Isztambul – Egy külön világ

Isztambul utcácskáiban számtalan zárt udvar van, melyek, mint az út menti karavánszerájok, éjszakai szállást vagy raktárhelyiséget kínálnak az utazónak. Nagyon figyelmesnek kell lenni ahhoz, hogy szűk kapujukat észre lehessen venni. Vannak olyanok, melyek még az oszmán uralom első éveiből valók. Manapság inkább kézművesműhelyek működnek bennük, melyek közvetlenül adják el a kisebb üzleteknek árujukat.

A Nagy bazár Aynacılar Soknál levő kapujánál van a bejárata a Kalcılar Hannak, az ezüstművesek utcájának. Aki ide betoppan, úgy érzi. mintha régi korokba csöppent volna, ha a kis műhelyek és boltocskák között bolyong. Közvetlenül az Aranyszarvnál található a Mısır Çarşısı, az „Egyiptomi” vagy „Fűszerbazár”. Aki hagyja, hogy a Tahtakale bazárnegyed lefelé tartó utcái vezessék, szinte magától talál oda. Az Egyiptomi bazár a XVI. században, Egyiptom meghódítása után jött létre, hogy az ottani árut a kereskedők itt kínálják eladásra. Még ma is a keleti és az észak-afrikai légkör keveredése a jellemző erre a bazárra.

A fűszerek aromája, a frissen pörkölt kávé illata szinte elborít bennünket. Csodálatos a nyitott, színes jutazsákok látványa, melyekből fűszernövényeket, szárított gyümölcsöt – datolyát, sárgabarackot, dióféléket, mazsolát – kínálnak.

A standokon mindenütt roskadásig áll a törökméz és az országra jellemző sokféle édes sütemény.

Az Egyiptomi bazár emeletén, egy egykori őrhelyen találjuk Isztambul legszebb régi vendéglőjét, a Pandelit. Megéri felmenni a keskeny lépcsőkön.

A berácsozott ablakok mögül csodálatos kilátás nyílik a Galata hídra és a bazár nyüzsgő forgatagára. Micsoda remek pihenőhely ez egy fárasztó bevásárlónap után!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük