Eklektikus és elektromos – Lombardia

Eklektikus és elektromos, de miért! 🙂

A Duomóhoz úgy juthatnak el, hogy a San Michelétől elindulnak a Strada Nuován. A székesegyház négy évszázad építészeti stílusainak eklektikus keveréke. Alapszerkezete reneszánsz (Bramante és Michelangelo terveivel), a hatalmas kupola (a harmadik legnagyobb olasz földön) azonban a 19. század végén került ide, s a homlokzat is 1933-ból való. A külső tér egyebekben befejezetlen.

Ha továbbhaladnak a Strada Nouván, eljutnak az Universitahoz, ahol jelenleg 17 000 hallgató folytatja tanulmányait. Pavia egyik legnevesebb diákja Alessandro Volta fizikus, aki felfedezte az elektromos feszültséget, amelynek egységét róla nevezték el. A tudós szobra az egyetem épületegyüttesének bal oldali udvarában áll.

A Strada Nuova végén magasodik a Castello Visconteo 1360-1365-ben épült, tekintélyt sugárzó négyszögletes erődje. Jelenleg a kastély ad otthont a Museo Civicónak. A várostörténeti múzeum gyűjteményében a lombard reneszánsz szobrászat szép alkotásait, valamint a román kori Pavia emlékeit tekinthetik meg.

A kastélytól nyugatra találják a San Pietro in Ciel d’Orót, a lombard reneszánsz stílusában emelt szép templomot, amely kisebb a San Michelénél, de erősen emlékeztet rá. A főoltár egyik gazdagon díszített íve állítólag Szent Ágoston ereklyéjét rejti magában.

Mielőtt elhagynák Paviát, kóstolják meg a tartalmas zuppa alla pavase levest. Úgy tartják, hogy a receptet egy parasztasszonytól tanulta el I. Ferenc francia király. A király még előtte állt a paviai csatavesztésnek (1515), amikor beugrott egy harapásra egy közeli gazdaságba. A háziasszony szerette volna, ha szegényes minestronéja megfelel egy király ízlésének, ezért pirított kenyérrel, sajttal és tojással javította fel.

Milánó és Pavia távolsága 37-42 km a választott útvonal függvényében.

Lombardi látnivalók I. – Kattints a linkre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük