Drezda – Szász Svájc

Kirándulások Szász Svájcba és Meissenbe

Nagy ívet leírva folyik át Drezdán az Elba. És a legfeljebb 120 méter széles folyón lapátkerekes gőzhajók közlekednek, melyek ugyanannyira hozzátartoznak Drezdához, mint a Zwinger vagy a kastély. A Brühlschen Terrasse alatti, lépcsőzetesen kiépített rakpartnál található a világ legnagyobb és legrégebbi kerekesgőzhajó-flottájának a kikötője. Néhány évvel ezelőtt az eredeti állapotnak megfelelően restaurálták a személyszállító gőzösöket. A hajó gyomrában azonban nem kell szénnel táplálnia a fűtőnek a kazánt, a gőzt fűtőolaj állítja elő.

Megszólal a harang, és a lapátkerekek keverni kezdik a vizet. Elmarad a Hofkirche templomtornya, a Képzőművészeti Akadémia épülete, hatalmas kupolájának – melyet a helybéliek csak „citromcsavarónak” hívnak – tetején Nikével, a győzelem istennőjével. Elhalad a loschwitzi domboldalonálló három Elba-parti kastély mellett, aztán eléri a „Blaues Wunder”-t, a Kék csodát, azt a függőhidat. ami annak idején műszaki remekként csodálatot vívott ki. Az építőmesterek azonban, úgy látszik, nem voltak egészen biztosak a dolgukban. Mielőtt a hidat 1893-ban átadták volna a forgalomnak. alá kellett vetni egy terhelési próbának: hat lovas kocsi, három gőzhenger, egy teljesen zsúfolt villamoskocsi, négy tele locsolókocsi, három fiáker, öt ló, egy megrakott építőanyag-szállító kocsi és 150 önkéntes vett ebben részt. Mivel volt még a hídon némi üres hely, végül felmasírozott a drezdai vadászzászlóalj egész állománya is.

A „Maria am Wasser”, a hagymakupolás templomocska jelenti az út első csúcspontját, ez Pillnitz a szász uralkodók nyári rezidenciája – a Wasserpalais (Vízi palota) és a Berg-palais (Hegyi palota). Innen lépcsősor vezet le az Elbáig, ahol valamikor a királyi-fejedelmi előkelő gondolák kikötőhelye volt. Erős Ágost ezen érkezett, hogy felkeresse szerelmét, a Holstein-házból való Cosel grófnőt, pipázó szép metreszét. Az uralkodó, akinek a Brandenburg-Bayreuth-házból való Christiane Eberhardine volt a hites felesége, olyannyira belebolondult a szép Coselbe, hogy még írásban is házasságot ígért neki, számára építtette Drezdában a Taschenbergpalaist, és neki ajándékozta pillnitzi kastélyát. Amikor a rendkívül vonzó, birodalmi grófnővé avanzsált hölgy már nemcsak az ágyát kívánta megosztani a választófejedelemmel, hanem beleavatkozott az állam pénzügyeibe, sőt végül már kellemetlenségeket idézett elő a külpolitikában is. Erős Ágost megelégelte a dolgot. 1716 karácsonyának estjén se szó, se beszéd bezáratta Coselt Stolpen várába, akinek ott kellett töltenie élete hátralevő 49 évét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük