Fátyol-vízesés: Bükki Nemzeti Park

Hazánk és a Bükki Nemzeti Park egyik kiemelkedő természeti szépsége a Fátyol-vízesés, mely a Heves megyei Szilvásvárad fölötti Szalajka-völgy egyik fő nevezetessége. A Szalajka-patakot a Szikla-forrás és a Szalajka-forrás karsztforrásai táplálják. Ezek vizéből a felszínre jutó, oldott széndioxid egy része elillan a levegőben, az így túltelített vízből kicsapódik a kalcium-karbonát. A víz egy 17 méter hosszúságú mésztufa gát teraszain ömlik alá. A vízesés nevét illetően megoszlanak a vélemények, míg egyesek a vízpermet jellegzetes, fehér fátylára esküsznek, mások a fehér, csipkéhez hasonlóan mintás mésztufából eredeztetik azt.

A vízesés édesvízi mésztufa lépcsőit a természet hozta létre. A mészkőlerakódás temette maga alá és kövesítette meg a vízi növényeket és fák gyökereit. A bükk-fennsíki vízgyűjtő területre hulló csapadék a bükki dolinákban gyűlik össze, a levegőből felvett szén-dioxiddal szénsavat alkot, feloldja a mészkövet, majd ismét felszínre futva mésziszap formájában lerakódik, mésztufa gátakat képezve. Az oldott mészkő, a mésziszap leheletfinom fátyolként lepi be a gátak buktatóit, az idők során újabb és újabb lépcsőket, teraszokat alakít ki.

A lépcsőszerű képződményen fátyolosan lezúduló tiszta víz, valóban magával ragadó látványt nyújt. A hegység egyik legnagyobb vízhozamú, patakot tápláló karsztforrásánál, a Sziklaforrásnál is érdemes elidőzni egy kicsit, jéghideg, tiszta vize, jó szomjoltója minden turistának. A kirándulás útvonalát pisztrángos tavak és tenyésztett pisztrángtelepek kísérik végig, ahol szivárványos és sebes pisztrángokat nevelnek.

A vízesést megközelíthetjük erdei kisvasúttal, ez esetben a Gloriette tisztáson lévő végállomásnál kell leszállnunk, vagy a szilvásváradi nagy parkolótól, ahonnét hosszabb túra keretében érhető el.

Települések a közelben a vasútvonalon: Mikófalva-Bélapátfa-Szilvásvárad-Nagyvisnyó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.