Izrael – Olvasmányos útikalauz leírás

A zsidók Kánaánja és a kereszténység bölcsője több, mint négy évtizede a közel-keleti konfliktusok középpontjában áll.

A mai Izrael küzdelem szülötte; 1948-ban történt megalakulása óta csaknem folyamatosan harcban áll hatalmas, nála sokkalta nagyobb arab szomszédaival. A zsidók győzedelmes visszatérése történelmi szülőföldjükre 18 évszázadnyi száműzetésüknek véget vetett ugyan, ám a föld, ahová hazatértek, régóta palesztin arabok otthona volt, akik, már megszületésekor a parányi állam életére törtek, öt háború, számtalan terrorcselekmény következett, amint az arab országok és a palesztinok szembeszálltak Izraellel.

Az ország hosszú, keskeny földterületet foglal el a Földközi-tenger DK-i sarkában. A dombos vidék természetes K-i határa az Afrikai-árok: az a hatalmas törésvonal, amely évmilliókkal ezelőtt a földfelszínt szétválasztotta Szíriától Afrikáig. Itt folyik a Jordán folyó szubtropikus növényzetű, majd kiszáradt, terméketlen területen keresztül a Holt-tengerig, amely 396 m-rel van a tengerszint alatt. A V alakú Negev sivatag az Akabaui-öbölben, Izrael D-i kijáratának csúcsán a parányi kikötőben, Elatban végződik.

Izrael É-i fele mérsékelt éghajlatú és termékeny, míg a D-i száraz és terméketlen. Az ország 4,9 millió lakosának többsége a Földközi-tenger menti síkságon él, ahol Tel Aviv-Jaffa a fő kereskedelmi központ. Növényzetben leggazdagabb területe Galilea, bár nyáron itt sem hullik csapadék. Az É-i hegyek között található Galileai-tó Izrael fő édesvíztárolója, amely a Negevet – a vándorló beduin arabok sivatagi és félsivatagi otthonát – is ellátja.

A zsidókat általában tehetséges, nyugtot nehezen találó népnek tartják. A mai Izrael létrejötte óta a zsidók nagy számban hagyták el Európát, a Közel-Keletet és Afrikát, hogy történelmi szülőföldjükön új életet kezdjenek. Izrael megalakulása előtt itt kb. 825 000 arab élt. 1948-ban a zsidó lakosság száma 650 000 volt; ma több mint 4 millióan vannak, a világ zsidóságának egyötödét alkotják. A nem zsidók – arabok, drúzok és mások – száma 900 000.

Az izraeli fiatal nemzet: a lakosság kb. egynegyede 14 évesnél ifjabb. Az emberek magasan képzettek. Sokan a bevándorlók közül többféle szakképzettséget is bizonyítva érkeztek, épp ezért nem ritka, hogy egy teherautósofőr tudományos fokozattal rendelkezik. Izrael a világ egyik legtöbb nyelven beszélő társadalma; élnek itt iraki, etióp, marokkói és orosz zsidók és még sokan mások. A lakosok többsége a héberen és az arabon kívül az üzleti és hivatali nyelvet, az angolt is beszéli.

Harc a fennmaradásért

Izrael gazdasági és katonai fennmaradását jórészt az Egyesült Államok – kormányzati szintű és a befolyásos amerikai zsidó közösségtől származó – jelentős támogatása tette lehetővé. Annak ellenére, hogy Izrael nagyobb része sivatagi vagy félsivatagi terület, élelmiszerből az ország gyakorlatilag önellátó. A legmodernebb mezőgazdasági módszerekkel gazdálkodnak, és az ország exportcikkeinek csaknem egytizede mezőgazdasági termék.

Mezőgazdaságának java a kibucokban (közösségi telep) és mosávokban (faluközösség) alkalmazott módszereken alapul. A szervezett közösségi életű, termelőszövetkezetnek tervezett és akként is működő kibucok a háborús években, elsősorban a határterületeken rohamosan visszaszorultak. Az ország területén szétszórva található 270 kibuc összlakossága 129 300. Az ország mezőgazdasági termelésének 40%-át a kibucok adják, ráadásul alig akad köztük olyan, amelyik híján lenne elektronikus és öntözőeszközöket, élelmiszert, mezőgazdasági felszerelést, bútort gyártó üzemnek.

Az izraeli nők egy 1951-es törvény szerint teljesen egyenjogúak a férfiakkal. A férfiak és a nők egyaránt hadkötelesek; a férfiak 3 évig szolgálnak a nemzeti hadseregben, az egyedülálló nők 2 évig. A férjes asszonyok felmentést kapnak a katonai szolgálat alól.

Az izraeli hadseregben ~179 ezeren szolgáltak (1995), és az állami költségvetés csaknem 18%-át költik fegyverkezésre, ami komoly gazdasági terhet jelent. Az állandó, tetemes fizetési-mérleg hiányt részben az Egyesült Államok támogatásával egyenlítik ki. Az inflációs ráta 1984-ben mégis elérte a megdöbbentő évi 1000%-ot; 1992-re azonban 10%-ra csökkent.

Izrael

Hivatalos turisztikai oldalak, hírek: www.goisrael.com/Tourism_Eng/Pages/home.aspx.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük