Káposztafalva – Hrabušice: Szlovák Paradicsom szállás

Káposztafalva - Hrabušic

Káposztafalva – Hrabušice

Hrabušice, Káposztafalva egy régóta lakott, természeti kincsekben gazdag helység északi szomszédunk, Szlovákia Kassai kerületének Iglói járásában. A festői környezetben elterülő falut a helyiek szlovákul Hrabušice ként emlegetik. Káposztafalvát a Hernád bal partján találjuk Igló városától mintegy tizenhét kilométerre. Népessége a háromezer főt sem éri el, így az odalátogató biztosra veheti, hogy egy kedves, családias faluba látogathat, mely csekély negyven négyzetkilométeres területe ellenére több érdekes látnivalóval szolgál.

Szállás ajánlatok összehasonlítása gyorsan, egyénileg: Káposztafalva / Hrabušice szállások, ajánlatok ITT. A falu és környéke, hotel, kis szállodák, olcsó magánszállás kiadó szoba, panzió, lakások, konyhás apartman, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás interneten elérhető, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek közelében egyszerűen tudunk keresni.

– 7 db kiadó apartman – Yellow Paradise House néven (2-3-6 főre egy és kéthálószobás felszerelt lakások
– Chata s výhľadom na Tatry (2 db kiadó nyaralóház, faház,
– Chata Piecky (5 db 2-3-4 fős faház, ‘cottage’)

Városok, települések a közelben, környéke szállás ajánlóval online: Poprád, Szepessümeg, Imrikfalva, Igló, Szepestamásfalva, Csütörtökhely, Arnótfalva, Betlenfalva, Szepesdaróc, Gánóc, Izsákfalva és Hernádfalu.

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?

Nevezetességek, keresett programok a közelben: Black Stork golfklub és pl. a Poprádi Aquacity élményfürdő.

A leletek tanúsága alapján a falu területén mára vaskorszakban éltek emberek, a mai települést azonban csak az ezerkétszázas évektől emlegetik az írásos emlékek. A hely ekkor még „villa Composita” néven szerepelt, majd nagyjából száz évvel később kapta a „Kabuzdorf” nevet. Káposztafalvaként 1440-ben említették először, amikor a szepesi váruradalom része volt. Ebben az évszázadban pusztult el a tizenharmadik század óta a falu melletti Zöld hegyen – Zelená hora – álló Marcell, vagy Márkus vára, amelynek a romjai a mai napig megtekinthetőek, és a hely egyik legfontosabb látnivalója.

Hasonlóan jelentős látnivaló, azonban sokkal jobb állapotnak örvendő helyi építmény a Szent Lőrinc tiszteletére szentelt román stílusú plébániatemplom, ami a tizenharmadik században épült. A templomot nagyjából száz évvel később északról sekrestyével bővítették, majd a tizenötödik század elején új szentélyt és oldalkápolnát építettek hozzá. Az egyházi építményt 1782-ben újra átépítették és bővítették. A templom fő látványossága, a gótikus szárnyas oltára, amely 1516 és 1520 között készült. További érdekesség még, hogy a templomot masszív erődfal veszi körül.

Szintén egyházi jellegű építmény a jóval fiatalabb, a tizenhetedik században épült plébániatemplom, amely impozáns, reneszánsz stílusú belső terével kápráztatja el az érdeklődőket.

Amitől káposztafalva a természetjárók kedvenc nyaralóhelyévé válik, az a falu közelében elterülő, árulkodó nevű Szlovák Paradicsom Nemzeti Park (kb. 6 km-es gyalogtúra), szlovákul: Národný park Slovenský raj, avagy rövidítve: NPSR.

A hely majdnem kettőszáz négyzetkilométeren húzódik magába foglalva több hegyvonulatot. Legnagyobb részét a Sztracenai-hegység foglalja el, amelyet a szűkebb értelemben vett Szlovák Paradicsomnak tartanak. Ezenkívül délen a Sztolica-hegység (Stolické vrchy) és a Rozsnyói-hegység (Volovské vrchy) egy-egy része, északnyugaton pedig az Alacsony-Tátra (Nízke Tatry) egy kisebb nyúlványa a nemzeti park részét képezi.

A Nemzeti park mintegy kilencven százalékát erdő borítja tökéletes nyaralási úti céllá téve a helyet a hűvös, fás, árnyékos, hegyvidéki túrákat kedvelők számára. A változatos természeti adottságok nem csak látványosak, de biztosítják a növénytakaró érdekes faji sokféleségét. Ezen a területen kilencszázharminc féle magasabb növényfajtát vettek számba, ebből hat helyi maradvány, csak itt fordul elő, tizenkilenc maradvány pedig egész Szlovákiában és annak területén túl, a Nyugati-Kárpátok térségében megtalálható. Az erdei területeket leginkább lucfenyők, jegenyefenyők, vörösfenyők borítják, kisebb mennyiségben található itt tiszafa.

A Szlovák Paradicsom a táj elzártsága és megfelelő feltételei miatt kedvező életfeltételeket biztosít a ragadozó madarak számára. Ennek bizonyítékául szolgál az itt előforduló fajok nevéből keletkezett térségek elnevezései, min a „Kis sólyom”, a „Nagy Sólyom” vagy a park északi részén található „Sólyom-völgy”.

A Szlovák paradicsom több neves területtel és látványossággal kecsegtet, ezek közül néhány a piknikezésre alkalmas nyílt területet kínáló Karsztos fennsík, a festményekre illő szépségű Sztracenai-völgy, és a híres Holló-szikla.

Történelmi jelentőségű érdekesség a park területén épült Vörös-kolostor romjai, amik egyedi színezetet és változatosságot visznek az emberi beavatkozásoktól mentesnek tűnő környezetbe.

A Szlovák Paradicsom egyik legvadregényesebb és legnehezebben végigjárható szorosa a Sólyom-völgy, amelyen a keresztüljutást kiépített fa létrarendszer segíti. A szoros legkönnyebben Csingó felől közelíthető meg. A Fehér-patak Hernádba való torkolásánál a kijelölt útvonalat követve érhető el a Sólyom-völgy bejárata. A völgyön való áthaladás mintegy két órát vesz igénybe, amit érdemes rászánni, ugyanis az itt található Fátyol-vízesés, és a Sziklás-vízesés csodálatos látvánnyal szolgálnak.

Kiemelt érdekesség a Hernád-áttörés, szlovákul: Prielom Hornádu, a Hernád folyó által kivájt, tizenhat kilométer hosszú és helyenként a háromszáz méter magasságot elérő szurdokvölgy.
Káposztafalva kellemes kikapcsolódást kínál minden természetkedvelő ember számára, aki szívesen kirándul zöldellő hegyekben és völgyekben, ahonnan visszatérve már csak egy jót aludni szeretne, hogy másnap pihenésképpen körbejárja a falu helyi nevezetességeit.

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben: [geo_mashup_map]
Hrabusice - Káposztafalva

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.