Gellért Hotel Budapest szálloda foglalás és fürdő élmény

Gellért Hotel

A Gellért Hotel világa egy hosszú történet, nekem a messzeringó gyerekkorom világa. Lelke/szelleme is van. Mondjam még? A palota-szállók elegáns, szecessziós stílusában megépített házat 1918 szeptemberében nyitották meg, idén, 2018-ban lesz száz éves.

Ugrás a keresett témához gyorsan: Története | Szobatípusok

Ez az írás nem azoknak szól, akik türelmetlenek, utálnak olvasni, vagy egy modern öt csillagos budapesti luxus szállodát keresnek, nekik a jobb oldali sárga kereső-doboz segít gyorsan a foglalásban. A Gellért csak a szobatípusokat tekintve hét különböző szálon/áron futó történet (az elfogadható pici 11 m²-es kollégiumi szobától a Dunára/Gellért hegyre néző 45 m²-es lakosztályig, és az összenyitható családi szobákkal a még extrábbig). Ez nem Párizs fénye, ez Budapest szíve.

A Gellért szálló ajánlatainak összehasonlítása gyorsan, egyénileg: Gellért Hotel online szobafoglalás ITT, díjmentes, garantáltan a legjobb árak. Több mint 15 ezer értékelést, élménybeszámolót találni róla az interneten, köztük az egészen frissek, több nyelven, magyarul is rengeteg.

Története

A szállodát olyan emberek történetein keresztül ismertem meg, aki ott kezdték a karrierjüket, egy közülük ott akarta/akarja befejezni, annyira beleszeretett a hely energiáiba, ezt a történelem viharai részben felülírtak, ezért izgalmas a mai napig. A másik szereplő a szomszédból indult, a világháborús viharok elsodorták, de a 80-as évek után visszatért a Gellért Szálloda melletti Gellért-hegy legöregebb fáinak árnyékába. Nyugodtan merem mondani, hogy 1998-ban Budapest top 10 értéke (turisztikai nevezetessége) között volt, a Bazilika, a Budai-Vár, a Parlament, az Opera, a Hősök-tere, a Mátyás Templom, Margitsziget, Lánchíd és a Magyar Nemzeti Múzeum mögött ez hihetetlen mai szemmel.

A híres történelmi emlék környezete, az ismert emberek nyomaiba lépés, ugyanott ülni és aludni, ahol világhírű színészek, üzletemberek és politikusok voltak korábban, mindenképpen hat az érzékeny szívekre/lelkekre, amit fűszerez az éppen ott dolgozó, étkező, fürdő és szálló vendégek színes forgataga. Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló. Miért jó ide foglalni? Aki nem hiszi, a telefonon keresztül is érdekes impulzusokat kaphat.

Amit a hely, a budai, belvárosi szálloda kínál az a bőséges büféreggeli, éttermek, söröző és a hozzá kapcsolódó hangulatos fürdő. A fürdőben/a fürdőért pluszban kell fizetni, régen, korábban tartalmazta az ár a belépőt, a Gellért Gyógyfürdő jelenleg a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában van, önkormányzati ingatlan. Felár ellenében: külső medence, masszázs, szabadtéri fürdő, termálvizes medence, fedett medence (egész évben nyitva), szabadtéri medence (szezonális nyitvatartás), törökfürdő, gőzfürdő, pezsgőfürdő (jacuzzi), masszázsmedence, masszázs, wellness-központ és szauna.

Nagyon sokféle igényt ki tudnak elégíteni, amik közül természetesen kiemelt szerepe van a dunai-kilátásnak (részben a Dunára, Budapestre, udvarra, hegyoldalra és a fürdőre tekintő szobák egyaránt vannak). A kritikák jogosak, hiszen egy külföldi vagy egy fiatal vendég nem érti ezt az összevisszaságot, ha nem tudja előre, hogy egy történelmi időutazásba csöppent, egyszerre lehet egy lepukkant vidéki szocreál üdülőben, és konkrétan ugyanabban az ágyban (ugyanazon erkélyen), ahol kedvenc színésze/zenésze/sportolója, ugyanabból a csészéből szürcsölheti a kávát, amiből ők. Például: Ryan Gosling, Yehudi Menuhin stb. Mellettük a magyar hírességek, vendégek száma is folyamatosan nő. Korda György, Balázs Klári, Kovács Kati, Szűcs Judith, Zoltán Erika, Szikora Robi és Delhusa Gjon különböző műsorokban felléptek. Bálok, konferenciák, születésnapok, jubileumi ünnepségek, gála estek és rövid üzleti megbeszélések, itt többnyire van élet. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a szálloda és 1956 eseményit szintén érdekes lenne egy filmben összekapcsolni. 1944-1945-ben szintén elpusztulhatott volna az épület, ahogy Budapest több történelmi épülete, szerencsére ez nem történt meg, a károk. A Gellért szálloda és a Gellért-tér külsőleg átesett szépészeti beavatkozásokon, homlokzat és bejáratok, sokat változott előnyére, egyedül a túlzottan nagy autós forgalommal nem sikerült mit tenni itt sem, parkolni a környező utcákban szinte lehetetlen 20 éve (fizetős övezet). Jó rendezvényhelyszín, kis társaságok a sörözőben, nagyok a konferencia termekben, olykor a fürdő egy részében is helyet kapnak. Sunday brunch, Old Boys buli, ami ismétlődik a Gellértben. Kis és nagy borravalók, jókedvűen minden rendben.

A szálloda alatt egy kevéssé ismert alagút hálózat húzódik, kisebb részben a szállodához, nagyobb részben a Gellért fürdőhöz tartozik. Az 1930-as években azt tervezték, hogy összekötik a Gellért, a Rudas és a Rác fürdő épületeit, és a föld alatti alagútban kisvasút szállította volna az utasokat. Valljuk be, ez világhírű lenne a mai napig, a világon alig van hasonló élmény lehetőség. Sok más mellett ez a terv még téli álmát alussza, kicsit kísérteties, és a sínek részben érintetlenül ott vannak (videó itt). Az egyik járatból egy vaslépcső vezet a Karfiolbarlangnak nevezett képződménybe. A legenda szerint itt régen egy szerzetes élt, akihez fiatal nők, lányok jártak különféle tanácsokért. Innen ered a hely másik neve: Szüzek barlangja.

A publikált adatok szerint Gellért Hotelben a 90′-es évek óta 234 szoba van a vendégek számára, ebből 13 lakosztály, 38 db superior kétágyas, 94 standard kétágyas, 49 standard egyágyas fürdőszobás és 40 egyágyas pici zuhanyzós szoba. Ez változott az idők során, hiszen volt olyan, aki több mint tíz évet élt egy szobában, gyakorlatilag kibérelte Amerikából hazatért nyugdíjasként élete végéig, illetve egy időben a szállodai dolgozók is tudtak a picike egyágyas szobákban aludni, hiszen azok nem voltak olyan keresettek. A szálloda teljes felújítása nem történt meg, folyamatos javítgatás volt, ennek köszönhetőek a mára (2018) már részben ütött-kopott superior dunai-panorámás szobák, amik 15-17 éve jól mutattak, ezek sem egyforma méretűek (30-38 m²), továbbá az erkély és a folyosón való elhelyezkedés is lényeges különbség egy visszajáró vendégnek. Érdekes művészet amúgy a szobabeosztás elkészítése, ezen mesterek csoportja dolgozott, csúcsszezonban, amikor valamiért sok lemondás jön, akkor mint egy vihar után, néhány óra után senki sem emlékszik a kiindulási állapotra, ha az utcáról, az internetről és a várólistáról mindenki bejelentkezik rövid időn belül.

Szobatípusok

– 23 m²-es gazdaságos kétágyas szoba (olyan, lehangoló, mégis igazi Gellért, no nincs ilyen komoly baj, de apró különbségek/hibák jellemzik ezt a típust és kilátás hátra az udvarra, 33715 forint volt teljes előre fizetés esetén augusztus 5.-re)
– 27 m²-es normál (standard) szoba kilátással a hegyre vagy a Dunára (mivel nekem a méret, a belmagasság a lényeg, ezt választanám, jól érezni magamat a fürdőben és a hegyen akarom, félhomályban pedig a párom szép mosolyában akarok fürdőzni, ezen belül is legalább háromféle különbözőre számíthatunk, 43705 Ft volt egy augusztusi vasárnap éjre előre fizetés nélkül)
– 30-34-38 m²-es Superior (56195 Ft volt egy éjre, egy része erkélyes, a kilátás garantált a folyóra, pótágyazható felár ellenében)
– 45 m²-es Lakosztály (egy részét családi apartmannak hívták régen, mivel volt egy galériás része, amit imádtak a kisgyerekek, 60875 Ft volt teljes előre fizetéssel 2 főre)
– 20 m²-es standard egyágyas (sokat nincs mit hozzátenni, a szerencsésebbek ebből is a jobbat kapják, 37465 Ft volt előre fizetés nélkül egy éj ára)
– 11 m²-es szobácska (16860 és 21855 Ft között volt egy éjre. A kiemelt Forma 1-es hétvégén 37150 Ft/éj, ami 111450 Ft 3 éjre, ami valljuk meg egy komplett spanyolországi nyaralás ára, olykor repülőjeggyel együtt).

Igaz, április elsején nem írunk komoly dolgokat, de ez most egyben Húsvét Hétvége, és elkapott az ihletett ünnepi jókedv, és ez lett a vége. Folytatni fogom, hiszen friss fotókkal, és 10-20 évesnél újabb információkkal, a jövőre vonatkozó tervekkel nem véletlenül foglalkozik a média évről-évre. Ki lesz az új tulajdonos? Felújítják-e mint Budapest top ékessége, nem egyszerűen a 11. kerület éke? Marad egy üzleti-hotel-múzeum / vagy egy szuper védett kiemelt műemlék lesz?

Az épületet magát részletesen itt ismertetik, történelmi fotók és érdekes részletek: 24.hu/kultura/2016/02/19/bejartuk-gellert-hotel-a-kupolatol-a-padlasig/. Gyógyfürdő, fürdő belépőjegy aktuális árak: www.gellertfurdo.hu/arak – szekrényes/kabinos 5 600 Ft és 5 800 Ft illetve
6 000 Ft és 6 200 Ft (felnőtt), bérletek, luxus és extra szolgáltatás.

Amikor tele a Gellért Szálloda, nincs szabad szoba, de ott szeretnénk lenni, és a fürdő meglátogatása a lényeg, akkor itt is érdemes próbálkozni a szomszéd házban: Kalmár Panzió Hotel ITT, természetesen kicsit olcsóbb, mint a nagy szálloda, és nincs két egyforma szobája, erről egy külön cikkben írunk majd. Tiszta, szép helyen van, ez a lényeg. Az elegáns és stílusos Kalmár Panzió az egykori gróf Teleki Pál miniszterelnök villája az 1900-as években épült, a gyógyfürdő feletti területen.

A Gellért ajánlatai, bármely konkrét dátumra árak gyorsan, egyénileg az interneten: Gellért Hotel árak online szobafoglalás ITT, díjmentes, garantáltan a legjobb árak. Közel hétezer vendég értékelés, vélemény, szinte végtelen vendégkönyv, több mint hetven nyelven. Mikor leszel te a vendége? Hogy én mikor leszek, azt hozza az élet, érzem, hogy kell nekem ebben az évben, a lemondási feltételeket nézve megfelel a stílusomnak, érkezés előtt három nappal törölhető díjmentesen a foglalás (főszezonban, augusztusban is). Megtelik a Sziget Fesztivál idejére jó előre, akkor még érdekesebb ott lenni, mert a csodálkozó konzervatív idős vendégek és a fiatalok találkozása is egy csoda, ezért érdemes élni, ilyenkor picit drágább, például 70245 Ft egy éjre egy lakosztály, de egyre nő és nő az a réteg, aki ezt is megengedheti magának, mint tudjuk 70%-ban amúgy is a külföldiek éltetik a turizmust/a vendéglátást Budapesten. Szilveszter, Húsvét Nagypéntek, Szombat és Vasárnapra szintén sokan érdeklődnek. Május sok hétvégéje telített hosszú évtizedek óta, ahogy Pünkösd hosszú hétvégéje is. Szeptember egy konferencia időszak, és október eleje is aktívnak mondható. Most áprilisra, például 22.-ére láttuk a legalacsonyabb kedvezményes árakat, -29%, -33% a normál szezonális árhoz képest. A Valentin Nap nem feltétlenül különleges, de az étterem minden ilyenre készül. Az Indoor Sörfesztivál 2018 februárjában kapott itt helyet. Hotel közvetlen telefonszáma, szobafoglalás/recepció: +36-1-889-5500. E-mail címe: gellert.reservation@danubiushotels.com. Postai cím: 1114 Budapest, Szent Gellért tér 2.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük