Gombaszögi-cseppkőbarlang, Szlovákia

A Szlovák Karszt Nemzeti Park látogatható barlangjai közé tartozik a Gombaszögi-cseppkő­barlang. Rozsnyó (Roznava) és Pelsőc között, a Szilicei-fennsík (Silická planina) nyugati hegylábainál található. A barlangba rozsnyói bányászok jutottak be 1951-ben, és miután előkészítették a föld alatti térséget, jára­tokat építettek ki és bevezették a villanyvilágítást, 1955-ben megnyitották a látogatók előtt. A barlang bejárata 250 méteres tengerszint feletti magas­ságban fekszik.

A Gombaszögi-cseppkőbarlang érdekességei közé tartoznak a különle­ges, egészen vékony, üres szalmacseppkövek, amelyek elérik a három méteres hosszúságot is. A barlang két szintjének ovális járatait a Feke­te-patak (Cierny potok) és mellékvizei alakították ki, koróziós és eróziós tevékenységgel.

A barlangséta jó néhány egyedülálló látványt nyújtó termen vezet keresztül: a Márványterem változatos cseppkődíszítésével tűnik ki, a Hirosima csarnokban atomgombára emlékeztető cseppkőoszlop áll. A barlang egyik felfedezőjéről elnevezett Herényi László-terem falát sűrűn beborító szalma­cseppkődísz megkövült esőre emlékeztet. A termeket a szalmacseppköveken kívül különös formájú sztalaktitok, sztalagnátok, valamint cseppkőkéreg teszi látványossá.

1968-tól tíz éven keresztül ebben a barlangban alkalmaztak először szpeleo- terápiát.

Közeli települések, szállás lehetőségek (panzió, apartman és hotel)

Telgárt 31.9 km 1, Smižany 33.4 km 1, Lőcse 41.1 km 4, Vyšný Klátov 45.0 km 1, Poprád 46.0 km 19, Liptovská Teplička 46.1 km 1, Kazincbarcika 47.0 km 1, Fričovce 50.3 km 1, Lučivná 51.1 km 1, Veľký Slavkov 51.6 km 2, Veľká Lomnica 51.6 km 5 és Batizovce 52.4 km 1.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.