Firenze – Telis-tele szépséges alkotásokkal

A falfestészet kedvelőinek okvetlenül fel kell keresniük az Arno folyó bal partján található S. Maria del Carmine-templomot A Brancacci-kápolna freskóinak elkészítésére 1423-ban Felice Brancacci kereskedő adott megbízást. Masaccio alkotásai a kora reneszánsz legimpozánsabb és leghatásosabb freskói közé tartoznak. A reneszánsz társadalmába és a kor Firenzéjébe engednek bepillantást a S. Maria Novella dominikánus templom freskói. Ghirlandaio 1486 és 1490 között festett falképein, melyek a főoltárt díszítik, a Mária életéből vett jelenetek szereplői a kor firenzei társadalmának öltözékében jelennek meg.

Egyetlenegy firenzei templom sem veheti fel a versenyt művészi kivitelezésben a Santa Crocéval a ferences rendiek templomával. A kápolnákat díszítő Giotto-freskók még olyan nagy művészekre is megrendítő benyomást tettek, mint például Michelangelo. Ez a toscanai pantheon azonban azoknak a kimagasló személyiségeknek köszönheti különleges hírnevét, akik itt találtak végső nyugalomra: köztük van például Galileo Galilei és Niccolo” Machiavelli, Michelangelo és Ghiberti, Luigi Cherubini és Gioacchino Rossini zene-szerző. Danténak és a nagy építtetőnek, humanistának, Leon Battista Albertinek emlékművet állítottak itt. A padozatban a város 278 érdemes polgárának sírlapját helyezték el. A belső helyiségeket a reneszánsz kor kiemelkedő művészeinek alkotásai díszítik; a kolostorudvaron át megközelíthető Cappella dei Pazzi pedig a reneszánsz építészet egyik legsikerültebb művének számít.

Aki a Firenzében és Itália más művészeti központjaiban vagy Európa más részein alkotott táblaképekre és festményekre kíváncsi – melyeket elsősorban a Mediciek gyűjtöttek nagy előszeretettel, annak két világhírű képtár áll rendelkezésére: az Uffizi gyűjteményei és a Palazzo Pitti Galleria Palatinája. Az Uffizi képtáraiban 8000 négyzetméteren nyugat-európai mesterek 1600 legszebb és legértékesebb műalkotása található – festmények, szobrok és gobelinek. Az itáliai gótika legkiemelkedőbb itt található alkotásai Giotto Ognissanti Madonnája, Simone Martini Angyali üdvözlete, a legjelentősebb reneszánsz művek Boticelli Vénusz születése és Tavasz című festménye, valamint Leonardo da Vinci Angyali üdvözlete és a Három királyok imádása.

A Galleria Palatinában elsősorban Raffaello és Tiziano műveiben gyönyörködhetünk, továbbá a flamand mesterek műveinek csodálatos gyűjteményében, egyebek között Rubens és Van Dyck alkotásaiban. Az egykori királyi termekben (Appartamenti ex Reali) a festmények és szobrok eredeti elrendezésükben maradtak meg a stukkókkal és freskókkal díszített és költségesen bebútorozott lakószobákban és fogadótermekben.

Az ugyancsak a Palazzo Pittiben elhelyezett Galleria d’Arte Moderna (Modem Képtár) bizonyítja, hogy napjainkban is folytatódik a képek gyűjtése. Azonban még a Piazza San Pancrazión 1988-ban felavatott Museo Marino Marini – mely a legjelentősebb modern festők műveit vonultatja fel – sem cáfolhatja meg, hogy Firenze igazi fénykora a reneszánsz volt.

Firenze híd

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük