Jászberény látnivalói és hotel ajánló

Jászberény – Látnivalók és szálláshelyek

Jászberény a kulturális és szórakozási felüdülés városa. Jász-Nagykun-Szolnok megye északkeleti részén található a Jászság központjában. A gazdag élővilágú Zagyva folyó szeli ketté a települést. Környékén több, nagyobb jelentőségű települések: Hatvan, Heves, Jászárokszállás és Szolnok, melyek tömegközlekedéssel és autóval is könnyedén megközelíthetők a 31-es és a 32-es számú főútvonalon.

Jászberényi szállás ajánlatok összegyűjtése másodpercek alatt, szálloda előfoglalás, egyénileg foglalhatóak: Jászberény szállások, minden ajánlat ITT. Hotel, panzió, olcsó magánszállás kiadó szoba, lakások, konyhás apartman, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás interneten elérhető, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza.

Története:
A tatárjárás ugyan elpusztította várost, de a 13. században a jászok népesítették be újra. A lakosok adómentességet és más kiváltságokat is kaptak. Jászberény török majd német kézre került, de az akkori lakosság visszafoglalta.

1874-ben alapították meg a Jász Múzeumot ahol mai napig őrzik Lehel kürtjét, nemzeti ereklyénket. A kürt a város szimbólumává vált.

Múzeum

1917-ben alakult meg a Tanítóképző Főiskola, ami azóta is nagy népszerűségnek örvend a környék tanulóinak.

Jászberény a II. világháború után fellendülésnek indult és azóta is sok embert csábít történelme és fejlett infrastruktúrája miatt.

1979-ben megnyitotta kapuit a Jászberényi Állat- és Növénykert. A 4,5 hektár területű kert immáron egy modern szórakoztató élményparkká nőtte ki magát, ahol pingvinek, óriáskígyók, emuk, farkasok és barna medvék gazdagítják a palettát. Hatalmas játszóterekkel és rendszeres programokkal várják az oda látogatókat, óvodás és iskolás csoportokat is. A kert éjszaka is nyitva tart, amikor is éjszakai látványetetést mutatnak be az érdeklődőknek.

A szomszédos Nagy Erdő is könnyen megközelíthető, ahol évente megrendezésre kerül a májusi ünnepi kirakodóvásár, mindemellett különböző futó és lóversenyek is itt zajlanak.

A közelben lehetőség adódik sétarepülésre, illetve táborozásra (csoportosan is akár) az Öregerdőben lévő táborban is. Szintén Jászberény külterületén található a Neszűr városrész, amit az önkormányzat több dűlőre osztott fel. A különböző dűlőkben közelebb érezhetjük magunkat a természethez, a városképhez képest falu látványát idézi elénk ez a terület. Az itt élő emberek többsége állattenyésztéssel, növények termesztésével és házi pálinka főzéssel foglalkozik. Állandóan lakott házakon kívül nyaralókat is találhatunk a Neszűrben. Ez a városrész szintén megközelíthető Nagykáta felé induló buszokkal vagy autóval.

A kultúra és hagyományok kedvelőinek az év minden időszakában megfelelő kikapcsolódást biztosít a Nemzetközi Táncház és Zenésztábor, Csángó Fesztivál, az Országos Mézvásár.

A Jászberényi Nyár elnevezésű program nyaranta várja látogatóit az országból és onnan is túl, hiszen minden évben vendégül látja a csángókat, illetve a testvérvárosainak jeles képviselőit is. Utcai parádéval köszöntik az olaszországi Colnselve, a román Gyimesfelsőlok, az Egyesült Államokbéli Sedalia, a lengyelországi Sucha Beskidzka, az ukrán Técső, a német Vechta, és az iráni Jazd települések követségét.
Ebben az időszakban választják meg a Mézvásár kirányőjét is, ami az Országos Mézvásár fénypontja. Ezt megelőzően tehetséges magyar énekesek szórakoztatják a nézőközönséget. A rendezvény ideje alatt magyar kézműves termékek hatalmas választékából vásárolhatunk. Házi készítésű lekvárok, mézes sütemények és különböző illatú szappanok, fürdősók közül tudunk válogatni.

További szórakozást nyújtanak a Jászság Népi Együttes, a Lehel Társastánc Klub, a Palotásy János Vegyeskar, a Székely Mihály Kórus és a Vasas Kórus tagjai a komolyzene illetve a tánc szerelmeseinek. Állandó helyi fellépéseik mellett ezen kulturális csoportok az országot bejárva is megmutatják tehetségeit.

Jászberény főterén találjuk még a Jászberényi Strand- és Termálfürdőt is amely közvetlenül a vele szemben álló Margit-szigetre néz. A sziget időközi programoknak ad helyet az év bármely időszakában. Küllemét folyamatosan szépítik, újabb padokkal gazdagodott a sziget és évszaknak megfelelően mindig friss virágokat ültetnek az ágyásokba. A szigeten természeti adottságai lévén otthont ad a mozogni vágyóknak, sportolóknak.

A szigeten lévő park közepén egy újonnan elkészült játszótér található, amit régies stílusú lámpaoszlopok vesznek körül. Egy romantikus sétát szeretnénk, ajánlott végigjárni a Zagyva-sétányt, mely a központban közrefogja a városban csordogáló Zagyva két partját.

Télen a városközpont ad meleget a szórakozni vágyók számára. A területen fabódékban árult, saját készítésű forró italokat, koktélokat, péksüteményeket fogyaszthatjuk ünnepi hangulatban, e mellett különböző sátrakban várják a vacogó embereket egy forralt borra, népszerű stand-up komikusok, énekesek fellépése mellett. Ünnepekkor az utcák színpompás kivilágítást kapnak, beleértve lámpaoszlopokat, fákat, szökőkutakat és bolti kirakatokat.

A város meg nem értett különlegessége a ‘rágófa’, amely a város szívében, a Lehel Filmszínház előtti parkban található. A fa már nagyon rég óta a park látványossága, még az 1980-as években kezdtek el rágókat felragasztani a híres tölgyfára. Azóta már a fa törzsén nincs üres felület annak ellenére, hogy többszöri hivatali intézkedés történt a fa megmentése érdekében. Esztétikai látványosságát leszámítva, a rágós tölgy makk egészséges.

A Jászság fővárosaként is emlegetett Jászberény nemcsak kulturális értékeivel élenjáró a régióban, hanem jelentős ipari központtá alakult. A város peremén található nagy múlttal rendelkező hűtőgépgyár mellett számos gyártóüzem működik, mely a városnak és az egész régiónak töb ezres nagyságrendű munkahelyet biztosít. Ennek okán nem csak a régmúlt nevezetességei csalogatják az érdeklődőket, hanem megfigyelhető a közéletben új fogalomként megjelenő ipari turizmus, mely a szervezett gyárlátogatásokon kívül az új befektetők látogatásait is magába foglalja.

Egész évben nyitva tartó hotelek, panziók, üdülőházak, konferenciatermek:

A Szent István Egyetem Zirzen Janka kollégiumában mindig akad egy-két szoba, amit arra tart fenn az önkormányzat hogy ki tudja adni azoknak akik nem sokáig, egy-két éjszakát maradnak csak a városban de nem szeretnének borsos árat fizetni erre a rövid időtartamra. WIFI-vel, fürdőszobával felszerelt saját szobával (1 vagy több ágyas), közös konyhával és mosókonyhával várják a turistákat.

Szent István Egyetem Zirzen Janka Kollégium
Cím: 5100 Jászberény, Rákóczi út 53.
Telefon: (57) 502-405
Fax: (57) 502-410

Hotel Lehel Gyöngye*** (3 csillagos hotel WIFI-vel, jó árakkal, gyors kiszolgálással)
Cím: 5100 Jászberény, Neszűr-dűlő X.
Telefon: (57) 415-122, (57) 415-025
Fax: (57) 415-225
E-mail: lgyongye@mail.datanet.hu
lgyongye@pr.hu

Sólyom Panzió és Étterem (WIFI-vel, a város szívében, nagy konferenciateremmel, előadásokra, bemutatókra)
Cím: 5100 Jászberény, Sólyom u. 8.
Telefon: (57) 401-267, (57) 401-699
Fax: (57) 406-785

Touring Hotel** (2 csillagos hotel, közel a Zagyva-sétányhoz, rendőrséghez. WIFI-vel)
Cím: 5100 Jászberény, Serház u. 3.
Telefon: (57) 412-051 , (57) 414-347
Fax: (57) 414-353

Kakukkfészek Üdülőház
Cím: 5100 Jászberény, Táncsics M. u. 8.
Telefon: (57) 412-345

Rózsa büfé – fizető vendégszállás (Üdülési csekk elfogadó hely).
Cím: 5100 Jászberény, Katona utca 12.
Telefon: (30) 246 7668
E-mail: gyusziszallas@citromail.hu

Kata Vendégszállás (Üdülési csekk elfogadó hely.)
Cím: 5100 Jászberény, Katona utca 10.
Telefon: (30) 9657-949, (30) 850-5651

Sárközi Vendégház
Cím: 5100 Jászberény Mályva u. 8.
Telefon: (30) 499-0418
E-mail: sarkozi@citromail.hu

Hotel Lehel Gyöngye

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók:

Közeli települések, környéke szállás ajánlóval: Gyöngyös, Hatvan, Jászapáti, Tápiószentmárton, Gyöngyössolymos, Nagykáta, Jászárok, Tápiógyörgye, Ceglédbercel, Mende, Pilis és Verseg.

Repülőterek távolságok a központtól légvonalban: Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér (BUD) 49,7 km.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük