Gavarnie-katlan, vízesés stb.

Kora: 2 millió év
Legmagasabb pontja: 3248 m
Pireneusi Nemzeti Park terület: 45 707 ha
FELSŐ-PIRENEUSOK, FRANCIAORSZÁG.

A Gavarnie-katlan a francia Pireneusok egyik legszebb természeti látnivalója. Victor Hugó 1843-ban úgy jellemezte, mint ami „egy csoda, egy varázslat”. Nagyszerűsége egy fiatal párizsi művészt, Sulpice-Guillaume Chevalier-t arra indított, hogy álnévnek a Gavarnie-t vegye fel. Az aprócska Gavarnie falu hegyvidéki rétek közé ékelődve épült. Teljesen körülöleli a katlan, ez a meredek falú, amfiteátrum alakú geológiai képződmény.

A katlan felett három hegycsúcs uralkodik: a Taillon (3144 méter), a Casque (3073 méter) és a Marboré (3248 méter). A komor, sötét falak a Perdido-hegy tömbjének részei, a kétmillió évvel ezelőtti gleccserek véső munkája nyomán lépcsősre faragódtak. A meredek oldalakat hó-foltok tarkítják, míg a hegy lábát bükkösök és fenyvesek borítják be. A Marboré oldalán zubog le egy látványos, 400 méter magas vízesés, amely a Pau-folyó legfontosabb forrása is egyben. A katlan a legszebb arcát télen mutatja, amikor jégbe dermed. Ez és egy közeli „hóhíd” 45 perces sétával elérhető az Hotel du Cirque-től kiinduló gyalogösvényen.

A Pailha ösvényt követve egy olyan körúton térhetünk vissza, ahonnan szétnézve a Pireneusok talán leglátványosabb panorámájában gyönyörködhetünk. A Mourgat-hegy teteje ebből a szempontból a legelőnyösebb pont a katlan peremén, ez azonban már egy háromórás túrát igényel. Minden Gavarnie-be érkező látogatónak fel kell készülni a túrák fizikailag megterhelő voltára, még a július utolsó két hetében tartott Gavarnie Zenei és Színházi Fesztivál meglátogatásához is 1450 méter magasra kell feljutnunk, amelyet mintegy 20 percnyi gyaloglással tehetünk meg.

A katlan a Pireneusi Nemzeti Park részét képezi, melyet 1967-ben alapítottak. Mintegy 160 növényfaj található itt, valamint otthont ad a barnamedvének is, melyet 1996-ban erős törvényi védelem mellett telepítettek vissza a vidékre. Az égboltot a park felett a szirti sas és több keselyűfaj uralja.

Szálloda last minute és előfoglalás, szálláshely ajánlatok összegyűjtése másodpercek alatt: Gavarnie és környéke szállások minden ajánlata ITT. Hotel szoba, olcsó B&B magánszállás kiadó szoba, lakások, konyhás apartman, kis szálloda, turista, vendégház, kemping kereshetően. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálláskereső online rendszerekből. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive csomag ajánlatok. A Hotel Vignemale a vízeséssel szemben található.

Gavarnie-katlan

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük