Great Glen és Loch Ness tó

Great Glen hossza: 88 km
Loch Ness hossza: 39 km
INVERNESS-SHIRE, SKÓCIA.

A Great Glen szinte kettészeli Skóciát egy 350 millió éves törésvonal mentén, amely átlósan fut végig a Skót-felföldön, és egy sor hosszú, szalagszerű édesvizű tó kialakulását idézte elő. Ezek a Loch Lochy, a Loch Oich és a Loch Ness, valamint a sós vizű Loch Linnhe. A tavakat Thomas Telford Kaledóniai-csatornája köti össze egymással, amely Észak-Skóciát egy virtuális szigetté alakította. Fort William-ből gyalogút vezet Invemessbe, amely a Great Glen Way nevet viseli, és a csatorna mellett halad.

A törésvonal ma is aktív, és mind a mai napig okoz kisebb, nem súlyos földrengéseket. Százévenként átlagosan három, a Richter-skála szerinti 4-es fokozatú (a leggyengébb a 2-es, a legerősebb a 8,9-es volt) földrengésre kerül sor. A legerősebb 1816-ban következett be, amikor a háztetőkről leestek a cserepek, és a rengéseket egész Skóciában érzékelni lehetett. A jégkorszak idején a völgyben gleccserek húzódtak, ezek hozták létre a mindkét oldalon párhuzamosan futó meredek lejtőket. A környék legmagasabb pontja a kupola formájú Mealfuarvoine, az Old Red homokkőhalmának magas tömbje.

A tavak közül a Loch Ness a leghíresebb; ez a legbővizűbb édesvizű tó a Brit-szigeteken. Mélysége átlagosan 185 méter, Edward’s Deep nevű ürege pedig 250 méter mély. A víz színe gyenge teára emlékeztet, amit a környező hegyek tőzege okoz, átlagos hőmérséklete pedig 5 °C, és csak ritkán fagy be. A 6. században St Columba állítólag egy veszélyes szörnnyel találkozott a tóban, és amióta elkészült a mellette futó út 1933-ban, milliók látogatnak el a tópartra abban a reményben, hogy megpillanthatják a Loch Ness-i szörnyet, vagy ahogyan kedveskedve hívják, Nessie-t. Több ízben leírták már, plesioszaurusnak, vízi manónak, mesebeli tengeri kígyónak, de a számos tudományos expedíciónak a legmodernebb víz alatti megfigyelőberendezésekkel sem sikerült bizonyítani a létét, noha mind a helyi lakosok, mind a turisták nagy számban bizonygatják.

A tó leírása, adatai bővebben magyarul: hu.wikipedia.org/wiki/Loch_Ness, illetve angolul: www.lochness.com, szállások, webkamerák, túrák.

Edinburgh látnivalói ITT Skóciában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük