Farne-szigetek

Farne-szigetek kora: 280-345 millió év
Szigetek száma: 28
NORTHUMBERLAND, ANGLIA
A 22 esztendős Grace Darling, a Longston-szigeti világítótorony őrének, William Darlingnak a lánya, 1838. szeptember 7-e viharos éjszakáján észrevett a vízen egy szerencsétlenül járt gőzhajót. A Forfarshire volt az. Grace szólt az apjának, hogy segítsenek a hajón. Együtt indultak útnak, és a viharos tengeren oda-vissza kellett evezniük csónakjukkal. A 41 tengerész közül 9-nek az életét sikerült megmenteniük. Grace-t hősnek kiáltották ki.
A Longstone-sziget egyike a Farne-szigetek 28 tagjának. Ezek a szigetek a jégkorszakot követő tengerszint-emelkedés és a tengeri erózió (abrázió) hatására szakadta le a szárazföldről. A Farne-szigetek víz fölé emelkedését a Great Whin Sill vulkanikus benyomulása idézte elő. Uralkodó kőzet-típusa a dolerit, mely ellenáll az Északi-tenger állandó hullámainak. Egyes helyeken a kőzetbenyomulás mintegy 30 méter vastagságú. A repedések néhol kivájódtak, ilyen a Belső-Farne-en található Chasm és a St. Cuthbert Gut. Viharban a tenger akár 30 méter magas vízoszlopokat is támaszt itt.
A Farne-szigetek története a kelta kereszténységhez kapcsolódik. St. Cuthbert a Belső-Farne-en élt remeteéletet. Gyógyító képességének hírére tömegesen érkeztek a szigetre a zarándokok Northumbria minden tájáról. Lehetséges, hogy a Farne-szigetek neve a „Farena Ealande” szavakból származik, ami azt jelenti: „Zarándokok szigete”. Cuthbert Kr. u. 687-ben meghalt. Nagyon szerette a természetet, kiváltképpen a madarakat és a fókákat, melyek gyakran egyedüli társai voltak a lakatlan szigeten.

Farne-szigetek vadvilága ma is híres. 20 tengeri madárfaj költ itt, köztük dunnalúd, a sirályhojsza, a háromujjú csüllő, (küszvágó, sarki, rózsás és kenti), a lumma és az északi lunda, a közönséges pingvin, a csiga-forgató madár, a parti lile, a párti pityer, továbbá a szürke fókák jelentős kolóniája is megtalálható itt. Egy közelmúltbeli kutatás 70 000 tengeri madárpárt számlált meg, 35 000 északi lunda költőhellyel.
A sziget hajózási szempontból ma is rendkívüli veszélyeket rejt, partja a Brit-szigetek közül az egyik legveszélyesebb. Grace Darling legendája tovább él itt, bár hírnevét ő maga nem sokáig élvezhette, ugyanis 1842-ben, 27 éves korában tüdővészben meghalt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük