Kladno – utazás, csehországi szálláshelyek

A Prágától mindössze 25 kilométerre fekvő, cseh város a Közép-Bohémiai térség legnagyobbja. Prága repülőtere légvonalban mindössze 13 km-re található innen.

Kladno hotelek, a városban és a környékén: Kladno hotel, online szállás ITT – kis szálloda és egyéb szállások a környéken.

Nevezetességei, látnivalók útikalauz:
Első írásos említése a 14. századra nyúlik vissza. Városi jogokat 1561-ben szerez. Kladno volt a bohémiai nehézipar történelmi szülőhelye. Hosszú évekig a város adott otthont a Poldi acélműveknek, mely a térségben a legtöbb munkavállalót foglalkoztatta. A gyár ma is áll, noha a privatizációt követő tulajdonosváltások következtében kisebb jelentőséggel bír, mint hajdanán. A bányászipar 1842-ben indult fejlődésnek a városban. A szomszédos Prága segített, hogy a helyi gazdaság stabil maradjon a nehézipar hanyatlását követően, mely a kommunista berendezkedés összeomlása után következett be.

A számos hokijátékosnak otthont adó város nevezetességei közül a 18. század közepén emelt, barokk kastély emelkedik ki, mely a középkori vártorony helyén épült fel, a Brevnovi kolostor apátjának, Benno Loeblnek a kérésére.

Az 1897 és 98 között, neoreneszánsz stílusban épült városháza, melyet Antonin Popp lovasszobra díszít a Mayor Pavel tér egyik nevezetessége, Jan Vejrych tervezte. Homlokzatát a bányászat és a kohászat allegóriájának szentelő triptichon ékíti. Jelenleg a kladnói hatóságok székelnek benne.

A kladnói zsinagóga nevezetessége, hogy a neoreneszánsz stílusban épült templom belsejét Bilek Keresztre feszítésének másolata díszíti, a kép eredetije a prágai Szent Vitus székesegyházban látható.

A kiállítások mellett, melyek közül érdemes megtekinteni a Kladnoi régió eredetét feltárót, valamint a K. I. Dientzenhofer barokk munkáit bemutatót, Kladno egyéb sportolási lehetőségeket is nyújt a városba látogatóknak. A sport szerelmeseit gyakorló golfpályák csábítják egy kis lyukra lövöldözésre.

A víz megszállottjai a maximálisan 300 főt befogadó Aquaparkban élhetnek szenvedélyüknek, ahol a medencék mellett, többek közt olyan látványosságok is várnak az érdeklődőkre, mint a hullámvasút, vagy a nyitott barlang, esővel és vízeséssel.

Kladno hotel, és online szálláshely kereső, az egyik jó oldal ITT. Közeli települések, környéke: Slaný 5, Rozdělov 1, Buštěhrad 1, Tuchlovice 1, Unhošť 1, Malé Kyšice 1, Velké Číčovice 1, Malé Číčovice 1 és Středokluky 1.

Időjárás, előrejelzés, hőmérséklet jelentés itt:  weather.msn.com/local.aspx?wealocations=wc:EZXX0006&q=Kladno%2C+CZE.

Zoomolható térképe, GoogleMaps műholdképek:
[geo_mashup_map]

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés