Dublin – Fekete arany, szeszes italok

Az írek évente jövedelmük 13%-át fordítják szeszes italra. Ismerve sokak fizetését ez szinte fizikai képtelenségnek tűnik, de tudni kell, hogy szívesen hívnak meg italozni náluk szegényebbeket, illetve az ottani kocsmák árai jóval magasabbak a magyarországinál. A fogyasztásból oroszlánrészt foglal el a Guinness: a sörpiac 47%-át, így aztán a tulajdonoscsaládnak nem esik nehezére, hogy nagyvonalúan adakozzék. Már a XIX. század végén 150000 fontot bocsátott rendelkezésre a család a St. Patrick-székesegyház renoválására. Pénze segítségével a Guinness dinasztia felújíttatta a Liberties munkásnegyed lakóházait, és parkokat hozott létre, napjainkban pedig számtalan kulturális létesítményt szponzorál. Oliver St. John Gogarty dublini író már 1925-ben a konszern jótékonysága miatt esett révületbe: „Akárhogy is ott lent terül el a hatalmas sörfőzde, amely többet tett Dublinért, mint bármely más intézménye. Milyen csodálatos kapcsolatokat hoz létre a Guinness: ihatsz azért, hogy a szegényeknek jobb lakásaik legyenek, beihatod magad a St. Stephen’s Greenbe, vagy legalábbis azok egészségére, akik parkokat hoztak létre a város számára; ha akarod, szegényre ihatod magad, és akkor te lehetsz a jótékonykodás alanya.”

-A pub az írek számára a lakószoba meghosszabbított formája: ez hírbörze is, politikai színtér, de barátságok is kovácsolódnak itt.

A 20-as években tűnt fel a még ma is legendás reklámszöveg: „Guinness is good for you” – a Guinness jót tesz neked. A mondás egyébként a híres krimi szerzőtől, Dorothy L. Sayerstől származik. Meggyőzőbben hat, ha ezt a következtetést egy körkérdés összegzésekor vonjuk le, melyet a vállalkozók folytattak vendégeik körében. Arra a kérdésre, hogy miért részesítik előnyben a Guinnesst, egyhangúlag az volt a válasz: „Mert jót tesz nekem.” Emellett a Guinnessnek számos író állít emléket műveiben. A reklámszakemberek azonban nem tudják válogatás nélkül valamennyi irodalmi művet felhasználni. Leopold Bloom így töpreng például James Joyce világhírű regényében, az Ulyssesben: Hordók, tele porterrel, csodálatos. De patkányok is vannak bennük. Teleisszák magukat, míg úgy néznek ki, mint egy vízi hulla. És ezt isszuk mi. Csak egyszer gondoljon bele. Takony, hányadék, igen, ha mindig mindent tudnánk.” Irodalombarát sörivóknak a Guinness ezzel a reklámszöveggel kínálja magát: „James’s Choice.” (Szójáték: James Joyce – James’s Choice, azaz James választása).

– Naponta egy Guinness szinte mindenkinek jót tehet – vannak helyi orvosok, akik tápanyagtartalma miatt terhes anyáknak is javasolják.

A Crane Street-i „Guinness Hop Store” bemutatóközpontban mindent meg lehet tudni a sörfőzde sikertörténetéről és arról, hogy miképpen állítják elő a Guinnesst. És természetesen reklámértékű anekdotákat is mondanak mindeközben. Például, hogy 1927-ben az Északi-sarkon egy expedíció négy üveg Guinnesst talált, melyet 18 évvel korábban egy másik sarkkutató csoport hagyott ott. Vagy egy másik, mely szerint Robert Louis Stevenson, A kincses sziget szerzője egy láda Guinnesst vitt magával az útra, amikor Szamoa szigetére utazott. A Hop Store-ban más termékeket is bemutatnak, melyek Guinness márkanév alatt kerülnek forgalomba: ezek közül a legközismertebb a Guinness Rekordok Könyve, melyet 25 nyelven adnak ki, és 60 milliós példányszámát csak a Biblia példányszáma haladja meg. A könyveket azonban nem lehet meginni…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük