Grundlsee és környéke látnivaló és szálláshely

Grundlsee

Páratlan szépségű táj, elbűvölő kisvárosok és falvak, temérdek kirándulás: ez vár azokra a szerencsésekre, akik ellátogatnak Ausztria legszebb vidékére, a Salzburg mellett keletre fekvő Salzkammergut-i tóvidékre. Három tartományhoz tartozik a terület, Felső-Ausztriához legnagyobb részben, Stájerországhoz és Salzburghoz. A táj az itt bányászott sóról kapta a nevét. A hegyek és a tavak különleges kombinációja lélegzetelállító látványt nyújt.

A piros linken keresztül megkapjuk a foglalható szálláshelyek listáját, korábbi vendégektől értékelés fórum: Grundlsee szállások, hotel és apartman árak leírással ITT – közeli, kertvárosi üdülő kemping, panzió és apartman (kiadó ház, lakás és nyaraló villa) ajánló. Kis csoportok részére a hotelkereső kínálja a szabad szobákat. Az utazás élménybeszámolók sokat segítenek a fotók mellett a döntésben az online egyéni szállásfoglalásban. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálloda, szálláskereső online rendszerekből. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive csomagok.

A 3000 méter magas Dachstein csoportot örök hó borítja, így Ausztria egyik legfelkapottabb síparadicsoma. A régió összesen 76 különböző méretű tavat rejt magában: az apró hegyi gyöngyszemektől egészen a nagyméretű, mély állótavakig. A legnagyobbak és legismertebbek a Mondsee, a Wolfgangsee, az Attersee, a Traunsee, a Hallstattersee, az Altaussee, a Toplitsee, a Traunsee és a Grundlsee. Mindegyik tóban lehet fürdeni, és mindnek megvan a maga sajátossága.

Szállás ajánlatok összegyűjtése másodpercek alatt, hotel előfoglalás, egyénileg foglalhatóak: Grundlsee szállások, minden ajánlat ITT. Hotel vagy szálloda-kereső, olcsó magánszállás kiadó szoba vagy lakás, konyhás apartman, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás interneten elérhető, a közvetlen elérhetőségeket a díjmentes visszaigazolás tartalmazza.

Mi az impozáns látványt nyújtó Grundlsee környékét járjuk be. A tótól körülbelül 10-12 km-re dél-keletre fekvő Tauplitz igen kedvelt üdülőhely. A terület már az őskor óta lakott a leletek, a csont- és kőszerszámok és tűzrakóhelyek tanúsága szerint. A településen sok viszály dúlt a régebbi korokban, elsősorban vallási harcok, amelyek megszűnése után a lakosság száma a felére csökkent. Tauplitz területén egész évben válogathatunk a számos kikapcsolódási lehetőség közül. Több kilométer jelzett, gyalogos és kerékpáros túraútvonalakon járhatjuk be a vidéket. Télen Tauplitz hegyein tökéletes körülményeket, tehát hófödte hegyoldalakat találunk a síeléshez. Kedvező fekvésének köszönhetően Ausztria leghóbiztosabb síterepének mondható, ahol minden tudásszintnek megfelelő pályákat találhatunk, így nem csoda, hogy a hely népszerű síparadicsommá vált. A várostól északra lévő Tauplitzalm-on mindenképp javaslom kipróbálni a panoráma-vonatozást. Európa legnagyobb magasfennsíkján gyönyörű a kilátás, látványos mészkőszirteket, dolinákat, barlangi patakokat és kitartóan nyíló virágokat láthatunk. Az egy órás kirándulás ára 5 euró/fő.

Bad Mitterndorf a Grimming-hegy lábánál fekszik, 812 méter magasan. Az itt lévő termálfürdő, a Therme Grimming ideális kikapcsolódást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hisz tiszta, meleg vízben lazíthatunk, miközben gyönyörködünk az erdőkben, hegyláncokban. A város tökéletes hely a kirándulásokra, a kerékpártúrára, amelyből rengeteget szerveznek a térségben, illetve itt található a Kulm domb, amely egyike a világ mindössze azon 6 helyének, ahol alkalmasak a feltételek a sírepüléshez, amely a síugrás egy extrémebb változata. Érdemes télen látogatni ide, hisz az itteni adventi időszak mesés, a legismertebb népszokás a maskarás felvonulás, illetve december 5-én a helyiek egy szalmából készített termékenységi szimbólumot visznek körbe, elűzve a tél démonait. A Bad Mitterndorf melletti településeken is élnek a hagyományok, Reith és Pichl-Kainisch barátságos éttermekkel, kis vendégházakkal várja a látogatókat.

Kihagyhatatlan Bad Ausse városa, ahol számtalan rendezvényen vehetünk részt. A Jazz-fesztivál és a Nárciszfesztivál minden évben megrendezésre kerülnek tavasszal, és rengeteg alkalmi művészeti (zenei, tánc, képzőművészet) program közül válogathatunk. A Nárciszfesztivál során a kompozíciókat átszállították az altausse-i tóra, majd nyertest hirdettek. Egy séta az itteni gyógy-parkban felfrissít, a bevásárló-út pedig sok helyi termékkel csábít. Egyszerűen el kell sétálnia mindenkinek a Mercedes-hídhoz, amely a híres márkajelzés formáját mintázza, igazán különleges látványosság. A vérbeli középkori városka kellemes üdülőhely, szimpatikus szállásokkal.

A hegyekkel körülvett Altausse a vízi sportok és a strandolás helyi mekkája, illetve a közeli Loser sípark 29 km-nyi pályarendszert tartogat az ide érkezőknek. A kikapcsolódás során ne felejtsük el megtekinteni Ausztria legnagyobb, a középkor óta máig is működő sóbányáját, a Salzwelten-t. A másfél órás körbevezetés során kisvonattal visznek le minket a föld alá, becsúszhatunk facsúszdán a tárnákba és fényjáték-show részesei is lehetünk. A második világháborúban rengeteg értékes műkincset rejtettek el a bányában, többek között Michelangelo és Rubens műveit is, amelyeket majdnem megsemmisítettek a vesztésre álló németek. Ehhez hasonló történelmi érdekességeket is megtudhatunk a látogatás alkalmával.

A közelben maradva, de kicsit nyugatabbra tévedve eljutunk a Hallstatt-i tóig, ahol szintén érdemes elidőzni. A tó déli csücskénél fekszik Obertraun városa, ahol szinte bármilyen sportot választhatunk, síelés, snowboard, kajakozás, kerékpározás, úszás, és a többi. Az alig 1000 főt számláló település 500 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el. Ide tartoznak a méltán híres Dachstein-i barlangok, a legismertebb részeihez, a Mammutbarlanghoz és az Óriás jégbarlanghoz felvonóval juthatunk fel, csakúgy, mint a 2077 méter magas csúcsra. A barlangok körülbelül 150 ezer látogatót vonzanak évente, nem vitás, hogy ez az ország egyik legszebb természeti csodája. A városi strandfürdő ingyenes, gyermekbarát hely.

A Hallstatti tó partján elterülő barokk kisváros, Hallstatt Ausztria egyik legszebb helye. A város egyik érdekessége, hogy egyetlen főutcából áll. A tó és a sziklafal közti szűk hely miatt a város a szikla lábához, szorosan egymásra épült házak soraiból áll. Hallsattban található a világ legöregebb sóbányája, amely 7000 éves múltra tekint vissza. Ez megtekinthető, a sóbányában védőruhát kell felvennünk, és csúszdán juthatunk le. Ez izgalmas kaland, és abszolút biztonságos, még ha ijesztőnek is tűnhet.

A só rendkívül fontos volt a város történelmében. A hallstatti emberek sóval fizették az árukat, és napjainkban is jelentős sóbányászati tevékenység folyik a településen.

A város a kelta eredetű nevét is sóról kapta: hall = só, statt = állomás, helység. A tó és a környéke az UNESCO világörökség része, és többször is ellátogattak ide maguk a császárok is. A város egy alagúton közelíthető meg, és érdemes tudni, hogy a belvárosban az autóval való közlekedés nem megoldható. A várost úgyis sétálva érdemes végignézni, ez azonban kihagyhatatlan, hisz a romantikus hangulatú városka, a keskeny utcák és a virágok, a táj mindenkit elbűvöl. A főtér az ország egyik legszebbje, a Szentháromság-szoborral és a katolikus templommal. Érdekes állomás a Csontház, amely a templom melletti kápolnában kapott helyet. Több mint 1200 koponya található itt, közülük sok virágmintás díszítést kapott. Régen valóban ide temetkeztek a lakosok. Fő program természetesen a Hallstatt-i tavon lévő hajókázás, fürdés.

A tó északi részén Bad Goisern-be is ellátogathatunk, a császárok nyári lakhelyére. A Goisern-völgy gyönyörű, a túrázás és kerékpározás rendkívül kikapcsoló a környéken. A sportolásra szintén mindig akad lehetőségünk. A hegyvidéki nyaralás során számos szállás közül választhatunk.

A szállások igazi ausztriai hangulatú, hegyvidéki apartmanok, sokféle árajánlattal várnak minket. Érdemes nem a legelegánsabb hotelt választani, hanem kipróbálni a helyi környezetbe illő faházak egyikében eltölteni éjszakáinkat. Egy kis segítség:

Grundlsee és környéke zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók egyre jobb minőségben érhetőek el az interneten köszönhetően a rengeteg önkéntes megosztásnak a Google térképen például.

Képgaléria, látnivalók és élménybeszámoló ízelítő:

Továbbá használható hotel tippek, szálláshelyek Grundlsee környékén több blog-fórumban olvashatóak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.