázóan fehér strandok és az azúrkék tenger nemcsak a sportok szerelmeseit, de az egyéni és családos utazókat is elcsábítják. Az óváros módszeres helyreállításának köszönhetően Havanna kezdi visszanyerni elveszettnek hitt pompáját. A kubai zene ismét régi fényében tündököl, ezért sokan kizárólag az éjszakai élet és a salsa tánc, jó klubok és karneválok kedvéért látogatnak el ide. A természet szerelmeseit egyre nagyobb számban vonzza a flóra és fauna gazdagsága, a vidék érintetlensége és a tenger bámulatosan sokszínű élővilága.

Utazásunk megtervezésekor éppen az okozza majd az első kihívást, hogy kordában tartsuk elvárásainkat. Megnézhetjük akárhányszor a Buena Vista Social Clubot vagy a kubai forradalomról szóló dokumentumfilmeket, és hallgathatunk bármennyi kubai salsát, semmi sem készíthet fel arra a tapasztalatra, ami Kubában vár bennünket. Valószínűleg soha nem jártunk még csak hasonló országban sem, ezért ne számítsunk jellegzetes karibi paradicsomra vagy tipikus latin-amerikai országra – nem, Kuba valami egészen más.

A turisták közül sokan szervezett utazások keretében érkeznek ide, ezért az országból jóformán mást se látnak, csak az all-inclusíve szállodát és a tengerpartot, esetleg egy-két nap Havannával megfűszerezve. Ez igazán nagy kár, hiszen Kuba ennél sokkal többel kínál, a látogatóknak pedig csak egy kis adag önbizalomra van szükségük ahhoz, hogy a színfalak mögé tekintsenek, és megismerjék az ország valódi arcát.

Akadnak itt a gyarmati korból érintetlenül hátramaradt hangulatos városok, mint Trinidad; békés és látnivalókban gazdag természetvédelmi területek, mint a Zapata-félsziget; valamint annyi remek fürdő- és merülőhely, hogy össze se tudnánk számolni őket. Kuba bármilyen választékos ízlést ki tud elégíteni, csak egy kis előrelátás, nyitottság és kalandvágy kell, s a sziget a maga teljes szépségében tárul fel előttünk.

Manapság, a globalizáció és a fékevesztett kapitalizmus korában Kuba egyike a nyugati félteke azon kevés országának, amely képes új megvilágításba állítani a politikai rendszerekkel, pénzzel, családdal, szabadsággal és boldogsággal kapcsolatos beidegződéseinket. Miként vonzhatja egy kommunista ország ilyen elemi erővel a jómódú nyugati turistákat? Hogyan lehet Havanna ennyire gyönyörű 40 évnyi teljes elhanyagoltság után? Egy ilyen szegény országban miként lehet ennyire magas színvonalú az oktatás és az egészségügy? Hogyan maradhatott érintetlen az ország kultúrája és politikai ideológiája a világ legnagyobb kapitalista szuperhatalmának tőszomszédságában? Ilyen kérdések rajzanak bennünk még azután is, hogy elhagytuk az országot. S mint olyan sokan, mi is egyszerre érzünk zavart, csodálatot és vonzalmat a napfényes Karib-tenger e nagy és elszigetelt földdarabja iránt.

Mini kubai fotógaléria:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük